Αθλητισμός

Το Κατάρ θέλει να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2036

Στόχο τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2036, πέρα από το Κατάρ, έχουν βάλει επίσης η Σαουδική Αραβία και η Ινδία.
Ολυμπιακοί Αγώνες Ολυμπιακοί Κύκλοι
Shutterstock

Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κατάρ δήλωσε την Τρίτη (22/7) ότι συμμετέχει σε συζητήσεις με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) σχετικά με τη διαδικασία επιλογής της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2036.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sky News, το Κατάρ φιλοξένησε το Μουντιάλ του 2022 καθώς και το Κύπελλο Ασίας του 2024. Πέρα από τη χώρα του Κόλπου, στην κούρσα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2036 συμμετέχουν η Ινδονησία, η Τουρκία, η Ινδία και η Χιλή.

Το Κατάρ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2036

Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κατάρ δήλωσε ότι θέλει να «αναδείξει το δυναμικό της αραβικής νεολαίας στην παγκόσμια σκηνή», βασιζόμενη στη φιλοξενία του Μουντιάλ του 2022. Επίσης, ανέφερε ότι συμμετέχει ήδη σε «συνεχείς συζητήσεις» με τη ΔΟΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής της διοργανώτριας πόλης και τόνισε ότι έχει ήδη δημιουργήσει το 95% των απαιτούμενων αθλητικών υποδομών.

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ, σεΐχης Τζοαάν Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, δήλωσε: «Η συμμετοχή μας στον εν εξελίξει διάλογο για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων το 2036 αντανακλά ένα εθνικό όραμα που θεωρεί τον αθλητισμό ως μοχλό ανάπτυξης και ως πλατφόρμα για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειρήνης μεταξύ των εθνών».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχουμε καταστήσει τον αθλητισμό κεντρικό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής και σήμερα φιλοδοξούμε να αναβαθμίσουμε αυτόν τον ρόλο σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο – ένα μοντέλο που αντανακλά την ποικιλομορφία της περιοχής μας και εξυμνεί τις αυθεντικές ανθρώπινες αξίες της».

Πάντως, η ΔΟΕ, υπό τη νέα ηγεσία της Κίρστι Κόβεντρι, δεσμεύτηκε να εμπλέξει περισσότερο τα μέλη της στην επιλογή των διοργανώτριων πόλεων. Επισημαίνεται ότι οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2028 θα φιλοξενηθούν στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ και του 2032 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

Κόντρα σε Σαουδική Αραβία και Ινδία

Η χώρα του Κόλπου ενδέχεται να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα διοργανώνει το Μουντιάλ του 2034, αφού έχει επενδύσει, επίσης, τον πλούτο της σε αθλητικά μεγαλεπήβολα έργα.

Ακόμα, η Ινδία είναι ένας δυνητικά ισχυρός διεκδικητής χάρη στη Νίτα Αμπάνι, μέλος της ΔΟΕ με μεγάλη επιρροή. Είναι η σύζυγος του πλουσιότερου ανθρώπου της Ινδίας, του Μουκές Αμπάνι, ο οποίος ηγείται του ομίλου Reliance Industries.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΠΑΣΟΚ Chevron Left
ΠΑΣΟΚ για συνέντευξη Μητσοτάκη: «Εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις που ο ίδιος δημιούργησε»
Φωτιά στο Ελληνοχώρι Κορινθίας - Βίντεο από το σημείο
Φωτιά Κόρινθος Chevron Right