Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο, η Ισπανία επικράτησε της Αγγλίας με 2-1 στον μεγάλο τελικό του Βερολίνου και κατέκτησε το EURO 2024.
Οι Ίβηρες έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά από 12 χρόνια. Μετά το 1964, 2008 και 2012, η «ρόχα» του Λουίς ντε λα Φουέντε επιβεβαίωσε για έβδομη φορά στη διάρκεια της διοργάνωσης (έκανε το απόλυτο, έστω και εάν κόντρα στη Γερμανία χρειάστηκε την παράταση) ότι ήταν η κορυφαία ομάδα του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
{https://x.com/EURO2024/status/1812591272588156971}
«Χρυσός» σκόρερ για τους Ισπανούς ήταν ο Ογιαρθάμπαλ, ο οποίος στο 86΄ πέτυχε το γκολ της νίκης, έχοντας περάσει ως αλλαγή. Η ομάδα του είχε προηγηθεί με τον Νίκο Γουίλιαμς στο 47'. Για τα «τρία λιοντάρια» ισοφάρισε προσωρινά ο Πάλμερ στο 73', αλλά αυτό δεν έφτανε, κόντρα σε μια ομάδα που δεδομένα ήταν καλύτερη σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.
{https://x.com/EURO2024/status/1812590760308716003}
Ο 4ος ευρωπαϊκός τίτλος καθιστά την Ισπανία την πρώτη εθνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο στη γηραιά ήπειρο, στην πέμπτη της παρουσία σε τελικό, μετά από εκείνον του 1984, όταν είχε ηττηθεί από την «οικοδέσποινα» Γαλλία με 2-0.
Η Αγγλία, όπως και πριν από τρία χρόνια στο «Γουέμπλεϊ» για το EURO 2020 (έγινε με έναν χρόνο καθυστέρησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού) δεν κατάφερε να πάρει το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο, στη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.
Για την ιστορία, κορυφαίος παίκτης στο EURO 2024 αναδείχθηκε ο Ρόδρι, ενώ καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής ο Λαμίν Γιαμάλ.
H απονομή του τροπαίου στην Ισπανία:
Τελικός EURO 2024: Κάκιστο πρώτο μέρος
Το πρώτο ημίχρονο του μεγάλου τελικού ήταν ίσως το μοναδικό από την αρχή της διοργάνωσης που δεν κάποια μεγάλη ευκαιρία.
Εάν εξαιρέσει κανείς τη φάση στο 12', στην οποία ο Νίκο Γουίλιαμς είδε να τον σταματά με εξαιρετικό τάκλιν, αλλά και αυτήν στις καθυστερήσεις με το σουτ του Φόντεν, το οποίο δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Ουνάι Σιμόν. Πάντως, το πρώτο 45λεπτο (συν τα 3 λεπτά των καθυστερήσεων) κύλησε στον ρυθμό της Αγγλίας. Απέναντι σε μία Ισπανία που είχε περισσότερη ώρα την κατοχή της μπάλας και έψαχνε με κάθε τρόπο να βρει κενούς διαδρόμους, ωστόσο αυτό αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση.
Τα «τρία λιοντάρια» μπήκαν με προφανή στόχο να μη δεχθούν γκολ, συνειδητά απέφυγαν να επιτεθούν και τις λίγες φορές που το έκαναν, δεν δημιούργησαν τη μεγάλη φάση. Σε γενικές γραμμές το θέαμα που παρουσίασαν οι δύο φιναλίστ, παρά τη διάθεση της «ρόχα», σαφώς και δεν άρεσε στον κόσμο. Ωστόσο, ήταν τέτοιο το διακύβευμα του παιχνιδιού που δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τις δύο ομάδες.
Τελικός EURO 2024: Με... το πόδι στο γκάζι η Ισπανία και τίτλος!
Ό,τι δεν έγινε σε 48 λεπτά (με τις καθυστερήσεις) στο πρώτο ημίχρονο, συνέβη στην επανάληψη. Κι αν τα πράγματα φάνηκε να μην ξεκινούν καλά για τη «ρόχα» με την αναγκαστική αλλαγή του Ρόδρι (ένιωσε ενοχλήσεις κι αντικαταστάθηκε από τον Θουμπιμέντι), στο 47' η ομάδα του Λουίς ντε λα Φουέντε άνοιξε το σκορ.
«Δράστης» του 1-0 ήταν ο Νίκο Γουίλιαμς με άψογο τελείωμα με το αριστερό μέσα από την περιοχή, στη μοναδική φάση του ματς που τον έχασε ο Γουόκερ. Η φάση ξεκίνησε από δεξιά με τον Γιαμάλ να βγάζει τη διαγώνια πάσα (4η ασίστ στο τουρνουά) και ο επερχόμενος επιθετικός της Αθλέτικ Μπιλμπάο έβαλε... φωτιά στην εξέδρα.
Έδειξαν να τα χάνουν προς στιγμή οι Άγγλοι, καθώς στο 49' σε παρόμοια φάση, η άμυνά τους έδειξε και πάλι ευάλωτη, αλλά ο Ντάνι Όλμο αστόχησε από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή.
Μετά το γκολ η Ισπανία κυριάρχησε. Στο 55' ο Μοράτα πλάσαρε τον Πίκφορντ, μετά την εξαιρετική πάσα του Γιαμάλ, ωστόσο το τελείωμά του δεν την ήταν καλό και απομάκρυνε ο Στόουνς, ενώ 1 λεπτό μετά το δυνατό σουτ του Γουίλιαμς λίγο έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα να περάσει δίπλα από το δοκάρι.
Η πρώτη απειλή από τους Άγγλους ήρθε στο 64' με το βολέ του Μπέλιγχαμ έξω από την περιοχή που δεν ανησύχησε τον Σιμόν. Σε γρήγορη αντεπίθεσή τους, 2 λεπτά αργότερα, οι Ισπανοί «άγγιξαν» το 2-0, αλλά ο Πίκφορντ έκανε την απόκρουση του αγώνα στο πλασέ του Γιαμάλ.
Ο τελικός ξεκίνησε... από το μηδέν στο 73'. Ο Πάλμερ χρειάστηκε 3 λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο -ο άνθρωπος που από δική του ασίστ έδωσε την ευκαιρία στον Γουότκινς να σκοράρει στις καθυστερήσεις εις βάρος της Ολλανδίας και να στείλει την ομάδα του στον τελικό- για να νικήσει με εξαιρετικό τεχνικό συρτό σουτ έξω από την περιοχή τον Σιμόν για το 1-1, μετά από ασίστ του Μπέλιγχαμ.
Τεράστια ευκαιρία έχασε η Ισπανία στο 81', με τον Γιαμάλ απέναντι από τον Πίκφορντ να μην πλασάρει σωστά και ο γκολκίπερ της Αγγλίας να διώχνει σωτήρια για ακόμη μια φορά.
Η Ισπανία ήθελε το γκολ της νίκης και το βρήκε τελικά στο 86' από την εξαιρετική διαγώνια πάσα-ξυραφιά του Κουκουρέγια στον Ογιαρθάμπαλ, ο οποίος με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και διαμόρφωσε το τελικό 2-1.
Λίγο πριν το τέλος του ματς η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, έχασε την ευκαιρία του τουρνουά. Μετά από κόρνερ του Πάλμερ, η μπάλα έφτασε στην περιοχή, με τον Ράις να κάνει την πρώτη κεφαλιά και τον Σιμόν να αποκρούει, στη συνέχεια ο Γκουεΐ με δεύτερη κεφαλιά είδε τον Όλμο να απομακρύνει πάνω στη γραμμή, ενώ και πάλι ο Ράις επιχείρησε με το κεφάλι να στείλει την μπάλα προς το τέρμα, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Εκεί όλα τελείωσαν και η Ισπανία έφτασε στη νίκη και μαζί στο τρόπαιο.
Τα highlights της αναμέτρησης:
Ισπανία - Αγγλία 2-1
Ισπανία (Λουίς ντε λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Λενορμάντ (83' Νάτσο), Λαπόρτ, Κουκουρέγια - Ρόδρι (46' Θουμπιμέντι), Ρουίθ - Γιαμάλ (89' Μερίνο), Όλμο, Γουίλιαμς, Μοράτα (67' Ογιαρθάμπαλ)
Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκειτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκουεΐ, Σακά, Μέινου (70' Πάλμερ), Ράις, Σο, Φόντεν (89' Τόνι), Μπέλιγχαμ, Κέιν (61' Γουότκινς)