Αθλητισμός

Αποζημιώσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ζητά η Διεθνής Αμνηστία από την FIFA

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την FIFA να καταβάλει αποζημίωση τουλάχιστον 440 εκατ. δολαρίων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ.

Μπορεί το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ να περιβάλλεται από λάμψη και αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όμως η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι αρκετά πιο… σκοτεινή καθώς έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την Διεθνή Αμνηστία να παίρνει θέση ενάντια στα όσα συμβαίνουν.

Πιο συγκεκριμένα ζήτησε από την FIFA να καταβάλει αποζημίωση τουλάχιστον 440 εκατ. δολαρίων, κάνοντας λόγω για «κακομεταχείριση» μεταναστών εργατών και για έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματά τους.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων βρίσκεται στην κατασκευή έργων που σχετίζονται με την φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Όμως η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζεται και από άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα η «φωνή» τους να ακουστεί περισσότερο, παρόλο που έχουν γίνει επανειλημμένες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο η FIFA ανταποκρίνεται στις κακές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

«Η FIFA θα πρέπει να δώσει τουλάχιστον 440 εκατομμύρια δολάρια (σ.σ. περίπου 418 εκατομμύρια ευρώ) σε αποζημιώσεις για την ζημιά που υπέστησαν οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες, οι οποίοι έπεσαν θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ κατά την διάρκεια των προετοιμασιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.

Η Διεθνής Αμνηστία, που εδρεύει στο Λονδίνο, προέτρεψε την FIFA «να συνεργασθεί με το Κατάρ για να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποζημιώσεων με την συμμετοχή εργαζομένων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της κοινωνίας των πολιτών».

Μπορεί να έγιναν αρκετές προσπάθειες να βελτιωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν και εργάζονταν πολλά άτομα από το 2018 για την κατασκευή των έργω που θα χρησιμοποιηθούν στο Κατάρ, όμως παρά τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε το Κατάρ «οι κανόνες δεν τηρούνται πάντα και οι καταχρήσεις συνεχίζονται», όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η FIFA τονίζει ότι «αξιολογεί επί του παρόντος την πρόταση της Αμνηστίας» και άλλων ΜΚΟ, λέγοντας ότι «περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δημόσιων υποδομών που κατασκευάσθηκαν στο Κατάρ από το 2010 και δεν σχετίζονται απαραίτητα με το Παγκόσμιο Κύπελλο».

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Καρφιά» και δυσαρέσκεια για τα όσα είπε ο Νίκος Παπανδρέου για τον Μητσοτάκη
Πού εντοπίστηκαν τα 4.381 κρούσματα, όλες οι περιοχές: 2.251 στην Αττική, 323 στη Θεσσαλονίκη
Chevron Right