Η Ελίνα Τζένγκο εξασφάλισε την παρουσία της στον τελικό του ακοντισμού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο, χάρη στη βολή της στα 61,31 μ., που της χάρισε την 11η θέση στη συνολική κατάταξη των δύο προκριματικών γκρουπ.
Με καλύτερη βολή στα 61 μέτρα και 31 εκατοστά, η Ελληνίδα αθλήτρια πέρασε στον αυριανό (20/9, 15:05) τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Τόκιο, καθώς κατατάχθηκε 11η στο σύνολο των δύο προκριματικών γκρουπ. Η νικήτρια του φετινού Diamond League δεν βρήκε βολή αντίστοιχη των δυνατοτήτων της και δεν μπόρεσε να πιάσει το όριο των 62,50μ., που θα της έδινε απευθείας την πρόκριση. Ξεκίνησε με 59,76μ., στη δεύτερη προσπάθειά της έριξε 61,10μ. και στην τρίτη βελτιώθηκε στα 61,31μ., που αποδείχθηκαν αρκετά για να της δώσουν μία θέση στη 12άδα.
Το όριο πρόκρισης έπιασαν συνολικά έξι αθλήτριες, με καλύτερη τη Σέρβα Αντριάνα Βιλάγκος που έριξε 66,06μ. Ακολούθησαν η Νεοζηλανδή Μακένζι Λιτλ με 65,54μ., η Ανέτε Σιέτινα από τη Λετονία με 63,67μ., η Χουλέισι Ανγκούλο από τον Ισημερινό με 63,25μ., η Αυστριακή Βικτόρια Χάτσον με 62,85μ. και η Τόρι Μούρμπαϊ από τη Νέα Ζηλανδία με 62,78μ. Κάτω από το όριο των 62.50μ., τη 12άδα συμπλήρωσαν η Κινέζα Λινγκντάν Σου (62,18μ.), η Κολομβιανή Φλορ Ντενίς Ρουίς Ουρτάδο (62,11μ.), η Πολωνή Μαλγκορζάτα Μασλάκ-Γκλούγκλα (61,79μ.), η Νοτιοαφρικανή Τζο-Αν Ντι Πλεσίς (61,38μ.) και η Κολομβιανή Βαλεντίνα Μπάριος (60,98μ.). Η μεγάλη έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός της κατόχου του τίτλου και «χρυσής» Ολυμπιονίκη, της Χαρούκα Κιταγκούτσι από την Ιαπωνία, που περιορίστηκε στη 14η θέση με 60,38μ.
Ελίνα Τζένγκο: «Πιο αγχωτικός από τον τελικό ο προκριματικός σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα »
Με ανακούφιση αλλά και αποφασιστικότητα μίλησε η Ελίνα Τζένγκο μετά την πρόκρισή της στον τελικό του ακοντισμού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια παραδέχτηκε ότι περίμενε πιο άνετη πρόκριση, ωστόσο τόνισε πως ο προκριματικός κρύβει πάντα περισσότερο άγχος από τον τελικό.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
«Η αλήθεια είναι ότι περίμενα ότι η πρόκριση θα έρθει πιο εύκολα, αλλά μπορώ να πω ότι ο προκριματικός σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα είναι πιο αγχωτικός από τον τελικό.
Νομίζω τώρα απελευθερώθηκα και αύριο θα είναι μια εντελώς διαφορετική ημέρα. Ελλάδα στείλε όλη σου την θετική ενέργεια. Αύριο θα πάνε όλα καλά.
Σήμερα ήμουν πάλι σταθερή και αύριο θα προσπαθήσω να κάνω το ίδιο, έχοντας βελτιώσει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό».