Το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά, μέχρι 12 ετών, παλιότερα γύριζαν τα σπίτια και τραγουδούσαν τα Λαζαρικά, τα κάλαντα που εξιστορούν την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου. Το έθιμο σήμερα έχει ατονήσει, όμως στα νησιά μας ειδικά, οι νοικοκυρές συνεχίζουν να φτιάχνουν τα λαζαράκια, τα γλυκά, μυρωδάτα ψωμάκια που έχουν τη μορφή του Λαζάρου, που τα μοιράζουν στα παιδιά μαζί με κόκκινα αυγά για την Ανάσταση.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την συνταγή για να φτιάξουμε παραδοσιακά λαζαράκια με την συνταγή της Πάρου. Εύκολα, αφράτα, αφού γίνονται με μαγιά, γίνονται στο χέρι, με τη συμμετοχή των παιδιών.
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 φακελάκι μαγιά
1/2 φλ. ζάχαρη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. γλυκάνισο (προαιρετικά)
1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
2 πρέζα/ες γαρίφαλο
1 φλ. νερό
Για το τελείωμα:
Σταφίδες και γαρίφαλα
Ζαχαρόνερο
Εκτέλεση:
Βάλτε σε ένα μπολ τη μαγιά, 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, 3 κ.σ. από το νερό. Ανακατέψτε κι αφήστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά αφού σκεπάσετε το μπολ.
Μετά από 10′, βάλτε σε ένα μπολ όλα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι καλά να αναμειχθούν τα υλικά, ρίξτε την ενεργοποιημένη μαγιά κι ανακατέψτε.
Κρατήστε 1/2 φλ. αλεύρι και το υπόλοιπο ρίξτε το ανακατεύοντας με το κουτάλι στα υλικά. Δεν το βάζουμε όλο με μιας, κρατάμε λίγο για το τελείωμα.
Όταν μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.
Τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα.
Μετά το φούσκωμα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και πλάθουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δούμε στο βίντεο.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′ . Αλείφουμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20′, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν.
Δείτε το σχετικό βίντεο: