Αθλητισμός

Μουντιάλ 2026: Στο Μεξικό θα κοιμάται και στις ΗΠΑ θα παίζει το Ιράν μετά το αμερικανικό «μπλόκο»

Η Κλαούντια Σεϊνμπάουμ ανακοίνωσε πως η ιρανική αποστολή θα μένει στην Τιχουάνα και θα ταξιδεύει στις ΗΠΑ μόνο τις ημέρες αγώνων της στο Μουντιάλ 2026.
Μουντιάλ 2026 Ιράν Ποδόσφαιρο
AP | Riza Ozel

Σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις λαμβάνει η συμμετοχή του Ιράν στο Μουντιάλ 2026 καθώς, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (24/5), η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας θα διανυκτερεύει στο Μεξικό και θα μεταβαίνει στις ΗΠΑ αποκλειστικά τις ημέρες των τριών αγώνων του ομίλου της, έπειτα από την άρνηση της Ουάσινγκτον να φιλοξενήσει την αποστολή στο έδαφός της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η ανακοίνωση έγινε από την Πρόεδρο του Μεξικού, Κλάουντια Σεϊνμπάουμ, η οποία εξήγησε ότι η FIFA προσέγγισε την κυβέρνησή της προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα της φιλοξενίας της ιρανικής αποστολής κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.

Η λύση του Μεξικού για το Ιράν στο Μουντιάλ 2026

Πάντως, η Κλαούντια Σεϊνμπάουμ αποκάλυψε στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι αμερικανικές Aρχές γνωστοποίησαν στη FIFA πως δεν επιθυμούσαν την παραμονή της ιρανικής αποστολής σε αμερικανικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, παρά το γεγονός ότι οι τρεις αγώνες του 6ου Ομίλου είναι προγραμματισμένοι στις ΗΠΑ. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να τους αρνηθούμε τη δυνατότητα να μείνουν στο Μεξικό», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μεξικανή Πρόεδρος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει η ίδια, εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας απηύθυνε το ερώτημα κατά πόσο η ιρανική αποστολή μπορούσε να διανυκτερεύει στο μεξικανικό έδαφος, με την απάντηση από την κυβέρνηση να είναι θετική και άμεση.

Ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Ιράν, Μεχντί Ταζ, είχε ανακοινώσει το Σάββατο (23/5) πως η έδρα προετοιμασίας της ομάδας μεταφέρεται από το Τούσον της Αριζόνα στη μεξικανική πόλη της Τιχουάνα, με την επίσημη επιβεβαίωση από τη FIFA να ακολουθεί τη Δευτέρα (24/5). Η παγκόσμια ομοσπονδία οριστικοποίησε τα προπονητικά κέντρα όλων των αποστολών, με το Ιράν να εγκαθίσταται στην Τιχουάνα, μια πόλη που βρίσκεται ακριβώς νότια των συνόρων με την Καλιφόρνια. Όπως εξήγησε ο Μεχντί Ταζ, η αλλαγή αυτή συμβάλλει στην αποφυγή επιπλοκών σχετικών με τη χορήγηση βίζας και επιτρέπει απευθείας πτήσεις της Iran Air προς το Μεξικό, ενώ η απόσταση από την Τιχουάνα μέχρι το Λος Άντζελες, όπου οι Ιρανοί θα δώσουν τους δύο πρώτους αγώνες τους, καλύπτεται σε μόλις 55 λεπτά αεροπορικώς.

Το πρόγραμμα των αγώνων του Ιράν

Η Eθνική Ιράν θα αντιμετωπίσει τη Νέα Ζηλανδία στο Λος Άντζελες στις 15 Ιουνίου, το Βέλγιο πάλι στο Λος Άντζελες στις 21 Ιουνίου και την Αίγυπτο στο Σιάτλ στις 26 Ιουνίου. Οι σχεδιασμοί του Ιράν για το Μουντιάλ 2026 βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με το Ισραήλ στις επιθέσεις εναντίον της Τεχεράνης, οδηγώντας σε έναν πόλεμο που έθεσε σε αμφιβολία την αποστολή της Εθνικής Ομάδας σε μια από τις διοργανώτριες χώρες. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχουν ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματα για σχολιασμό της εξέλιξης.

Πάντως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει τον Μάρτιο πως το Ιράν είναι ευπρόσδεκτο να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά πως δεν θεωρούσε σκόπιμη την παρουσία της ιρανικής ομάδας στις ΗΠΑ «για τη δική τους ζωή και ασφάλεια», όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει. Μάλιστα, τον Μάρτιο, ο Μεχντί Ταζ είχε εκφράσει την επιθυμία του Ιράν να μεταφερθούν οι αγώνες του ομίλου του στο Μεξικό για λόγους ασφαλείας, με την Κλαούντια Σεϊνμπάουμ να εμφανίζεται ανοιχτή στο ενδεχόμενο φιλοξενίας, ωστόσο η FIFA διατήρησε αμετάβλητο το αρχικό πρόγραμμα του Μουντιάλ.

Οι αντιδράσεις και ο δρόμος της πρόκρισης

Η αβεβαιότητα γύρω από τη συμμετοχή του Ιράν τροφοδότησε ευρύτερες συζητήσεις και προτάσεις για αντικατάστασή του στη διοργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο, ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για τις παγκόσμιες συνεργασίες, Πάολο Τσαμπόλι, είχε υποδείξει ως πιθανή λύση την αντικατάσταση του Ιράν από την Ιταλία, πρόταση που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από τους Ιταλούς αξιωματούχους όσο και από την ίδια τη FIFA.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζάνι Ινφαντίνο, είχε επιβεβαιώσει εξάλλου τον Απρίλιο ότι το Ιράν θα συμμετείχε κανονικά στο τουρνουά, τονίζοντας την ανάγκη ενότητας στο άθλημα. Σημειώνεται ότι η ιρανική Εθνική Ομάδα εξασφάλισε την πρόκρισή της στο τέταρτο διαδοχικό Παγκόσμιο Κύπελλο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση του ομίλου της στον τρίτο γύρο των ασιατικών προκριματικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΕΦΕΤ Chevron Left
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται από τα σούπερ μάρκετ γνωστό κατεψυγμένο φιλέτο ψαριού
Καβγάς on air μεταξύ Ζωής και Παπαχλιμίντζου - «Ήσασταν στο γραφείο του Μητσοτάκη» – «Με θέλετε κομπάρσο για το TikTok;»
Καβγάς on air μεταξύ Ζωής και Παπαχλιμίντζου - «Ήσασταν στο γραφείο του Μητσοτάκη» – «Με θέλετε κομπάρσο για το TikTok;» Chevron Right