Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει, την Τρίτη (22/7, 21:45), τη Ρέιντζερς για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Ωστόσο, τη Δευτέρα (21/7) οι «πράσινοι» έμαθαν το πιθανό ζευγάρι αντιπάλων τους στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, σε περίπτωση αποκλεισμού από τη σκωτσέζικη ομάδα, και η τύχη δεν χαμογέλασε, καθώς έφερε στον δρόμο του Παναθηναϊκού είτε την τουρκική Μπεσίκτας είτε την ουκρανική Σαχτάρ Ντονέτσκ.
Ειδικότερα, το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στο ΟΑΚΑ στις 7 Αυγούστου και η ρεβάνς στην έδρα της αντιπάλου μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 14 Αυγούστου. Μάλιστα, εάν ο Παναθηναϊκός συνεχίσει το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του στο Europa League και καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο είτε της Μπεσίκτας είτε της Σαχτάρ Ντονέτσκ, τότε θα προκριθεί στα πλέι οφ της δεύτερης τη τάξει ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ποια είναι η Μπεσίκτας
Το ποδοσφαιρικό τμήμα της Μπεσίκτας ιδρύθηκε το 1911 όταν προσχώρησαν στον σύλλογο δύο τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες της περιοχής του Μπεσίκτας, η Valideçeşme και η Basiret. Στην αρχή τα χρώματα της ομάδας ήταν το ερυθρόλευκα, αλλά το κόκκινο αντικαταστάθηκε απο το μαύρο ως ένδειξη πένθους για τις εδαφικές απώλειες της Τουρκίας στα Βαλκάνια κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Η Μπεσίκτας εκείνη την εποχή ήταν ο μόνος τουρκικός αθλητικός σύλλογος της χώρας για αυτό και αγωνίστηκε σε διάφορες αθλητικές διοργανώσεις ως αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Ως εκ τούτου, η Μπεσίκτας είναι η μόνη τουρκική ομάδα που της επιτρέπεται να φέρει στο έμβλημά της την τουρκική σημαία.
Μάλιστα, η ομάδα μεσουράνησε στο τουρκικό ποδόσφαιρο κατά την δεκαετία του ’40 και αυτό είχε ως επακόλουθο να αποκτήσει το προσωνύμιο «Μαύροι Αετοί» («Kara Kartallar»), το οποίο καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα το 1941 και απο τότε συνοδεύει την ομάδα της Κωνσταντινούπολης.
Η Μπεσίκτας παρουσίασε ανταγωνιστικές ομάδες και κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 όπως και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αλλά η η πιο επιτυχημένη περίοδος του συλλόγου είναι αναμφισβήτητα η δεκαετία του ’90 όταν έχοντας στην τεχνική της ηγεσία τον Άγγλο προπονητή, Γκόρντον Μάιλν, πανηγύρισε την κατάκτηση 4 πρωταθλημάτων (3 από αυτά συνεχόμενα) και 3 κυπέλλων.
Επισημαίνεται ότι η Μπεσίκτας έχει συμμετάσχει συνολικά 32 φορές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, από τις οποίες οι 15 είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ (58 αγώνες με 19 νίκες, 11 ισοπαλίες, 28 ήττες και τέρματα 56 υπέρ και 93 κατά) , οι 11 στο Κύπελλο UEFA (52 αγώνες με 20 νίκες, 12 ισοπαλίες, 20 ήττες και τέρματα 76 υπέρ και 68 κατά) και 7 στο Κύπελλο Κυπελλούχων (20 αγώνες με 4 νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες, 12 ήττες και τέρματα 21 υπέρ και 38 κατά). Οι μεγαλύτερες διακρίσεις του συλλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 1986-1987 και στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 2002-2-03.
Έδρα της Μπεσίκτας είναι το Ισμέτ Ινονού Στάντιουμ το οποίο φέρει το όνομα του δεύτερου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ισμέτ Ινονού, και εγκαινιάστηκε στις 19 Μαΐου του 1947.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ποια είναι η Σαχτάρ Ντονέτσκ
Η Σαχτάρ Ντονέτσκ είναι ουκρανική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την πόλη Ντονέτσκ. Μαζί με την Ντιναμό Κιέβου είναι οι δύο ισχυρότερες ομάδες του ουκρανικού ποδοσφαίρου. Έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα Ουκρανίας, 12 κύπελλα Ουκρανίας και 4 κύπελλα επί Σοβιετικής Ένωσης.
Σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία της Σαχτάρ είναι η κατάκτηση του κυπέλλου UEFA το 2009 απέναντι στη γερμανική Βέρντερ Βρέμης. Η πμάδα από την ίδρυση της, χρησιμοποίησε το όνομα «Σταχάνοβετς» (Стахановець) όπου υπήρχε μέχρι το 1946 ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε «Σαχτάρ» ή «Σαχτιόρ» (Шахтар / Шахтёр) οπότε και απέκτησε το σημερινό της όνομα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Παναθηναϊκός και η κλήρωση του Europa League
- Λίνκολν – Ερυθρός Αστέρας / Νόα – Φερεντσβάρος
- Ριέκα – Λουντογκόρετς / Σέλμπουρν – Καραμπάγκ
- Ρίγα – Μάλμε / Κουπς Κουόπιο – Καϊράτ Αλμάτι
- Χάμρουν Σπάρτανς – Ντινάμο Κιέβου / Πάφος – Μακάμπι Τελ Αβίβ
- Σλόβαν Μπρατισλάβας – Ζρίνσκι Μόσταρ / Λεχ Πόζναν – Μπρέινταμπλικ
- Σκεντίγια – Στεάουα / Κοπεγχάγη – Ντρίτα
- Τσέλιε / ΑΕΚ Λάρνακας – Οστάβα / Λέγκια Βαρσοβίας
- Φρέντικσταντ – Μίντιλαντ / Χιμπέρνιαν
- Λουγκάνο / Κλουζ – Λέφσκι Σόφιας / Μπράγκα
- Βόλφσμπεργκερ – ΠΑΟΚ
- Βικτόρια Πλζεν – Σερβετ / Σέριφ – Ουτρέχτη
- Άντερλεχτ – Χάκεν / Μπραν – Σάλτσμπουργκ
- Ρέιντζερς – Παναθηναϊκός / Μπεσίκτας – Σαχτάρ Ντόνετσκ
