Η EuroLeague εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μεγάλων αλλαγών στη δομή της, με το μοντέλο των conferences να βρίσκεται στο τραπέζι ενόψει πιθανής επέκτασης σε 22 ομάδες. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός εμφανίζονται στο επίκεντρο των σεναρίων, καθώς η θέση τους σε Ανατολή ή Δύση μπορεί να επηρεάσει συνολικά τον νέο χάρτη της διοργάνωσης.
Αρκετά μοντέλα για τη δημιουργία περιφερειών (conferences) και την αλλαγή της μορφής της διοργάνωσης εξετάζονται αυτή τη στιγμή στην EuroLeague, σύμφωνα με πηγές του BasketNews, με συλλόγους όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η Αναντολού Εφές, η Φενέρμπαχτσε και η Ζάλγκιρις να αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας πιθανός γεωγραφικός διαχωρισμός.
Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η Φενέρμπαχτσε και η Αναντολού Εφές ενδέχεται να έχουν κομβικό ρόλο σε μια μεγάλη αναδιάρθρωση, καθώς η EuroLeague ετοιμάζεται να συζητήσει ένα σύστημα διεξαγωγής με περιφέρειες.
Με το ενδεχόμενο επέκτασης της διοργάνωσης σε 22 ομάδες να βρίσκεται στο τραπέζι, οι άνθρωποι της λίγκας εξετάζουν πώς ένα μοντέλο περιφερειών θα μπορούσε να αλλάξει τη δομή της διοργάνωσης.
Σύμφωνα με πηγές του BasketNews, οι αξιωματούχοι της EuroLeague προετοιμάζονται να εξετάσουν αρκετά μοντέλα στις επόμενες συναντήσεις, μεταξύ αυτών και το πώς θα μπορούσαν να χωριστούν οι ομάδες σε περιφέρειες σε περίπτωση επέκτασης της λίγκας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Παραμένουν πολλές αβεβαιότητες ως προς τον τελικό αριθμό των ομάδων, καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σχετικά με την πιθανή επιστροφή των ρωσικών συλλόγων, το μέλλον της Μονακό και το καθεστώς των ισραηλινών ομάδων.
Με αρκετούς κρίσιμους παράγοντες να βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση ανάμεσά τους η σταθερότητα του μετοχικού σχήματος και η πιθανή είσοδος νέων ομάδων η EuroLeague απέχει ακόμη αρκετά από την οριστική της απόφαση.
Το λιγότερο πιθανό σενάριο
Ένα σενάριο το οποίο θεωρείται το λιγότερο πιθανό, προβλέπει ότι οι ομάδες θα τοποθετηθούν στις περιφέρειες έπειτα από κλήρωση.
Ωστόσο, αυτή η επιλογή δημιουργεί αρκετές επιφυλάξεις στο εσωτερικό της λίγκας.
Ένα σύστημα που θα βασίζεται σε κλήρωση θα μπορούσε να περιορίσει τα παραδοσιακά ντέρμπι, να αγνοήσει τις ανάγκες μετακινήσεων και να περιπλέξει τον προγραμματισμό, καθυστερώντας πιθανώς τον σχεδιασμό του καλενταριού και προκαλώντας προβλήματα στη διαθεσιμότητα των γηπέδων.
Η πιο ρεαλιστική προσέγγιση που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι ένα γεωγραφικό μοντέλο, σχεδιασμένο ώστε να περιορίζει τις μετακινήσεις και ταυτόχρονα να διατηρεί τις περιφερειακές αντιπαλότητες.
Τα πιθανά μοντέλα των περιφερειών
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζονται αυτή τη στιγμή αρκετά γεωγραφικά μοντέλα τόσο για σενάριο 20 ομάδων όσο και για σενάριο 22 ομάδων.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη δυσκολία ίσως προκύψει ακριβώς από τον τρόπο με τον οποίο θα χαραχθούν τα γεωγραφικά όρια των περιφερειών.
Η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε συλλόγους που βρίσκονται στο «κέντρο» του χάρτη της EuroLeague, όπως η Ζάλγκιρις Κάουνας, ο Ολυμπιακός Πειραιώς, ο Παναθηναϊκός, η Μπάγερν Μονάχου και η Βίρτους Μπολόνια, καθώς η τοποθέτησή τους μπορεί να καθορίσει ολόκληρη τη δομή του νέου μοντέλου.
Για παράδειγμα, μία πρόταση θα μπορούσε να τοποθετήσει τις ελληνικές ομάδες, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, στη Δυτική Περιφέρεια.
Σε αυτό το σενάριο, θα πλαισιώνονταν από ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μπασκόνια, η Βαλένθια, η Μονακό, η Παρί Basketball, η ASVEL και η Βίρτους Μπολόνια.
Η Ανατολική Περιφέρεια θα περιλάμβανε τότε τη Ζάλγκιρις, την Μπάγερν Μονάχου, την Παρτιζάν, τον Ερυθρό Αστέρα, την Αναντολού Εφές, τη Φενέρμπαχτσε, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, τη Χάποελ Τελ Αβίβ και την Dubai Basketball.
Ένα άλλο μοντέλο θα έστελνε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στην Ανατολική Περιφέρεια, μαζί με την Παρτιζάν, τον Ερυθρό Αστέρα, την Αναντολού Εφές, τη Φενέρμπαχτσε, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, τη Χάποελ Τελ Αβίβ και την Dubai Basketball.
Σε αυτή την εκδοχή, η Δυτική πλευρά θα περιλάμβανε τη Ζάλγκιρις, τη Βίρτους Μπολόνια, την Ολίμπια Μιλάνο, την Μπάγερν Μονάχου, τη Μονακό, την Παρί Basketball, την ASVEL, την Μπασκόνια, τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και τη Βαλένθια.
Ένα μοντέλο που επηρεάζεται και από την πολιτική
Υπάρχει επίσης ένα σενάριο που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα και τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες.
Καθώς αρκετά παιχνίδια που αφορούν ισραηλινές και ομάδες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διεξάγονται ήδη σε ουδέτερες έδρες, μία πρόταση προβλέπει τον διαχωρισμό αυτών των συλλόγων σε διαφορετικές περιφέρειες, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ευαίσθητων αναμετρήσεων.
Σε ένα τέτοιο μοντέλο, οι ομάδες της Κωνσταντινούπολης θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στη Δυτική Περιφέρεια μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα, την Μπασκόνια, τη Βαλένθια, τη Μονακό, την ASVEL, το Μιλάνο και την Παρί, ενώ οι ισραηλινές ομάδες θα παρέμεναν στην Ανατολική Περιφέρεια.
Ορισμένες προβολές περιλαμβάνουν επίσης ομάδες των οποίων το μακροπρόθεσμο μέλλον στην EuroLeague παραμένει αβέβαιο, όπως η ASVEL ή η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και πιθανούς υποψήφιους για επέκταση της διοργάνωσης.
Πώς μπορεί να διαμορφωθεί η βαθμολογία στην EuroLeague
Πέρα από τον γεωγραφικό διαχωρισμό, οι αξιωματούχοι της EuroLeague αναμένεται να συζητήσουν και το πώς θα λειτουργεί η βαθμολογία σε ένα σύστημα με περιφέρειες.
Μία επιλογή θα ήταν να παραμείνει ένας ενιαίος βαθμολογικός πίνακας για όλες τις ομάδες, παρότι οι αγώνες θα διεξάγονται εντός περιφερειών, διατηρώντας έτσι τη σημερινή βασική δομή της EuroLeague.
Μία άλλη πιθανότητα είναι να καθιερωθούν ξεχωριστές βαθμολογίες για κάθε περιφέρεια, στα πρότυπα του EuroCup.
Αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια μέσα σε κάθε περιφέρεια, θα απομάκρυνε τη διοργάνωση από το παραδοσιακό μοντέλο της ενιαίας βαθμολογίας που έχει χαρακτηρίσει την EuroLeague μέχρι σήμερα.
Αν τελικά υιοθετηθούν οι περιφέρειες, είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές στη μορφή της διοργάνωσης, γεγονός που καθιστά τις επερχόμενες συζητήσεις ιδιαίτερα κρίσιμες για τη μελλοντική δομή της λίγκας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η EuroLeague δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της ούτε για την επέκταση ούτε για την εφαρμογή του συστήματος των περιφερειών.
Πώς θα λειτουργούν τα εντός και εκτός έδρας παιχνίδια
Με βάση το προτεινόμενο format, οι ομάδες θα δίνουν διπλούς αγώνες, εντός και εκτός έδρας, απέναντι στους αντιπάλους της ίδιας περιφέρειας.
Απέναντι στις ομάδες της άλλης περιφέρειας, κάθε σύλλογος θα δίνει από ένα παιχνίδι, με ισορροπημένη κατανομή εντός και εκτός έδρας αναμετρήσεων.
Η κατανομή των εντός και εκτός έδρας αγώνων στα διαπεριφερειακά ματς θα καθορίζεται αρχικά με βάση την τελική κατάταξη της σεζόν 2025-26.
Στις επόμενες σεζόν, η σειρά των εδρών θα αντιστρέφεται, ώστε κάθε ομάδα να αγωνίζεται σε κάθε προορισμό τουλάχιστον μία φορά ανά δύο χρόνια.


