Με οδηγό την άμυνά της και την εξαιρετική Σταματοπούλου στο τέρμα, τη Δευτέρα (21/7) η Ελλάδα νίκησε με 14-10 τις ΗΠΑ και προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πόλο γυναικών 2025, που γίνεται στη Σιγκαπούρη.
Ο τελικός της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (23/7, 16:35) και σε αυτόν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Ουγγαρία, αφού οι Μαγυάρες επικράτησαν των Ισπανίδων με 15-9 στον άλλο ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πόλο γυναικών 2025.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ομάδα πόλο γυναικών είχε φτάσει στην κορυφή του κόσμου και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2011, που είχε γίνει στη Σανγκάη, όταν τότε είχε νικήσει στον τελικό την οικοδέσποινα Κίνα με 8-9.
Η Ελλάδα, τον Απρίλιο, είχε κατακτήσει και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο πόλο γυναικών 2025 αφού στον τελικό εκείνης της διοργάνωσης, που έγινε στην Τσενγκτού, επικράτησε της Ουγγαρίας με 13-9.
Ο αγώνας Ελλάδα – ΗΠΑ
Η άμυνα της Εθνικής Ομάδας ήταν καλή, η Σταματοπούλου έκανε εξαιρετικές επεμβάσεις, αλλά από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να βγουν στην κόντρα, απέναντι στις ταχύτατες Αμερικανίδες, οι παίκτριες του Χάρη Παυλίδη είχαν μεγάλο πρόβλημα στην επίθεση.
Οι ΗΠΑ άνοιξαν το σκορ με τη Λάινμπακ και διπλασίασαν τα τέρματά τους με πέναλτι της Φλιν, που καταλογίστηκε ύστερα από challenge του προπονητή τους, Άνταμ Κρικόριαν, και ενώ στην εξέλιξη της φάσης η Ελευθερία Πλευρίτου είχε σκοράρει. Στο τελευταίο λεπτό της πρώτης περιόδου, όμως, η Ελλάδα βρήκε δύο γκολ, με μακρινό σουτ της Σάντα και εξαιρετική συνεργασία Γιαννοπούλου – Ελευθερίας Πλευρίτου και κοντινό σουτ της αρχηγού.
Η Άουσμους έδωσε ξανά προβάδισμα στην κάτοχο του τίτλου, αλλά η απάντηση της Ελλάδα ήταν ένα 3-0, με τη Βάσω Πλευρίτου να αξιοποιεί την παίκτρια παραπάνω ύστερα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες και, στη συνέχεια, τις Ξενάκη και Τριχά να σκοράρουν στα ίσια για το 5-3. Ακόμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Νιούσχουλ με πέναλτι διέκοψε το «γαλανόλευκο» σερί, οι διαιτητές μετέτρεψαν σε απλή αποβολή ένα καθαρό πέναλτι πάνω στη Μυριοκεφαλιτάκη και δεν άλλαξαν άποψη ούτε μετά το challenge του Παυλίδη, αλλά η Ξενάκη με καταπληκτικό τελείωμα από ασίστ της Ελευθερίας Πλευρίτου έδωσε ξανά «αέρα» δύο τερμάτων στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
Άλλο ένα πέναλτι, που προκάλεσε την… έκρηξη του ομοσπονδιακού προπονητή, έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να μειώσουν σε 6-5 στο ημίχρονο, με την Ελλάδα, όμως, να μοιάζει καλύτερη μέσα στο νερό.
Το τρίτο οκτάλεπτο δεν άρχισε καθόλου καλά για την Ελλάδα, αφού δέχθηκε δύο γκολ από το ίδιο σημείο δηλαδή από την κορυφή της επίθεσης, ενώ ενδιάμεσα έχασε διπλή ευκαιρία σε παίκτρια παραπάνω με τις Βασιλική Πλευρίτου και Μυριοκεφαλιτάκη. Η διεθνής φουνταριστή κατάφερε με ένα πολύ δύσκολο γκολ από τα 2 μ. να ισοφαρίσει (7-7) και να επαναφέρει την ηρεμία, σε ένα ματς που είχε αρχίσει να γίνεται… ροντέο. Η Ελλάδα βρήκε για πρώτη φορά γκολ στην κόντρα με την Πάτρα και ξαναπέρασε μπροστά 9-8 με τη Σάντα, ενώ στο φινάλε της τρίτης περιόδου είχε ευκαιρία να αυξήσει τη διαφορά με παίκτρια παραπάνω, αλλά η Λόνγκαν έκανε μεγάλη απόκρουση στο σουτ της Ξενάκη και στη συνέχεια η Μυριοκεφαλιτάκη «σημάδεψε» το δοκάρι.
Η «γαλανόλευκη» είχε 1/7 με αριθμητικό πλεονέκτημα στα πρώτα τρία οκτάλεπτα, αλλά στην αρχή του τέταρτου βρήκε λύση, πάλι με τη Σάντα, για το +2 (10-8). Η αριστερόχειρας Λάινμπακ «απάντησε» άμεσα, όμως στο κρίσιμο σημείο, η Ελλάδα «έβγαλε» δύο καθοριστικές άμυνες με παίκτρια λιγότερο και στην επίθεση έψαξε ψύχραιμα να βρει λύσεις.
Οι Αμερικανίδες πίεζαν και αυτό έδινε την ευκαιρία τροφοδότησης της φουνταριστής, με την Ξενάκη στην πρώτη περίπτωση να κάνει τρομερή ενέργεια, αλλά να στέκεται άτυχη, αφού η μπάλα βρήκε στο δοκάρι. Στη δεύτερη ευκαιρία της, όμως, η παίκτρια της Βουλιαγμένης βρήκε στόχο στα 3′ 40″ πριν από τη λήξη και εδραίωσε το ελληνικό προβάδισμα. Η Σταματοπούλου έκανε άλλη μία σπουδαία απόκρουση και τον… επίλογο «έγραψε» η Βασιλική Πλευρίτου, που πέτυχε τρία διαδοχικά γκολ και «κλείδωσε» τον «γαλανόλευκο» θρίαμβο.
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 4-3, 3-3, 5-2.
ΕΛΛΑΔΑ (Χάρης Παυλίδης): Σταματοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 1, Τριχά 1, Σάντα 3, Γιαννοπούλου, Ξενάκη 3, Νίνου, Πάτρα 1, Σιούτη, Β. Πλευρίτου 4, Τορνάρου, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Τζούρκα, Κουρέτα.
ΗΠΑ (Άνταμ Κρικόριαν): Λόνγκαν, Στράικερ 1, Πρέντις, Πίρσον, Φλιν 1, Μποναγκουίντι, Σέκουλιτς, Νιούσχουλ 2, Ρέμερ 2, Λάινμπακ 2, Αουσμους 2, Γούντχεντ, Ουίλιαμς, Γκασανίγκα.