Οι πρώτοι αγώνες με ελεύθερα ντοπαρισμένους αθλητές παρουσιάστηκαν επίσημα στο κοινό και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα αυτών είναι ο Έλληνας πρωταθλητής Κριστιάν Γκολομέεβ, που αποσύρθηκε πρόσφατα από τις πισίνες μετά την 4η συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές των Enhanced Games, δημοσιεύοντας και σχετικό βίντεο ως ένα «δείγμα» των «Αναβαθμισμένων Αθλητών», όπως τους αποκαλούν, ο Κριστιάν Γκολομέεβ σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ κολυμπώντας τα 50 μέτρα ελεύθερο σε χρόνο 20.89 δευτερόλεπτα σε δοκιμαστική κούρσα στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.
Πρόκειται για μια κούρσα κατά 0.02 δευτερόλεπτα ταχύτερη από το παγκόσμιο ρεκόρ του Βραζιλιάνου Σέζαρ Σιέλο, το οποίο σημειώθηκε το 2009. Σημειώνεται επίσης πως η καλύτερη επίδοση του Γκολομέεβ ήταν τα 21,45 δευτερόλεπτα, με την οποία είχε κατακτήσει και το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στην Γκουάνγκτζου της Νότιας Κορέας, το 2019.
Ο Κριστιάν Γκολομέεβ, που είχε τερματίσει πέμπτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι, με χρόνο 21.59, αποφάσισε να ενταχθεί στα Enhanced Games τον Ιανουάριο. Κάνοντας χρήση ουσιών που απαγορεύονται από τις επίσημες διοργανώσεις, κατάφερε να μειώσει το χρόνο του, ξεπερνώντας και το παγκόσμιο ρεκόρ.
Κατά τη διάρκεια μιας λαμπερής παρουσίασης στο Λας Βέγκας την Τετάρτη, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η πόλη θα φιλοξενήσει την πρώτη διοργάνωση των Enhanced Games από τις 21 έως τις 24 Μαΐου 2026.
Η διοργάνωση, στην οποία θα επιτρέπεται η χρήση ουσιών που είναι απαγορευμένες στον επαγγελματικό αθλητισμό, θα είναι ετήσια και θα περιλαμβάνει αρχικά αγωνίσματα μικρών αποστάσεων στην κολύμβηση και το σπριντ, αλλά και άρση βαρών.
«Η ιατρική των επιδόσεων είναι το κλειδί της αντιγήρανσης»
Ο Άρον Ντι Σόουζα, ο Αυστραλός επιχειρηματίας με έδρα το Λονδίνο που εμπνεύστηκε την ιδέα αυτής της διοργάνωσης, είχε τονίσει στο παρελθόν παρουσιάζοντας το «όραμά» του πως οι αθλητές που θα συμμετέχουν θα μπορούν οποιοδήποτε ουσία επιθυμούν για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Παρά τη σφοδρή κριτική που έχει δεχτεί, επιμένει πως στόχος των «Αγώνων Αναβαθμισμένων Αθλητών» είναι «να εξαλείψουμε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ, ξεκλειδώνοντας τη δυναμική, τις δυνατότητες, των ανθρώπων».
«Και Το θέμα», είχε τόνισε, «δεν είναι μόνο αν μπορούμε να σπάσουμε το χρόνο των εννέα δευτερολέπτων στα 100 μέτρα. Γιατί είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε». «Θέλω όμως να δω έναν 40, 50, 60 ετών να σπάει παγκόσμια ρεκόρ γιατί η ιατρική επιδόσεων είναι το κλειδί της αντιγήρανσης, Είναι ο δρόμος προς την πηγή της νεότητας. Τίποτα δεν θα βελτιώσει την παραγωγικότητα της κοινωνίας μας περισσότερο από την αντιμετώπιση της γήρανσης».
Την Τετάρτη, παρουσιάζοντας την επίδοση του Κριστιάν Γκολομέεβ, ο Άρον Ντι Σόουζα, απαξιώνοντας τους κινδύνους των αναβολικών, τόνισε: «Θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί, αλλά στην πραγματικότητα κολυμπάει πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. Γιατί; Επειδή χρησιμοποίησε την τεχνολογία και την επιστήμη για να βελτιώσει την απόδοσή του. Μόλις ο κόσμος το συνειδητοποιήσει αυτό, νομίζω ότι όλοι θα το θέλουν».
Τεράστια κεφάλαια πίσω από τα Enhanced Games
Οι διοργανωτές των Enhanced Games, πέρα από την κριτική, έχουν προσελκύσει και το ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτών και δισεκατομμυριούχων της Silicon Valley, όπου βρίσκονται κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας. Μεταξύ αυτών ο Πίτερ Θιλ, συνιδρυτής των PayPal, Palantir Technologies και του Founders Fund, αλλά και η venture capital fund του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.
Ενδεικτικό των κεφαλαίων που έχουν «πέσει» στο εγχείρημα είναι πως μεγάλο μέρος της παρουσίασης της Τετάρτης επικεντρώθηκε στα χρήματα. Όπως ανακοινώθηκε κάθε νικητής αγωνίσματος θα λαμβάνει 500.000 δολάρια και εάν καταρρίψει παγκόσμιο ρεκόρ τότε θα παίρνει 1 εκατομμύριο δολάρια.
«Τσίρκο» λέει η Ομοσπονδία Κολύμβησης – «Χειρότερο το παράνομο ντόπινγκ» λένε οι διοργανωτές
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης προφανώς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τους χρόνους και τα ρεκόρ, αλλά αυτό δεν φαίνεται για την ώρα να απασχολεί τους διοργανωτές, οι οποίοι ωστόσο υπογραμμίζουν πως οι επιδόσεις έχουν καταγραφεί με τον ίδιο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε πισίνα με πιστοποίηση, η οποία έχει φιλοξενήσει τα τέσσερα τελευταία US Open.
Τα «Enhanced Games», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κολύμβησης, «δεν βασίζονται σε αξίες του αθλητισμού όπως η τιμιότητα, η δικαιοσύνη και η ισότητα, είναι ένα τσίρκο».
Οι διοργανωτές τονίζουν πως η νόμιμη, ελεγχόμενη χρήση ουσιών είναι ασφαλέστερη από το κρυφό ντόπινγκ του επαγγελματικού αθλητισμού. Επικαλούνται μάλιστα έρευνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2011 που έδειξε πως σχεδόν το 44% των αθλητών είχε χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες τον προηγούμενο χρόνο.
Για τον Άρον Ντι Σόουζα, το ντόπινγκ στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι εγγενές και η «πρότασή» του, όπως αναφέρει, αποτελεί μια ασφαλέστερη μέθοδο που «καθιστά τον αθλητισμό ένα δίκαιο, ισότιμο και διαφανές πεδίο, έτσι ώστε η καινοτομία να μπορεί να παρουσιαστεί δημόσια για την υποστήριξη της προόδου».
«Ο κόσμος μπορεί να δει τι είναι δυνατό να πετύχει ένας άνθρωπος»
Από την πλευρά του ο 31χρονος Κριστιάν Γκολομέεβ, που έλαβε και χρηματικό έπαθλο 1 εκατ. δολάρια για την επίδοση, παρουσίασε μια άλλη πτυχή για τη συμμετοχή στους αγώνες. «Τα Enhanced Games μού έδωσαν τους πόρους και την ομάδα για να φτάσω σε ένα νέο επίπεδο απόδοσης – και τώρα όλος ο κόσμος μπορεί να δει τι είναι δυνατό να πετύχει ένας άνθρωπος».
Όπως είπε ο ίδιος το σώμα του άλλαξε σημαντικά μετά από δύο εβδομάδες χρήσης ουσιών πριν σπάσει το ρεκόρ του Σιέλο. Μετά από δύο μήνες είχε προσθέσει 10 κιλά καθαρής μυϊκής μάζας. «Κάναμε εξαιρετική δουλειά με τον προπονητή μου σε τόσο σύντομο χρόνο για να προσαρμοστούμε στη νέα δύναμη και στο νέο βάρος μου», σημείωσε.
“Show me the incentives and I will show you the outcome.” – Charlie Munger pic.twitter.com/hLG13bh9qu
— SWIMNERD (@SwimNerds) May 21, 2025
Ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και οι διοργανωτές αποκάλυψαν ποιες ουσίες χρησιμοποιήθηκαν επικαλούμενοι προσωπικά δεδομένα, αλλά και τον κίνδυνο να αντιγράψουν άλλοι το πρόγραμμά του χωρίς την απαραίτητη ιατρική επίβλεψη. Ωστόσο σημείωσαν πως πρόκειται για ουσίες «ιατρικά συνταγογραφούμενες και νομικά εγκεκριμένες» από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων, οι οποίες χορηγούνται υπό ιατρική επίβλεψη, με πλήρη συμμόρφωση στους νόμους των ΗΠΑ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Γκολομέεβ πραγματοποίησε δύο κούρσες. Στην πρώτη που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ φορούσε μια ολόσωμη πολυουρεθανική στολή, η οποία απαγορεύτηκε λίγο μετά το ρεκόρ του Σιέλο το 2009. Στη δεύτερη προσπάθειά του, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, ο χρόνος του ήταν 21.03. Σε αυτήν φορούσε ένα «textile jammer» σορτσάκι, το οποίο επιτρέπεται από τους σημερινούς κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κολύμβησης. Και αυτός ο χρόνος ήταν ταχύτερος κατά 0.01 δευτερόλεπτα από κάθε άλλη επίδοση χωρίς τη χρήση «supersuit», ξεπερνώντας την επίδοση του Αμερικανού πολυολυμπιονίκη Κάλεμπ Ντρέσελ.
Και άλλοι γνωστοί αθλητές στα Enhanced Games
Εκτός από τον Γκολομέεβ και άλλοι πρωταθλητές έχουν δηλώσει συμμετοχή στα Enhanced Games και οι διοργανωτές ευελπιστούν πως μέχρι του χρόνου τον Μάιο του 2026, όταν θα διεξαχθεί για πρώτη φορά η διοργάνωση, οι αθλητές θα είναι πολύ περισσότεροι. Βάσει σχεδιασμού, ο συνολικός αριθμός θα είναι 100, ενώ προβλέπεται και η ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων Resorts World στο Λας Βέγκας. Προβλέπεται επίσης η κυκλοφορία προϊόντων «βελτίωσης απόδοσης και μακροζωίας» για το ευρύ κοινό.
Μεταξύ των αθλητών που ήδη βρίσκονται στις λίστες των Enhanced Games είναι ο Ουκρανός κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ στα 50μ πεταλούδα Αντρίι Γκοβόροφ (33 ετών) και ο 21χρονος Βούλγαρος Γιοσίφ Μιλαντίνoφ, ασημένιος πρωταθλητής Ευρώπης. Όπως και ο Γκολομέεβ, ο Γκοβόροφ έχει ανακοινώσει την αποχώρησή του από τις πισίνες. Επίσης ο Αυστραλός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Τζέιμς Μαγκνάσεν, 34 ετών, επανήλθε στην ενεργό δράση για να συμμετάσχει στους αγώνες «Ενισχυμένων Αθλητών».
Η συμμετοχή τέτοιων ονομάτων θεωρείται για αρχή μια επιτυχία για τους διοργανωτές, οι οποίοι είχαν αμφισβητηθεί σχετικά με τη δυνατότητα να προσελκύσουν αθλητές υψηλού επιπέδου στα Enhanced Games.