Αθλητισμός

Europa League – Άγγελος Ποστέκογλου: Ο πρώτος Έλληνας προπονητής σε ευρωπαϊκό τελικό δεν λύγισε σε καμία «φουρτούνα»

Ο 59χρονος προπονητής ανταποκρίθηκε σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις που του έφεραν το ποδόσφαιρο και η ζωή.
Ο Έλληνας προπονητής της Τότεναμ Άγγελος Ποστέκογλου
AP Photo / Ian Walton

Δύο αγγλικές ομάδες, Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προκρίθηκαν στον τελικό του Europa League 2024-25 που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Μαΐου στο Μπιλμπάο. Ωστόσο, αυτό το ματς θα έχει και έντονο ελληνικό «άρωμα», αφού στον πάγκο της μιας εκ των δύο φιναλίστ θα βρίσκεται ένας Έλληνας προπονητής.

Ο λόγος για τον Άγγελο Ποστέκογλου της Τότεναμ, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που θα κοουτσάρει ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, στους δύο ευρωπαϊκούς τελικούς που συμμετείχαν ελληνικές ομάδες, είχαν ξένους τεχνικούς. Το 1971 όπου ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Άγιαξ με τον Ούγγρο Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο του, ενώ το 2023 ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Conference League με τον Βάσκο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμαρ να κρατά τα «ηνία».

Έτσι όπως του τα έφερε η ζωή στον Ποστέκογλου, αναγκάστηκε να πηγαίνει σχεδόν πάντα κόντρα στο ρεύμα και να κάνει τη μια υπέρβαση μετά την άλλη, αγνοώντας την οποιαδήποτε «χούντα» -κυριολεκτική και μεταφορική- που θα μπορούσε να τον σταματήσει.

Όταν ο Ποστέκογλου έφυγε με καράβι για την Αυστραλία

Γεννηθείς στις 27 Αυγούστου του 1965, στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετανάστευσε οικογενειακώς στην Αυστραλία σε ηλικία 5 ετών. Όχι από επιλογή, αλλά γιατί η οικογένειά του και ιδίως ο πατέρας του, Δημήτρης, δεν μπορούσε να προσφέρει στην οικογένειά του τα απαραίτητα, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα.

«Ήμουν πέντε χρονών, όταν μπήκαμε σε ένα καράβι για ένα μήνα και κατευθυνθήκαμε προς την Αυστραλία. Δεν έχω καλές αναμνήσεις από αυτό. Τότε υπήρχε μια αναστάτωση στην Ελλάδα και, δυστυχώς, το καταλάβαμε», είχε δηλώσει ο Ποστέκογλου σε παλαιότερες συνεντεύξεις του σε BBC και Sky Sports.

«Κάπως έτσι ο πατέρας μου πήρε την απόφαση ότι έπρεπε να μετακομίσουμε στο εξωτερικό. Μιλάμε ότι έπρεπε να κάνουμε το μισό γύρο του κόσμου, σε ένα μέρος όπου κυριολεκτικά δεν ξέραμε κανέναν, δεν ξέραμε τη γλώσσα, δεν είχαμε καμία εγγύηση για στέγαση, οποιαδήποτε εργασία. Το μόνο που πραγματικά είχαμε, ήταν ένα εισιτήριο. Έχω την αίσθηση ότι ο πατέρας μου πίστευε ότι θα πήγαινε σε άλλη χώρα, θα εδραιωνόταν και ότι θα μπορούσε να φέρει την οικογένειά του σε μια κατάσταση, όπου θα ήταν αρκετά άνετα για να επιστρέψει και να ζήσει τη ζωή μας στην Ελλάδα», είχε συμπληρώσει.

AP Photo/Martin Meissner

Ωστόσο, «εκεί υπήρχε ένας ατελείωτος αγώνας για να τα καταφέρουμε. Δούλευε μέρα και νύχτα, η μαμά μου δούλευε, ήμασταν στο σχολείο, εξοικονομούσαμε χρήματα για να αγοράσουμε ένα σπίτι. Μοιραστήκαμε ένα σπίτι με μια άλλη οικογένεια για πολλά χρόνια».

Όπως είχε σημειώσει ακόμη ο Ποστέκογλου, «οι άνθρωποι παρερμηνεύουν την ιστορία της μετανάστευσης. Συχνά ακούω ανθρώπους να λένε ότι μεταναστεύουν σε μια άλλη χώρα για μια καλύτερη ζωή. Δεν είναι αυτή η ιστορία του μετανάστη. Πηγαίνουν σε άλλη χώρα, για να προσφέρουν ευκαιρίες για την επόμενη γενιά. Η μαμά και ο μπαμπάς μου δεν είχαν καλύτερη ζωή. Είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαν μια καλύτερη ζωή, όσο δύσκολη κι αν ήταν, στην Ελλάδα, όπου ήταν όλη η οικογένειά τους, οι φίλοι τους, η γλώσσα, η ζωή. Τα άφησαν όλα αυτά πίσω, γιατί ήθελαν να δώσουν μια ευκαιρία, νομίζω, στα παιδιά τους.

»Όταν το σκέφτομαι αυτό είναι ένα τόσο τεράστιο δώρο για κάποιον. Να καταλάβουν ότι πρόκειται να θυσιάσουν τη δική τους ευτυχία και από πολλές απόψεις την ευημερία τους για τα παιδιά τους. Είναι ένα μάθημα που δεν χάθηκε ποτέ από εμένα, ότι ό,τι κάνω, το κάνω προς τιμήν των γονιών μου.

Η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο και η αγάπη για την ΑΕΚ

Σαν ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε ως αμυντικός από το 1984 μέχρι το 1993 στη Σάουθ Μέλμπουρν, έχοντας 193 συμμετοχές στο αυστραλιανό πρωτάθλημα και κατακτώντας δυο πρωταθλήματα το 1984 και το 1991. Παράλληλα διετέλεσε αρχηγός της ομάδας. Επίσης, αγωνίστηκε από το 1986 μέχρι το 1988 τέσσερις φορές με την Εθνική Αυστραλίας, σε διπλές φιλικές αναμετρήσεις με την Τσεχοσλοβακία και τη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, έκλεισε την καριέρα του στην Γουέστερν Σάμπαρμπς το 1994.

«Ο σύλλογος, στον οποίο ξεκίνησα, η Σάουθ Μέλμπουρν Ελλάς, δεν ήταν απλώς ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος. Ήταν ένας κόμβος για τους Έλληνες μετανάστες να συγκεντρωθούν ένα Σαββατοκύριακο, να νιώσουν άνετα», είχε δηλώσει ο Ποστέκογλου.

«Την εποχή που η Αυστραλία έψαχνε για μετανάστες για να βοηθήσει με το εργατικό δυναμικό, ο πατέρας μου ήταν ανειδίκευτος εργάτης», είχε δηλώσει και αναφερόμενος στο πόσο σκληρά δούλευε ο Δημήτρης Ποστέκογλου για να τα φέρει πέρα, είχε σημειώσει: «Το ποδόσφαιρο είναι αυτό που τον έκανε ως άνθρωπο και ήθελα να τον πλησιάσω περισσότερο. Καθόμασταν αργά και παρακολουθούσαμε τους αγώνες. Το μόνο που κράτησε μέσα του από την παλιά χώρα, ήταν η αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Η ΑΕΚ ήταν η ομάδα του. Γεννήθηκα μερικά χιλιόμετρα από το γήπεδο (το τότε “Νίκος Γκούμας”. Λάτρευε το ποδόσφαιρο και, μεγαλώνοντας, αυτή ήταν η σύνδεσή μου».

Η Σάουθ Μέλμπουρν ήταν η ομάδα από την οποία ξεκίνησε και την προπονητική του καριέρα, με την οποία από το 1996 μέχρι το 2000 κατέκτησε δυο πρωταθλήματα Αυστραλίας (1998 και 1999) και το πρωτάθλημα Ωκεανίας, συμμετέχοντας έτσι το 2000 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που διεξήχθη στη Βραζιλία.

Έπειτα ανέλαβε για επτά χρόνια (2000-2007) την Εθνική Ελπίδων της Αυστραλίας. Αργότερα εργάστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Fox Sports και ανέλαβε σύμβουλος στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βικτώρια.

Η επιστροφή στην Ελλάδα, η Ιαπωνία και η… εκτόξευση

Τον Μάρτιο του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Παναχαϊκής, έπειτα από πρόταση που του έγινε από τον τότε πρόεδρο της ομάδας Κώστα Μακρή. Ωστόσο, η ενασχόληση του Αλέξη Κούγια με τα διοικητικά του αχαϊκού συλλόγου είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Με την Παναχαϊκή «έγραψε» 34 αγώνες με απολογισμό 17 νίκες, 9 ισοπαλίες και 8 ήττες. Από το 2009 έως το 2013 ήταν προπονητής της Μπρισμπέιν Ρόαρ, ενώ από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι το 2017 διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Αυστραλίας, με την οποία κατέκτησε το Ασιατικό Κύπελλο του 2015.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 συμφώνησε με την ιαπωνική Γιοκοχάμα Μαρίνος ως αντικαταστάτης του Έρικ Μόμπαερτς, ο οποίος είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του από την ομάδα. Δεν άργησε να έρθει η επιστροφή του στην Ευρώπη και μάλιστα για έναν με όνομα βαρύ σαν ιστορία. Στις 10 Ιουνίου 2021 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως προπονητής της Σέλτικ.

«Γνωρίζω καλά το παρελθόν της Σέλτικ και μου αρέσει το γεγονός ότι χτίστηκε με παρόμοιο πρίσμα με τον σύλλογο που μας βοήθησε ως οικογένεια στην Αυστραλία. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ σημαντικά για μένα», είχε δηλώσει.  Στην πρώτη του χρονιά στους Κέλτες, κατέκτησε το πρωτάθλημα Σκωτίας της σεζόν 2021-22, έχοντας πρώτο σκόρερ έναν άλλο Έλληνα, τον Γιώργο Γιακουμάκη. Επίσης, έβαλε στην τροπαιοθήκη του συλλόγου και το League Cup.

Η επόμενη σεζόν του στη Σέλτικ ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή. Όχι μόνο κατάφερε να υπερασπιστεί τους τίτλους που είχε κατακτήσει έναν χρόνο νωρίτερα με τον σύλλογο της Γλασκώβης, αλλά πρόσθεσε στη συλλογή του και το Κύπελλο Σκωτίας. Όλα αυτά προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ομάδων της Αγγλίας, με την Τότεναμ να είναι αυτή που τον έκανε δικό της. Στις 6 Ιουνίου 2023 τα «σπιρούνια» ανακοίνωσαν την απόκτησή του. Έτσι, έγινε ο πρώτος προπονητής από την Ελλάδα και από την Αυστραλία που ανέλαβε προπονητής σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ.

«Ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή, αλλά, όπου κι αν είναι, ελπίζω ότι αυτές οι θυσίες που έκανε άξιζαν τον κόπο. Ποτέ δεν έχω δει το ποδόσφαιρο ως δουλειά, κάτι από το οποίο μπορώ να ζήσω. Πάντα σήμαινε κάτι περισσότερο για μένα. Το ποδόσφαιρο έχει αυτή την ικανότητα να ενώνει και να δημιουργεί κάτι περισσότερο από ένα θέαμα ως άθλημα», είχε επισημάνει ακόμη ο Ποστέκογλου σε αυτές τις συνεντεύξεις του.

Φαίνεται πως είναι αυτό που τον βοηθά να προχωρά και να ξεπερνά τις «φουρτούνες» που φέρνει στους ανθρώπους του το ίδιο το ποδόσφαιρο. «Μεγάλο καράβι, μεγάλες φουρτούνες», λέει μια σοφή λαϊκή ρήση και η Τότεναμ δεδομένα είναι ένα από αυτά τα… καράβια. Ωστόσο, για έναν άνθρωπο που διέσχισε σε ηλικία 5 ετών τη μισή υφήλιο με ένα πλοίο, αυτό δύσκολα θα τον τρομάξει.

Βέβαια, τα «σπιρούνια» δεν είναι κάποιος σύλλογος από αυτούς που μπορούν να χαρακτηριστούν «winners». Το αντίθετο θα έλεγε κανείς, εάν θελήσει να το θέσει λίγο πιο κομψά και δεν χρησιμοποιήσει τα ατελείωτα memes που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, για το πώς οι Λονδρέζοι έχουν τη δυνατότητα να φτάνουν στην πηγή και σχεδόν ποτέ να μην πίνουν νερό. Άλλωστε, έχει να βάλει κούπα στη συλλογή της από τη σεζόν 2007-08, το League Cup. Ο τελευταίος της σημαντικός τίτλος ήταν το Κύπελλο Αγγλίας τη σεζόν 1990-91, ενώ η τελευταία φορά που πανηγύρισε το πρωτάθλημα στο Νησί, ήταν το μακρινό 1961!

Θα καταφέρει ο Ποστέκογλου να προσθέσει τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο στη συλλογή της Τότεναμ; Μένει να απαντηθεί. Το μόνο δεδομένο για τον γεννημένο στη Νέα Φιλαδέλφεια τεχνικό, πως δεν θα τα παρατήσει, ό,τι κι αν συμβεί στο ματς που θα κρίνει την κούπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πωλήθηκε η θρυλική Mercedes του Ανδρέα Παπανδρέου - Ο Εβρίτης επιχειρηματίας που την αγόρασε
Ανδρουλάκης: Για την Ευρώπη των λαών, με κοινωνική δικαιοσύνη, συλλογική ασφάλεια και προοπτική
Ανδρουλάκης: Για την Ευρώπη των λαών, με κοινωνική δικαιοσύνη, συλλογική ασφάλεια και προοπτική Chevron Right