Οι πανηγυρισμοί για τη νίκη του Μαρόκου επί της Ισπανίας κατά τη φάση των «16» στο Μουντιάλ 2022 που γίνεται στο Κατάρ, κράτησαν μέχρι αργά, την περασμένη Τρίτη (06/12), στην Ντόχα. Άνθρωποι με κόκκινα και πράσινα χρώματα, τα οποία υπάρχουν στη σημαία της αφρικανικής χώρας, ζητωκραύγαζαν τόσο την αγάπη τους για την πατρίδα τους όσο και για το μουσουλμανικό θρήσκευμά τους.
Βέβαια, σύμφωνα με το «iNews», αυτός δεν ήταν μόνο ένας θρίαμβος για το Μαρόκο, αλλά και για ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, ο οποίος εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τον Περσικό Κόλπο, καθώς και στη Μέση Ανατολή. Έτσι, τα αραβικά κράτη συσπειρώθηκαν γύρω από τη νίκη που πέτυχε η ομάδα του Μαρόκου και, μάλιστα, για πρώτη φορά με φόντο τα προημιτελικά του Μουντιάλ.
Πάντως, η αραβική δυναμική διαπερνά τα σύνορα που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες του 19ου αιώνα. Οι γραμμές, με άλλα λόγια, που χάραξαν οι δυτικές δυνάμεις για να οριοθετήσουν τα εδάφη της βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου, εξαφανίστηκαν όταν ο Ασράφ Χακίμι πέταξε την Ισπανία έξω από το Μουντιάλ και, δη, από το σημείο του πέναλτι. Η ιστορία του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή είναι από μόνη της ένα ισχυρό σύμβολο της αφήγησης της αραβικής καταγωγής, καθώς απέρριψε τη χώρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, δηλαδή την Ισπανία, για χάρη της πατρίδας των γονέων του. Επομένως, τέτοιες στιγμές εντάσσονται στον ευρύτερο συνδετικό ιστό της αραβικής παράδοσης.
Η «παρουσία» και η σημασία της Παλαιστίνης σε αυτό το Μουντιάλ
Είναι σαφές ότι οι οπαδοί του Μαρόκου διακηρύττουν την αραβική τους ταυτότητα και στο επίκεντρο αυτού του συναισθήματος ήταν και η σημαία της Παλαιστίνης, την οποία ξεδίπλωσε η Εθνική Ομάδα της αφρικανικής χώρας, όταν γιόρταζε τη σπουδαία νίκη-πρόκριση κόντρα στην Ισπανία.
Morocco celebrates their victory by raising the Palestinian flag 🇵🇸. Palestine has been the winner in this World Cup. Arab regimes can pursue normalisation, but the people of the Arab world will have the final say. Congratulations Morocco for your victory and principled stance 🇲🇦 pic.twitter.com/eTrNQWhelB
— Amro Ali (@_amroali) December 6, 2022
Μάλιστα, υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην Παλαιστίνη, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών σχέσεων και των μεταπολεμικών διευθετήσεων. Μεγάλο μέρος της οργής και της απογοήτευσης που αισθάνονται οι οικοδεσπότες, καθώς και άλλες αραβικές χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το Μουντιάλ για τις επικρίσεις που ασκούνται από τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ και όχι μόνο εκεί, πηγάζει από την άνευ όρων υποστήριξη των δυτικών κυβερνήσεων προς το Ισραήλ.
Η επανειλημμένη αποτυχία της Δύσης να καταδικάσει ή να νουθετήσει το Ισραήλ όσον αφορά στην παράνομη κατοχή τμημάτων της Παλαιστίνης ή να καταγγείλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με τις διώξεις του παλαιστινιακού λαού, είναι μία ανοιχτή πληγή που δεν θα επουλωθεί τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο σκέψης όλων των εμπλεκόμενων μερών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Βέβαια, η πολυπλοκότητα της κατάστασης επιδεινώνεται από τα πολιτικά καθεστώτα σε ορισμένες αραβικές χώρες, αλλά και από τις ατελείωτες συγκρούσεις ακόμα και με τον ίδιο τους τον λαό. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο αθλητισμός – και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο – γίνεται μία μεγάλη ενωτική δύναμη που αξιοποιεί τα συναισθήματα με απόλυτα θετικό τρόπο.
Ο αραβικός κόσμος γιορτάζει
Έτσι, η εκπληκτική πορεία του Μαρόκου στο φετινό Μουντιάλ συντελεί στο να ξεπεραστούν ως έναν βαθμό ακόμα και ιστορικές διαμάχες μεταξύ γειτόνων. Ειδικότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο του Al Jazeera μετέφερε και τα λόγια του Μπραχίμ Αΐτ Μπελκχίτ, ενός άνδρα που συμμετείχε στους εορτασμούς για την νίκη-πρόκριση του Μαρόκου επί της Ισπανίας στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, δηλαδή στη Ραμπάτ. «Μας έκανε να ξεχάσουμε την παλιά μας διαμάχη» είπε χαρακτηριστικά ο Μαροκινός οπαδός.
Από τις καμπάνες και τα σφυρίγματα στους δρόμους μέχρι τις σημαίες που κυμάτιζαν στα κέντρα εξουσίας, η αγάπη για την Εθνική Ομάδα είναι καθολική στο Μαρόκο. Επίσης, ακόμα και η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας δημοσίευσε στο Twitter μια εικόνα με τη μαροκινή σημαία, γράφοντας: «Συγχαρητήρια στα “Λιοντάρια του Άτλαντα”, μας ενθουσιάσατε. Ουάου, Μαρόκο, τα κατάφερες και πάλι!».
مبرووووووك لأسود الأطلس فرحتونا🇲🇦
Wow #Morocco! You did it again#اسود_الاطلس— Rania Al Abdullah (@QueenRania) December 6, 2022
Παρ’ όλα αυτά, η απόλυτη σφραγίδα στην ιστορική νίκη του Μαρόκου επί της Ισπανίας ήλθε από τη μητέρα του Ασράφ Χακίμι, η οποία αγκάλιασε τον γιο της μετά το τέλος της αναμέτρησης και θύμισε σε όλο τον κόσμο πως τα κατάφερε στη ζωή της, εργαζόμενη ως καθαρίστρια.
My heart ❤️ #Morocco #FIFAWorldCup pic.twitter.com/KDWelynTVM
— Abier (@abierkhatib) December 6, 2022
Και τώρα η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο
Όπως επισημαίνεται, τα εισιτήρια για τον προημιτελικό του Σαββάτου (10/12) κόντρα στην Πορτογαλία (17:00, ΑΝΤ1) πωλούνται ήδη 10 φορές πάνω από την ονομαστική τους αξία, δηλαδή η τιμή τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 2.300 ευρώ.
Η τεράστια ζήτηση, βέβαια, δεν προέρχεται πλέον από εκείνους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την τελευταία – ίσως – εμφάνιση του Κριστιάνο Ρονάλντο σε Μουντιάλ, αλλά κυρίως από τον αραβικό κόσμο που ελπίζει να παρακολουθήσει ακόμα ένα ένδοξο κεφάλαιο της ιστορικής πορείας του του Μαρόκου σε αυτή τη διοργάνωση.