Αθλητισμός

Μουντιάλ 2026: Το μυστήριο με το καλώδιο – Η FIFA «αθωώνει» το γκολ των Άγγλων, «βράζουν» οι Νορβηγοί (Βίντεο)

Η Νορβηγία διαμαρτύρεται έντονα για το γκολ της ισοφάρισης της Αγγλίας. Ο πρωτοφανής λόγος.
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2026 ΑΓΓΛΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
AP Photo/Rebecca Blackwell

Έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει μετά τη μεγάλη πρόκριση της Αγγλίας στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2026 με 2-1 επί της Νορβηγίας, καθώς μια πρωτοφανής φάση έχει ανάψει «φωτιές» στη διοργάνωση.

Η Νορβηγία αμφισβητεί έντονα το γκολ της Αγγλίας με το οποίο ισοφάρισε στην κανονική διάρκεια του αγώνα, καθώς όπως υποστηρίζει -και το βίντεο της επαναληπτικής προβολής φάνηκε να δείχνει- ότι στο ελεύθερο (βολέ) από τον τερματοφύλακά της, Όριαν Νίλαντ, η μπάλα…εξοστρακίστηκε σε ένα καλώδιο που στήριζε κάμερα του σταδίου και άλλαξε πορεία καταλήγοντας σε παίκτη της Αγγλίας, ξεκινώντας τη φάση που κατέληξε στο γκολ της ισοφάρισης από τον Τζουντ Μπέλιγχαμ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της FIFA, μια μπάλα που προσκρούει σε καλώδιο θα έπρεπε να οδηγήσει σε διακοπή του παιχνιδιού και ελεύθερο για την ανάκτηση της κατοχής.

Η απάντηση της FIFA για την φάση

Ωστόσο, η ομοσπονδία τοποθετήθηκε κατά αυτής της πιθανότητας λίγο μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

«Πριν από το γκολ της Αγγλίας στο λεπτό 45+2 εναντίον της Νορβηγίας, ο αισθητήρας δεν έδειξε καμία κορύφωση στον «αισθητήρα της μπάλας» όσο αυτή βρισκόταν στον αέρα, και επομένως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η μπάλα άγγιξε το υπερυψωμένο καλώδιο ή άλλαξε την πορεία της», ανέφερε η ανακοίνωση της FIFA.

Πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για να ακυρωθεί το γκολ ισοφάρισης της Κροατίας αργά στην παράταση κατά την ήττα της με 2-1 από την

Πορτογαλία στη φάση των «32», όταν η τεχνολογία στην μπάλα εντόπισε επαφή με κεφαλιά ενώ ο σκόρερ βρισκόταν σε θέση οφσάιντ, σε μια από τις άλλες μεγάλες αμφισβητούμενες φάσεις του φετινού τουρνουά.

Αυτή τη φορά, πάντως, το παιχνίδι δεν διακόπηκε για να ελεγχθεί ο αισθητήρας, αν και είναι πιθανό να εξετάστηκε από το VAR κατά τη σύντομη διακοπή μετά το γκολ του Μπέλιγχαμ.

Η Νορβηγία  διαμαρτυρήθηκε επίσης για ένα γκολ που θα της έδινε το προβάδισμα στο δεύτερο ημίχρονο το οποιο ακυρώθηκε , καθώς κρίθηκε ότι ο Έρλινγκ Χάαλαντ έσπρωξε έναν αμυντικό πριν από το γκολ που σημείωσε ο Τορμπιόρν Χέγκεμ μετά από εκτέλεση κόρνερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΚΑΤΑΡ ΕΜΙΡΗΣ Chevron Left
Πέθανε ο πρώην εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι