Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κατάρ δήλωσε την Τρίτη (22/7) ότι συμμετέχει σε συζητήσεις με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) σχετικά με τη διαδικασία επιλογής της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2036.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sky News, το Κατάρ φιλοξένησε το Μουντιάλ του 2022 καθώς και το Κύπελλο Ασίας του 2024. Πέρα από τη χώρα του Κόλπου, στην κούρσα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2036 συμμετέχουν η Ινδονησία, η Τουρκία, η Ινδία και η Χιλή.
Qatar has confirmed it is in talks to host the 2036 Olympics and Paralympics and bring the games to the Middle East for the first time
🔗 Read more
— Sky News (@SkyNews) July 22, 2025
Το Κατάρ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2036
Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κατάρ δήλωσε ότι θέλει να «αναδείξει το δυναμικό της αραβικής νεολαίας στην παγκόσμια σκηνή», βασιζόμενη στη φιλοξενία του Μουντιάλ του 2022. Επίσης, ανέφερε ότι συμμετέχει ήδη σε «συνεχείς συζητήσεις» με τη ΔΟΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής της διοργανώτριας πόλης και τόνισε ότι έχει ήδη δημιουργήσει το 95% των απαιτούμενων αθλητικών υποδομών.
Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ, σεΐχης Τζοαάν Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, δήλωσε: «Η συμμετοχή μας στον εν εξελίξει διάλογο για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων το 2036 αντανακλά ένα εθνικό όραμα που θεωρεί τον αθλητισμό ως μοχλό ανάπτυξης και ως πλατφόρμα για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειρήνης μεταξύ των εθνών».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχουμε καταστήσει τον αθλητισμό κεντρικό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής και σήμερα φιλοδοξούμε να αναβαθμίσουμε αυτόν τον ρόλο σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο – ένα μοντέλο που αντανακλά την ποικιλομορφία της περιοχής μας και εξυμνεί τις αυθεντικές ανθρώπινες αξίες της».
Πάντως, η ΔΟΕ, υπό τη νέα ηγεσία της Κίρστι Κόβεντρι, δεσμεύτηκε να εμπλέξει περισσότερο τα μέλη της στην επιλογή των διοργανώτριων πόλεων. Επισημαίνεται ότι οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2028 θα φιλοξενηθούν στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ και του 2032 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.
With every event we host,
and every competition we deliver,
we raise the world’s expectations.
Get ready, as the dream reignites, and our determination soars high, towards Doha 2036.#DOHA2036 #OLYMPICS pic.twitter.com/z8Q25uZ1Nu
— Team Qatar 🇶🇦 (@qatar_olympic) July 22, 2025
Κόντρα σε Σαουδική Αραβία και Ινδία
Η χώρα του Κόλπου ενδέχεται να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα διοργανώνει το Μουντιάλ του 2034, αφού έχει επενδύσει, επίσης, τον πλούτο της σε αθλητικά μεγαλεπήβολα έργα.
Ακόμα, η Ινδία είναι ένας δυνητικά ισχυρός διεκδικητής χάρη στη Νίτα Αμπάνι, μέλος της ΔΟΕ με μεγάλη επιρροή. Είναι η σύζυγος του πλουσιότερου ανθρώπου της Ινδίας, του Μουκές Αμπάνι, ο οποίος ηγείται του ομίλου Reliance Industries.