Αθλητισμός

Ιταλία: Ζήτησε από την UEFA ο τελικός του Champions League να μη γίνει στην Τουρκία

Ιταλία: Ζήτησε από την UEFA ο τελικός του Champions League να μη γίνει στην Τουρκία – «Πρόωρο να μιλάμε για κυρώσεις», απαντά η παγκόσμια ομοσπονδία

Ο αθλητισμός πολλές φορές αποδεικνύει πως δεν είναι αδιάφορος σε όσα συμβαίνουν στην πολιτική και η περίπτωση της τουρκικής εισβολής στη Συρία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Ο Ιταλός υπουργός Αθλητισμού, Βιτσέντσο Σπανταφόρα, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ρωτώντας τον «εάν είναι πρόσφορο να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη η διεξαγωγή του τελικού του Champions League στις 20 Μαΐου 2020», έπειτα «από τις σοβαρότατες βιαιοπραγίες κατά του αμάχου κουρδικού πληθυσμού και την επέμβαση της ΕΕ, με την οποία καταδικάζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας».

Χθες, η UEFA διά στόματος του αντιπροέδρου της, Μικέλε Ούβα, σε συνέντευξή του στο «Radio Anch’io Sport» του κρατικού ραδιοφωνικού δικτύου RadioUno, είχε δηλώσει «πως όλα εξετάζονται και συζητιούνται εντός της εκτελεστικής επιτροπής και η αφαίρεση ενός τελικού συνιστά μία σοβαρή πράξη και δεν πιστεύω πως σήμερα είμαστε σε θέση να μιλάμε και να συζητάμε κάτι τέτοιο. Με τον πρόεδρο Τσέφεριν θα αξιολογήσουμε την κατάσταση, αλλά μοιάζει πρόωρο να μιλάμε για κυρώσεις σε αυτό το επίπεδο».

Αλλά και στην ερώτηση για τον στρατιωτικό χαιρετισμό των Τούρκων παικτών στο νικηφόρο παιχνίδι τους με την Αλβανία, ο Ούβα, απαντώντας στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις, δήλωσε: «Οι πολιτικές συγκυρίες δεν είναι και οι καλύτερες και μολονότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην πολιτική και τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να προσποιείται πως δεν συμβαίνει τίποτε σε σχέση με όλα όσα διαδραματίζονται. Ομοσπονδίες, παίκτες και προπονητές υπόκεινται σε επακριβείς κανονισμούς και η παραβίασή τους επισύρει επιπλέον έρευνες και ίσως και ποινές. Ο αθλητισμός και ιδίως το ποδόσφαιρο έχει μία παγκόσμια προβολή στα μέσα ενημέρωσης και δεν μπορεί να δίνει σαφή μηνύματα πολιτικής φύσης. Ορισμένες χειρονομίες θα πρέπει να καταδικάζονται».

Το είδος των κυρώσεων εξαρτάται «από τις αναφορές των διαιτητών και των παρατηρητών της UEFA, αλλά είναι σαφείς οι φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα», πρόσθεσε ο ίδιος υπεύθυνος.

Αναφορικά με την χθεσινή αναμέτρηση Γαλλίας-Τουρκίας, ο Ούβα είχε αποφύγει να κάνει σαφείς αναφορές στο γεγονός ότι στην προηγούμενη αναμέτρηση οι Τούρκοι φίλαθλοι είχαν αποδοκιμάσει τον γαλλικό εθνικό ύμνο, προσθέτοντας απλώς ότι ανέμενε ένα καλό παιχνίδι σε αθλητικά πλαίσια. «Υπάρχει μία ιδιαίτερη προσοχή στο επίπεδο της ασφάλειας, όμως ευελπιστώ πως οι φίλαθλοι θα αποδείξουν πως αγαπούν το ποδόσφαιρο και δεν θα περιορισθούν στο πολιτικό επίπεδο. Κάτι που μας κάνει όλους να τρέμουμε».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή και το επίδομα θέρμανσης 2019
Ολυμπιακός: Οι ετήσιες απολαβές του Ιωάννη Κωστή
Chevron Right