Στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για 49 χρόνια δίνει το ΣΕΦ η κυβέρνηση – Η επίσημη ανακοίνωση

Η διοίκηση του μπασκετικού Ολυμπιακού ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση για το κλειστό στο Φάληρο.
ΣΕΦ Ολυμπιακός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Στα χέρια της ΚΑΕ Ολυμπιακός πέρασε και επίσημα το ΣΕΦ. Μάλιστα, υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με την παραχώρηση του φαληρικού σταδίου.

Ουσιαστικά, η συμφωνία ανάμεσα στην ΚΑΕ Ολυμπιακός και την κυβέρνηση έκλεισε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/7) και το μόνο που απέμενε, ήταν να γνωστοποιηθεί το πλαίσιό της -κάτι που συνέβη νωρίς το απόγευμα.

Οι Πειραιώτες εδώ και καιρό ήταν σε επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου για την παραχώρηση του ΣΕΦ, αλλά και τον Γιάννη Βρούτση, ενώ πριν μερικές ημέρες η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τους όρους της παραχώρησης του κλειστού.

Η επίσημη ανακοίνωση για το ΣΕΦ

«Η Κυβέρνηση ανακοινώνει την επί της αρχής συμφωνία για την παραχώρηση κατά χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για χρονικό διάστημα σαράντα εννέα (49) ετών.

Η συμφωνία αφορά τη στεγασμένη σάλα μαζί με το σύνολο των στεγασμένων συνοδών χώρων, τους χώρους στάθμευσης και μέρος του περιβάλλοντος χώρου που συνδέει τις ανωτέρω εγκαταστάσεις, χωρίς καμία αλλαγή στους όρους χρήσης που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα μεριμνήσει για τη διενέργεια εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης και αναγκαίων συντηρήσεων του κτιρίου.

Στη συμφωνία του Ελληνικού Δημόσιου με την ΚΑΕ Ολυμπιακός, η οποία θα συμμορφώνεται με το ενωσιακό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων, δεν περιλαμβάνεται η μετατροπή του γηπέδου από γήπεδο στίβου σε γήπεδο μπάσκετ, η οποία θα επιβαρύνει αποκλειστικά την πλευρά της ΚΑΕ Ολυμπιακός που έχει εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη για τον σκοπό αυτό.

Στο πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός:

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός θα αποδίδει στο ΣΕΦ ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί των καθαρών εσόδων που προκύπτουν από τη μίσθωση και την εν γένει εμπορική εκμετάλλευση των παραχωρούμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός δεσμεύεται στην πραγματοποίηση ελάχιστων υποχρεωτικών επενδύσεων.

Η παραχώρηση δεν καταλαμβάνει τη διενέργεια στο ΣΕΦ παγκόσμιων, ευρωπαϊκών αγώνων ή πρωταθλημάτων και αγώνων εθνικών ομάδων, καθώς και πέντε (5) πολιτιστικών εκδηλώσεων κατ’ έτος.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός υποχρεούται στην τακτική και έκτακτη συντήρηση των παραχωρούμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων, καθώς και στην αποκατάσταση των πάσης φύσεως φθορών και ζημιών τους.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός υπέχει αποκλειστική αστική και ποινική ευθύνη από υπαίτιες πράξεις και παραλείψεις που προέρχονται από όργανά της, κατά τη διάρκεια χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των παραχωρούμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων.

Δεν θίγονται, καθ’ οιονδήποτε τρόπον, η εργασιακή κατάσταση και το μισθολογικό καθεστώς του πάσης φύσεως τακτικού και έκτακτου προσωπικού του ΣΕΦ.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, καθώς έρχεται σε συνέχεια της παραχώρησης του σταδίου του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός το 2022.

Με τον τρόπο αυτό οι δύο κορυφαίοι αθλητικοί σύλλογοι της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, που είναι σαφές ότι αντιμετωπίζονται με ισότιμο τρόπο από την ελληνική πολιτεία, θα μπορούν να ανεβάσουν ακόμη ψηλότερα τη Χώρα μας.

Πρόκειται για μια δίκαιη και βιώσιμη κατάληξη για την επίτευξη της οποίας τέθηκαν υπόψη οι εξής παράμετροι:

  • ​η παλαιότητα και η γενική κατάσταση του γηπέδου του ΣΕΦ έναντι του γηπέδου του ΟΑΚΑ,
  • ​οι τεχνολογικές διαφορές των υποδομών τους,
  • •η διαφορά του χρόνου έναρξης ισχύος της παραχώρησης,
  • η διαφορά του αθλητικού προσανατολισμού τους, καθώς το ΣΕΦ είναι σχεδιασμένο ως γήπεδο κλειστού στίβου έναντι του ΟΑΚΑ που εξ αρχής είναι γήπεδο καλαθοσφαίρισης και απαιτεί σημαντικές επενδύσεις από την πλευρά της ΚΑΕ Ολυμπιακός για τη μετατροπή του σε γήπεδο καλαθοσφαίρισης,
  • η διαφορά της χωρητικότητάς τους, καθώς το ΣΕΦ είναι γήπεδο χωρητικότητας 12.000 θέσεων έναντι 18.000 θέσεων που είναι το ΟΑΚΑ,
  • ​οι απόψεις του Δήμου Πειραιά και της διοίκησης του Νομικού Προσώπου του ΣΕΦ».

Σημειώνεται ότι από τη συμφωνία αυτή δεν θίγονται οι λοιπές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Νομικό Πρόσωπο του ΣΕΦ που έχουν ήδη παραχωρηθεί για άλλες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατασκευή κολυμβητηρίων του ερασιτέχνη Oλυμπιακού, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τη φιλοξενία των Ομοσπονδιών που προπονούνταν στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Βρούτσης για ΣΕΦ: Η πρόταση της Πολιτείας δεν αλλάζει

Υπενθυμίζεται ότι προ περίπου δέκα ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, είχε απαντήσει σε δηλώσεις των προέδρων της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, σχετικά με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη, πολεοδομικά και χωροταξικά οριοθετημένη, συνεπώς δεν μπορεί να αλλάξει.

«Κοιτάξτε, το ΣΕΦ ανήκει δικαιωματικά στον Ολυμπιακό, στον μπασκετικό Ολυμπιακό, στην ΚΑΕ Ολυμπιακός», δήλωσε ο κ. Βρούτσης και ξεκαθάρισε: «Πρέπει να βρούμε μια βιώσιμη λύση, να βρει το “σπίτι” του οριστικά και αμετάκλητα και αυτό είναι το ΣΕΦ. Η Πολιτεία έχει κάνει την πρότασή της, μια πρόταση η οποία οριοθετήθηκε με ένα πολεοδομικό και χωροταξικό πλαίσιο συγκεκριμένο, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει. Άρα, λοιπόν, περιμένουμε από τον Ολυμπιακό να αποδεχθεί αυτή την πρόταση, και όλα θα είναι μια χαρά».

@anchovy.olympiakos7ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΤΟ ΣΕΦ ΑΝΗΚΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ♬ πρωτότυπος ήχος – ANCHOVY 7 Olympiakos

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού έγιναν μετά τις τοποθετήσεις των αδερφών Αγγελόπουλων, οι οποίοι μίλησαν εκτενώς για την ανάγκη οριστικής συμφωνίας με την Πολιτεία για το συγκεκριμένο θέμα.

Ενδεικτικά, ο Γιώργος Αγγελόπουλος είχε επισήμανε πως «οι συζητήσεις για το ΣΕΦ έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει πλήρης συμφωνία για την έκταση και έχουν γίνει μελέτες και επιμερισμός του κόστους. Υπάρχει όμως μια μεγάλη πολεοδομική εκκρεμότητα».

ΚΑΕ Ολυμπιακός: Δεν διεκδικούμε αλλαγές στο ισχύον καθεστώς

Ακολούθησε η απάντηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, με τους «ερυθρόλευκους» να αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν και δεν διεκδικούν κάποια αλλαγή στο καθεστώς που διέπει την παραχώρηση του κλειστού, όπως έχει συμφωνηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2024.

Μάλιστα, σημείωναν ότι επιθυμία τους είναι -με τους συγκεκριμένους όρους- να προχωρήσουν στις απαραίτητες υπογραφές παραχώρησης. Κάτι που συνέβη τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός:

«Σε συνέχεια της δήλωσης του Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, κατά την πρόσφατη κλήρωση της Super League, η ΚΑΕ Ολυμπιακός δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε διεκδικεί την παραμικρή αλλαγή στο ισχύον σήμερα από τα έτη 2004-2005 πολεοδομικό – νομοθετικό καθεστώς που διέπει την υπό παραχώρηση έκταση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Αυτό άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2024 και υπό τους όρους αυτούς μπορούμε να προχωρήσουμε δίχως άλλη επιζήμια καθυστέρηση και να υπογράψουμε άμεσα την παραχώρηση του ΣΕΦ στην ομάδα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
φωτιά χολαργός Chevron Left
Φωτιά σε ιδιωτική κλινική στο Χολαργό επί της Μεσογείων
ΑΕΚ: Μετά την Μπερ Σεβά, με Άρη Λεμεσού ή Πούσκας Ακαντέμια στα προκριματικά του Conference
ΑΕΚ Ποδόσφαιρο Chevron Right