Αθλητισμός

Μίλτος Τεντόγλου: Τι ώρα είναι ο τελικός στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2026 και πού θα τον δείτε

Ο Μίλτος Τεντόγλου διεκδικεί ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα – Η ώρα, η τηλεοπτική μετάδοση και οι 11 αντίπαλοί του.
Ο Μίλτος Τεντόγλου στον προκριματικό του μήκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2026
Eurokinissi | Αντώνης Νικολόπουλος

Η ώρα του Μίλτου Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2026 έφτασε, με τον Έλληνα Ολυμπιονίκη να αγωνίζεται το βράδυ της Τρίτης (11/8) στον τελικό του μήκους και να διεκδικεί το τέταρτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση.

Συγκεκριμένα, ο τελικός του Μίλτου Τεντόγλου στο «Alexander Stadium» του Μπέρμιγχαμ είναι προγραμματισμένος για τις 22:16 [ώρα Ελλάδας]. Η ΕΡΤ έχει τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου 2026 και καλύπτει τη διοργάνωση μέσω του ΕΡΤ2 ΣΠΟΡ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου εξασφάλισε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία την παρουσία του στον τελικό, καθώς στη δεύτερη προσπάθειά του στον προκριματικό προσγειώθηκε στα 8,26 μ. και ξεπέρασε το όριο απευθείας πρόκρισης των 8,15 μ.. Η επίδοσή του ήταν η τρίτη καλύτερη του προκριματικού.

Μίλτος Τεντόγλου: Η ώρα και το κανάλι του τελικού

Το μεγάλο ραντεβού του Έλληνα πρωταθλητή είναι το βράδυ της Τρίτης (11/8). Το απογευματινό πρόγραμμα της αυριανής ημέρας αρχίζει στις 21:05, ενώ ο τελικός του μήκους είναι προγραμματισμένος να αρχίσει στις 22:16.

Πάντως, ο Μίλτος Τεντόγλου δεν χρειάστηκε να ξοδέψει πολλές δυνάμεις στον προκριματικό. Στην πρώτη προσπάθειά του είχε άλμα στα 7,78 μ., έχοντας μάλιστα αφήσει αρκετά εκατοστά στη βαλβίδα. Στη δεύτερη, όμως, έδειξε την πραγματική του κατάσταση. Ο Έλληνας πρωταθλητής προσγειώθηκε στα 8,26 μ., ξεπέρασε το όριο των 8,15 μ. και σταμάτησε εκεί την προσπάθειά του, έχοντας εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση. Η επίδοση των 8,26 μ. ήταν η τρίτη καλύτερη του προκριματικού, πίσω από τα 8,34 μ. του Ιταλού Φραντσέσκο Έτορε Ιντζόλι και τα 8,33 μ. του Σέρβου Λούκα Μπόσκοβιτς.

Μεγάλος άτυχος ήταν ο Ματία Φουρλάνι. Ο Ιταλός παγκόσμιος πρωταθλητής, τον οποίο ο ίδιος ο Μίλτος Τεντόγλου είχε χαρακτηρίσει ως έναν από τους βασικούς αντιπάλους του στο Μπέρμιγχαμ, τραυματίστηκε μετά το πρώτο άλμα και αποχώρησε από τον προκριματικό.

Οι αντίπαλοι του Τεντόγλου στον τελικό

Συνολικά 12 αθλητές εξασφάλισαν θέση στον τελικό του μήκους.

Με βάση τις επιδόσεις του προκριματικού, η 12άδα είναι:

  1. Φραντσέσκο Έτορε Ιντζόλι (Ιταλία) – 8,34 μ.
  2. Λούκα Μπόσκοβιτς (Σερβία) – 8,33 μ.
  3. Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) – 8,26 μ.
  4. Εουσέμπιο Κάθερες (Ισπανία)  8,24 μ.
  5. Μπόζινταρ Σαραμπογιούκοφ (Βουλγαρία) – 8,20 μ.
  6. Χάιμε Γκέρα (Ισπανία) – 8,12 μ.
  7. Σίμον Εχάμερ (Ελβετία) – 8,10 μ.
  8. Λέστερ Λεσκάι (Ισπανία) – 8,03 μ.
  9. Ζέρσον Μπαλντέ (Πορτογαλία) – 7,99 μ.
  10. Γιάνι Σίμπσον (Βέλγιο) – 7,97 μ.
  11. Άρτσι Γέο (Μεγάλη Βρετανία) – 7,92 μ.
  12. Πετρ Μέιντλσμιντ (Τσεχία) – 7,91 μ.

Τα αποτελέσματα του προκριματικού, πάντως, χρειάζονται προσεκτική ανάγνωση λόγω του ανέμου, καθώς από τους 12 αθλητές που πήραν την πρόκριση, μόνο πέντε σημείωσαν την καλύτερη προσπάθειά τους με θετικό άνεμο εντός του επιτρεπόμενου ορίου των +2,0 μ./δ.

Ειδικότερα, το 8,34 μ. του Φραντσέσκο Έτορε Ιντζόλι έγινε με άνεμο +3,1 μ./δ., ενώ ο ΛούκαΜπόσκοβιτς είχε +2,4 μ./δ. στο άλμα των 8,33 μ.. Ο Εουσέμπιο Κάθερες σημείωσε 8,24 μ. με +3,1 μ./δ. και ο Μπόζινταρ Σαραμπογιούκοφ 8,20 μ. με +2,6 μ./δ. Αντίθετα, το 8,26 μ. του Μίλτου Τεντόγλου καταγράφηκε σε νόμιμες ανεμολογικές συνθήκες (+1,3 μ./δ.).

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2026 Μήκος Ανδρών Προκριματικά
European Athletics

Ποιοι μπορούν να απειλήσουν τον Τεντόγλου

Η απουσία του τραυματία Ματία Φουρλάνι αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες του τελικού, με τον Μίλτο Τεντόγλου να μπαίνει στη μάχη ως το μεγάλο όνομα για το χρυσό.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο τελικός δεν έχει επικίνδυνους αντιπάλους. Ο Μπόζινταρ Σαραμπογιούκοφ είναι ένας από αυτούς. Ο Βούλγαρος έχει φτάσει φέτος στα 8,49 μ. και αποτελεί έναν από τους αθλητές που έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν σε υψηλές επιδόσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και ο Σίμον Εχάμερ. Ο Ελβετός, γνωστός και από το δέκαθλο, έχει επίδοση 8,51 μ. και στον προκριματικό πέρασε με 8,10 μ..

Στην εξίσωση βρίσκεται και ο Ζέρσον Μπαλντέ από την Πορτογαλία. Ο πρωταθλητής κόσμου στον κλειστό στίβο έχει φτάσει στα 8,46 μ. και, παρά το σχετικά χαμηλό 7,99 μ. στον προκριματικό, διαθέτει αποδεδειγμένα την ικανότητα για πολύ μεγαλύτερα άλματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Φραντσέσκο Έτορε Ιντζόλι. Ο νέος πρωταθλητής Ιταλίας έχει φετινή επίδοση 8,27 μ., αλλά στον προκριματικό προσγειώθηκε στα 8,34 μ., έστω και με ευνοϊκό άνεμο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Ο Λούκα Μπόσκοβιτς ήταν επίσης εντυπωσιακός στον προκριματικό με 8,33 μ., επίδοση που σημειώθηκε με άνεμο +2,4 μ./δ. Στον τελικό βρίσκεται ακόμη ο πολύπειρος Εουσέμπιο Κάθερες, ο οποίος πέρασε με 8,24 μ., επίσης με ισχυρό ευνοϊκό άνεμο.

Το μεγάλο φαβορί για το τέταρτο σερί χρυσό

Ο Μίλτος Τεντόγλου, πάντως, φτάνει στον τελικό έχοντας δώσει πολύ ισχυρότερα δείγματα μέσα στη σεζόν από το 8,26 μ. του προκριματικού. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που έγινε στον Βόλο, στις 26 Ιουλίου, προσγειώθηκε στα 8,66 μ., ισοφαρίζοντας το πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα. Η επίδοση αυτή έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση λίγο πριν από το μεγάλο ραντεβού του Μπέρμιγχαμ.

Παράλληλα, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης διαθέτει κάτι που δύσκολα αποτυπώνεται μόνο στους αριθμούς: τεράστια εμπειρία από μεγάλους τελικούς. Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα τρία προηγούμενα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανοιχτού στίβου. Ανέβηκε στην κορυφή το 2018 στο Βερολίνο, επανέλαβε την επιτυχία το 2022 στο Μόναχο και έκανε το τρία στα τρία το 2024 στη Ρώμη.

Έτσι, στο Μπέρμιγχαμ θα επιχειρήσει να κατακτήσει τον τέταρτο διαδοχικό ευρωπαϊκό τίτλο του.

«Ήταν άλμα στα 8,40 μ. με 8,50 μ.»

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τον τελικό εμφανίστηκε ο Μίλτος Τεντόγλου μετά την πρόκρισή του, εξηγώντας ότι το άλμα των 8,26 μ. θα μπορούσε να ήταν αρκετά μεγαλύτερο αν είχε πατήσει καλύτερα στη βαλβίδα και δεν είχε χάσει απόσταση στην προσγείωση.

«Ήθελα να κάνω το όριο από την πρώτη προσπάθεια», δήλωσε ο ίδιος στον ΣΕΓΑΣ και πρόσθεσε: «Το πρώτο άλμα ήταν τραγικό γιατί σε όλα τα περάσματα είχε ευνοϊκό άνεμο και έβγαλε κόντρα. Το φτιάξαμε γρήγορα».

Στη δεύτερη προσπάθεια ξεπέρασε με άνεση το όριο πρόκρισης, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν σημαντικά περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη επίδοση. «Ήμουν πολύ ok στο δεύτερο άλμα και πάτησα 14,16 εκατοστά πίσω», ανέφερε ο Έλληνας πρωταθλητής τονίζοντας: «Και έχασα λίγο στην προσγείωση. Αυτό ήταν άλμα στα 8,40 μ. με 8,50 μ.. Πιστεύω θα μου βγαίνουν εύκολα αυτά τα άλματα. Δεν ξέρω αν μπορεί να ακολουθήσει κάποιος».

Ο Μίλτος Τεντόγλου ρωτήθηκε και για τους αθλητές που θεωρεί ότι μπορούν να τον απειλήσουν στη μάχη για το χρυσό μετάλλιο. Ο ίδιος στάθηκε αρχικά στον Ματία Φουρλάνι, ο οποίος όμως τραυματίστηκε στον προκριματικό και δεν θα αγωνιστεί στον τελικό, λέγοντας: «Θα έλεγα για τον Φουρλάνι αλλά τραυματίστηκε και δεν θα είναι στον τελικό. Οι μικροί είναι καλοί αλλά δεν ξέρω τι μπορούν να κάνουν. Μπορεί να κάνω λάθος!».

Τέλος, όσο για την επίδοση που θα τον άφηνε ικανοποιημένο στον τελικό, έβαλε τον πήχη στα 8,50 μ., αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάτι ακόμη μεγαλύτερο. «Με 8,50 μ. θα είμαι ευχαριστημένος ό,τι και να γίνει, για οτιδήποτε παραπάνω ακόμα καλύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Γιώργος Μαζωνάκης: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό του βήμα Chevron Left
Γιώργος Μαζωνάκης: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό του βήμα
Εισαγγελική έρευνα για τα αιολικά πάρκα σε όλη τη χώρα μετά τη φωτιά στη Βοιωτία
ΦΩΤΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑ Chevron Right