Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα στην Ελλάδα, με την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα να έχει δημιουργήσει από το καλοκαίρι σημαντικά προβλήματα και να συνεχίζει την προέλασή της τον Σεπτέμβριο, που πλέον θεωρείται σημείο καμπής για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.
Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα νέα κρούσματα σήμερα 8/9
Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα σήμερα, όλες οι περιοχές
Καλπάζει ο κορονοϊός σε Ηλεία, Μύκονο, Ικαρία – Η θετικότητα στα ύψη
Όπως έχει λεχθεί σε όλους τους τόνους από τους ειδικούς, διανύουμε το τέταρτο κύμα της COVID-19, με τη νόσο να εξακολουθεί να σκοτώνει συνανθρώπους μας με γοργό ρυθμό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να έχει ήδη αρχίσει να πιέζεται από διασωληνωμένους και άλλος ασθενείς. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία αγγίζουν τα όριά τους. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η θετικότητα, η οποία την Τρίτη ανήλθε στο 2,55%, ύστερα από τη διεξαγωγή 110.243 τεστ για τον SARS-CoV-2.
Γι’ αυτόν τον λόγο, έχει ήδη ενεργοποιηθεί εκ νέου η εντολή να είναι σ’ επιφυλακή οι ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να υποδεχτούν μη-COVID περιστατικά από δημόσια νοσοκομεία. Αυτό θα γίνει εάν κριθεί απαραίτητο ν’ αδειάσουν κλινικές κοινής νοσηλείας, ώστε να εξυπηρετήσουν ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό. Η εν λόγω απόφαση θα βρίσκεται εν ισχύι μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, κι ενδέχεται να παραταθεί εφόσον χρειαστεί.
Εν τω μεταξύ, άκρως ανησυχητικά ήταν τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν στα λύματα συγκεκριμένων περιοχών. Όπως ανακοινώθηκε χθες, στην Αττική, η αύξηση του ιικού φορτίου έφτασε το 19%, στη Θεσσαλονίκη το 4%, στη Λάρισα 37%, στον Βόλο 25%, στο Ηράκλειο 74%, στην Ξάνθη 31% και στην Αλεξανδρούπολη 36%.
Στα Ιωάννινα, δε, τα ευρήματα είναι πολύ άσχημα, καθώς η αύξηση έφθασε το 200%. Υπάρχουν, ωστόσο, κι ευχάριστα νέα, με τις αντίστοιχες μετρήσεις να δείχνουν και σημαντική μείωση. Στο Ρέθυμνο η μείωση έφτασε το 64%, στον Άγιο Νικόλαο το 63%, στην Πάτρα το 27% και στα Χανιά 15%.
Παράλληλα, έπειτα από την ανανέωση του επιδημιολογικού χάρτη, εξαιτίας των νέων δεδομένων που προέκυψαν στην ελληνική επικράτεια, στο «μικροσκόπιο» των υγειονομικών Αρχών τίθενται και οι εξής επτά περιοχές, οι οποίες είναι πια ενταμένες στο τέταρτο επίπεδο κινδύνου (κόκκινο).
Πρόκειται για τις Ευρυτανία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αργολίδα, Ηράκλειο, Ικαρία:
Την ίδια στιγμή, οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες δεν λένε να υποχωρήσουν, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, τόσο στις τάξεις των επιστημόνων, όσο και της Πολιτείας, με τα νοσηλευτικά ιδρύματα να πιέζονται, τις διαθέσιμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να λιγοστεύουν και τα νούμερα να γεννούν δυσοίωνα μηνύματα για το εγγύς μέλλον.
Τα χθεσινά 2.807 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας μπορεί να μην πλησιάζουν το ρεκόρ πανδημίας, ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως μόλις εισήλθαμε στο φθινόπωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο καιρός και η αυξημένη κίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα προκαλούν φόβο στους επιστήμονες.
Πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν μεγάλη έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα, ειδικά από τη στιγμή που θα ανοιχθούν τα σχολεία. Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, δεν τρομάζει τυχαία. Παραδείγματα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη έρχονται να επαληθεύσουν πως το άνοιγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά στην περίπτωση που δεν έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα προστασίας.
Χώρες της Ευρώπης είδαν τα κρούσματά τους να «σκαραφαλώνουν» μέχρι και κατά 30%, ύστερα από το άνοιγμα των σχολείων τους. Εξ ου και οι αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση γύρω από τον εμβολιασμό των παιδιών. Είναι προφανές πως σπεύδει να προλάβει τις όποιες αρνητικές εξελίξεις, την ώρα που αναμένεται να επιβληθούν περαιτέρω μέτρα για την ανάσχεση της απειλής που διαφαίνεται ολοένα και περισσότερο.
Αυτή δεν είναι άλλη από μια επιδημιολογικά «έκρηξη» άνευ προηγουμένου, η οποία θα γονατίσει το ήδη λαβωμένο σύστημα υγείας – και από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας που επιβάλλονται στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς υπαλλήλους των νοσοκομείων.
Επιπροσθέτως, οι εμβολιασμοί δεν δείχνουν να προχωρούν στον επιθυμητό βαθμό, με το πολυπόθητο τείχος ανοσίας (85-90%) έχει αρχίσει να φαντάζει ως άπιαστος στόχος. Έτσι, με ανέφικτο στόχο έχει αρχίσει να μοιάζει και η αποφυγή ενός νέου καθολικού lockdown και δη όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα.