Σε έναν ήσυχο δρόμο, δίπλα στο παρεκκλήσι της Ανάστασης, στα περίχωρα του Πόρτο, το πλήθος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, περιμένοντας τον θλιβερό επαναπατρισμό των αδελφών Ζότα.
Στις 11:30 το βράδυ, η σιωπή που επικρατούσε έσπασε από τα χειροκροτήματα δεκάδων ανθρώπων, καθώς η νεκροφόρα που μετέφερε τις σορούς των δύο αδελφών των Ντιόγκο Ζότα και Αντρέ Σίλβα, έφτασε στον τόπο καταγωγής τους, το Γκόντομαρ – ακριβώς 23 ώρες μετά το φονικό τροχαίο στη βόρεια Ισπανία.
Η τραγωδία έχει προκαλέσει κύμα θλίψης σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, όμως η απώλεια πονά περισσότερα την πατρίδα τους.
Στο προπονητικό κέντρο του Gondomar Sport Club, η αυλή είχε γεμίσει από λουλούδια, φανέλες, κασκόλ και κεριά – μπροστά στην ακαδημία που φέρει το όνομα του Ζότα. Εκεί, σύμφωνα με το Skynews βρέθηκε και ο πρώην συμπαίκτης του, Μιγκέλ Ρόκα, φορώντας τη φανέλα του Λίβερπουλ με το Νο20 και κρατώντας μια φανέλα της Γουλβς, δώρο από τον ίδιο τον Ζότα.
«Παίζαμε μαζί για πάνω από 10 χρόνια, από μικροί», είπε συγκινημένος στο Sky News. «Όλα τα παιδιά ονειρεύονται να γίνουν επαγγελματίες, αλλά ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι. Ο Ντιόγκο τα κατάφερε. Εμείς όλοι, είμαστε περήφανοι».
Ο Λισίνιο Ριμπέιρο Κορέια, που είχε μεγαλώσει μαζί τους στο σύλλογο, θυμήθηκε: «Ο Ντιόγκο διψούσε για την μπάλα από μικρός. Κάθε του γκολ ήταν παράσταση. Όταν έφυγε για την Πάσος Φερέιρα και μετά για μεγαλύτερες ομάδες, νιώσαμε ότι χάσαμε κάτι δικό μας. Αλλά δεν μας ξέχασε ποτέ – έστελνε πάντα φανέλες πίσω».
Η τελευταία του εμφάνιση με την εθνική Πορτογαλίας ήταν στον τελικό του Nations League.
Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους στην αγρυπνία φορούσαν τη κόκκινη φανέλα της Λίβερπουλ.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ, φαίνεται το πλήθος που μαζεύτηκε στην γενέτειρα των δύο αδελφών, την ώρα της άφιξης των σορών τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κηδεία του Ντιόγκο Ζότα και του Αντρέ Σίλβα, που σκοτώθηκε στο ίδιο δυστύχημα στην Ισπανία, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.
⚫ Los restos mortales de Diogo Jota y André Silva ya se encuentran en su natal Gondomar, donde fueron recibidos entre aplausos. pic.twitter.com/JRVqB84wvD
— 🔴 Esto Es Anfield #Liverpool (@estoesanfield_) July 4, 2025





