Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ιταλία (RAI) ανακοίνωσαν την Τρίτη (10/2) ότι προχωρούν σε τριήμερη απεργία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης, καθώς οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026 σημαδεύτηκαν από μια επεισοδιακή τελετή έναρξης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την DW, oι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται έντονα για τη μετάδοση που πραγματοποίησε ο διευθυντής τους, Πάολο Πετρέκα, την περασμένη Παρασκευή (6/2), η οποία άρχισε με αστάθεια και κατέληξε σε πλήρη εκτροχιασμό. Εκτός από την απεργία, οι συντάκτες αποφάσισαν να αποσύρουν τις υπογραφές τους από τα ρεπορτάζ των αγώνων, εκφράζοντας την οργή τους για τα απανωτά σφάλματα και τα άστοχα σχόλια του επικεφαλής τους κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης στο Μιλάνο.
Journalists from Italy’s RaiSport have announced they will stage a three-day strike after the Winter Olympics. They are protesting an opening ceremony broadcast by their boss, who gave himself the announcer’s job. https://t.co/lBzXzQceH0
— DW News (@dwnews) February 10, 2026
Τα απίστευτα λάθη στην τελετή έναρξης
Ο διευθυντής του RAI Sport, Πάολο Πετρέκα, πρώην επικεφαλής του RAI News, άρχισε τη μετάδοση εκφράζοντας αμφιβολίες για το πού ακριβώς βρισκόταν και συνέχισε στο ίδιο ύφος.
Ειδικότερα, ο Ιταλός δημοσιογράφος καλωσόρισε τους τηλεθεατές στο Ολίμπικο, αναφερόμενος στο φημισμένο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, ενώ βρισκόταν στο εξίσου γνωστό στάδιο Σαν Σίρο του Μιλάνου, έδρα των ποδοσφαιρικών ομάδων της Μίλαν και της Ίντερ. Στο στάδιο Σαν Σίρο εμφανίστηκε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Μαράια Κάρεϊ, για την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης.
Λίγο αργότερα, ο Πάολο Πετρέκα ανακοίνωσε στους τηλεθεατές ότι «το σόου συνεχίζεται με τη Μαράια Κάρεϊ», την ώρα που οι κάμερες εστίαζαν στη Ματίλντα ντε Άντζελις, μια διάσημη Ιταλίδα ηθοποιό που είναι πάνω από 20 χρόνια νεότερη από την Αμερικανίδα τραγουδίστρια.
Η Ματίλντα ντε Άντζελις δημοσίευσε μια φωτογραφία της στο Instagram με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά της, γράφοντας με δόση ειρωνείας: «Παρακαλώ, να με φωνάζετε Μαράια!».
View this post on Instagram
Επίσης, όταν η πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Κίρστι Κόβεντρι, εισήλθε στο στάδιο μαζί με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Πάολο Πετρέκα ανακοίνωσε την παρουσία του «Ματαρέλα και της κόρης του».
Ακόμα, ο δημοσιογράφος δυσαρέστησε και τους ξένους τηλεθεατές με σχόλια όπως το ότι οι Ισπανοί αθλητές ήταν «πάντα πολύ καυτοί» και πώς «φυσικά» πολλά μέλη της κινεζικής ομάδας «έχουν τηλέφωνα στα χέρια τους».
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026 και οι αντιδράσεις
Η συντακτική επιτροπή του καναλιού, ένα εσωτερικό συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ιταλία, εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα (9/2). Στο κείμενο αναφέρεται ότι όλοι οι δημοσιογράφοι θα απέχουν από την τοποθέτηση υπογραφών κατά τη διάρκεια των Αγώνων και θα απεργήσουν για τρεις ημέρες μετά τη λήξη της διοργάνωσης. «Όλοι ντραπήκαμε, κανείς δεν εξαιρείται, και χωρίς δική μας υπαιτιότητα», ανέφερε η ανακοίνωση, σημειώνοντας: «Είναι ώρα να ακουστεί η φωνή μας γιατί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη εικόνα της RAI Sport σε ένα από τα πιο αναμενόμενα γεγονότα όλων των εποχών».
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης στην Ιταλία χαρακτήρισαν τις γκάφες ως δείγμα της υποτιθέμενης πολιτικοποίησης των διορισμών στη RAI κατά τα τελευταία χρόνια. Ο Πάολο Πετρέκα είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για μεροληψία υπέρ της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα ανέφερε σε δήλωσή του ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια στιγμή ύψιστης ευθύνης για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αντ’ αυτού, η RAI μάς έδωσε τη χειρότερη εκδοχή της, αυτή που γνωρίζουμε πολύ καλά, την TeleMeloni».
Εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας, δηλαδή της RAI, την Τρίτη (10/2) δήλωσε στο AP την Τρίτη ότι ο Πάολο Πετρέκα απομακρύνθηκε από την ομάδα σχολιασμού για την τελετή λήξης της 22ας Φεβρουαρίου. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της RAI, Τζιανπάολο Ρόσι.


