Οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια είναι θεαματικές, ειδικά από τότε που το VAR μπήκε για τα καλά στο λαοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη.
Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται άλλη μια καινοτομία, την οποία ετοιμάζεται να εισάγει η La Liga (η κορυφαία κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου). Πρόκειται να δώσει την επιλογή στους προπονητές των ομάδων να κάνουν challenge, ζητώντας επανεκτίμηση των φάσεων.
Στο «VAR χαμηλού κόστους», όπως ονομάζεται, οι διαιτητές δεν θα πηγαίνουν να εξετάσουν κάποια φάση μετά από επέμβαση του VAR, αλλά μόνο μετά από σχετικό «αίτημα» του προπονητή μιας ομάδας.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δίνει «πράσινο φως» στην έγκριση του κανονισμού και μένει να φανεί πότε αυτή η δυνατότητα των τεχνικών θα κάνει ντεμπούτο.
💥 Informa @partidazocope
✅ Aprobado el VAR ‘low cost’ (FVS) en 1ª RFEF para esta temporada
📺 El árbitro revisará tras petición de los entrenadores
2⃣ Revisiones por equipo; si aciertan, las conservan
📅 En la Liga F podría aprobarse esta semana
📻 #PartidazoCOPE pic.twitter.com/SABk8paZB7
— El Partidazo de COPE (@partidazocope) July 28, 2025
Ο κάθε προπονητής θα έχει δικαίωμα για δυο challenge ανά αγώνα, κατά τα οποία ο διαιτητής θα πηγαίνει στο VAR για να εξετάσει την αμφιλεγόμενη φάση. Όπως και στο μπάσκετ, σε περίπτωση δικαίωσης, το challenge θα διατηρείται ακέραιο.
Όπως σε κάθε τι νέο στο ποδόσφαιρο, πολλοί θεωρούν απαραίτητο να γίνει πραγματικότητα και αυτό, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη στους αγώνες και να μειωθούν τα περιθώρια λάθους. Ωστόσο, υπάρχουν και οι άλλοι, που θεωρούν πως αλλάζει δραματικά ο χαρακτήρας του αθλήματος.