Η 13η Μαρτίου ήταν μια δύσκολη ημέρα για τους φίλους του αυτοκινήτου, επειδή εγκατέλειψε τα εγκόσμια ο Μαρτσέλο Γκαντίνι. Ο 85χρονος Ιταλός ανήκε στους σπουδαιότερους ντιζάινερ αυτοκινήτων της δεκαετίας του 70 και του 80 και ξεκίνησε αρχικά ως αρχισχεδιαστής του οίκου Bertone, για να δημιουργήσει στην πορεία του δικό του στούντιο ντιζάιν «Marcello Gandini Design».
Ο Γκαντίνι σχημάτισε μαζί τους Τζορτζέτο Τζουτζιάρο και Λεονάρντο Φιοραβάντι την πιο εμπνευσμένη τριάδα Ιταλών σχεδιαστών αυτοκινήτων της δεκαετία του 70, ενώ έδωσε το πρώτο δείγμα του λαμπερού ταλέντου του το 1966 ως υπεύθυνος σχεδιασμού της Lamborghini Miura ως στέλεχος της εταιρείας Bertone. Η τεράστια επιτυχία του συγκεκριμένου μοντέλου άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στον Γκαντίνι, που έφτιαξε το δικό του στούντιο με πελάτες, όπως η Fiat, η Maserati, η BMW, κλπ. Ωστόσο, ο Ιταλός δεν περιορίστηκε μόνο στα αυτοκίνητα, αλλά έκανε -μεταξύ άλλων- αρχιτεκτονικά σχέδια κτιρίων, μέχρι και τον εσωτερικό σχεδιασμό νυχτερινών κλαμπ.
Εμείς επιλέξαμε πέντε εμβληματικά μοντέλα, που γεννήθηκαν δια χειρός Γκαντίνι, μεταξύ των οποίων και ένα προσιτό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής.
Alfa Romeo Montreal
H Alfa Romeo Montreal λανσαρίστηκε το 1970 και ολοκλήρωσε τον κύκλο της το 1977 μετά από μια συνολική παραγωγή μόλις 3.900 αυτοκινήτων. Ωστόσο έμεινε στην ιστορία χάρη στο σφηνοειδές σχήμα του αμαξώματος και τη μάσκα με προβολείς, που παρέπεμπαν σε νυσταγμένα μάτια.
Ο κινητήρας της Montreal ήταν ένας V8 χωρητικότητας 2,6 λίτρων με 200 ίππους ισχύ, που είχαν εύκολο έργο με τα 1.300 κιλά βάρους του αυτοκινήτου. Οι Alfa Romeo Montreal είναι πλέον περιζήτητες στην αγορά των κλασικών αυτοκινήτων, όπου ένα καλοδιατηρημένο μοντέλο κοστίζει γύρω στις 80.000 ευρώ.
Bugatti EB110
Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ομαδική δουλειά, καθώς τα πρώτα σχέδια του εξωτερικού του αμαξώματος της Bugatti EB110 έγιναν από τον Γκαντίνι, όμως το εσωτερικό προέρχεται από τον σημερινό αρχισχεδιαστή της Renault, Λόρενς βαν ντεν Άκερ.
Η ΕΒ110 εξελίχθηκε σε εμβληματικό μοντέλο της Bugatti, όταν επανιδρύθηκε το 1989, ωστόσο απέτυχε εμπορικά, αφού το διάστημα της παραγωγής της μεταξύ 1991 έως 1995 κατασκευάστηκαν μόνον 128 τέτοια αυτοκίνητα προκαλώντας την πτώχευση της μάρκας. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα υπεραυτοκίνητο με V12 κινητήρα 560 ή 611 ίππων, τετρακίνηση και ντιζάιν που κόβει την ανάσα.
Lamborghini Miura
Η Miura ήταν το τρίτο κατά σειρά μοντέλο της Lamborghini και κατά πολλούς το ωραιότερο στην ιστορία της. Το αεροδυναμικό supercar έγινε η πρώτη Lamborghini που χρωστά το όνομά της σε μια ράτσα ταύρου, μια παράδοση που τηρείται πλέον μέχρι και σήμερα.
Η Miura εντυπωσίαζε με τις επιδόσεις της και έπιανε έως σχεδόν 300 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα χάρη στους κινητήρες της που απέδιδαν μεταξύ 350 και 415 ίππων σε συνδυασμό με το ελαφρύ αμάξωμα των 1.200 κιλών.
Lancia Stratos
Η Lancia Stratos υπήρξε το πρώτο αυτοκίνητο, που εξελίχθηκε από την αρχή για τους αγώνες ράλι. Ο Γκαντίνι σχεδίασε πρώτα την Stratos Zero ως πρωτότυπο της Stratos HF και στη συνέχεια προέκυψε η αγωνιστική Stratos HF, στην οποία έβαλε επίσης ο Ιταλός το χεράκι του.
Στην πολιτική έκδοση με άδεια κυκλοφορίας σε δημόσιους δρόμους, που κυκλοφόρησε μόνο για να πάρει έγκριση το αγωνιστικό μοντέλο, απέδιδε ο V6 κινητήρας της Lancia Stratos 195 ίππους και η επιτάχυνση 0 – 100 χλμ./ώρα ολοκληρωνόταν σε 6,8 δευτερόλεπτα. Όποιος επιθυμεί να αγοράσει σήμερα μια από τις συνολικά 500 Lancia Stratos HF, θα πρέπει να πληρώσει γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ το σηματάκι HF θα κοσμεί στο μέλλον τις σπορ εκδόσεις των ηλεκτρικών μοντέλων νέας γενιάς της ιταλικής μάρκας.
Audi 50
Ποιος να το περίμενε, ότι ο Γκαντίνι κρύβεται πίσω και από το «λαϊκό» Audi 50 πρώτης γενιάς, που λανσαρίστηκε το 1974 και κατασκευαζόταν έως το 1978.
Από το ξεκίνημα του σχεδιασμού του μικρότερου μοντέλου της Audi έως το λανσάρισμα του στην αγορά μεσολάβησαν μόνον 21 μήνες, ενώ το 1975 άλλαξε η VW τα λογότυπα του μίνι με κινητήρες 50 ή 60 ίππων και το παρουσίασε ως Polo! Δυστυχώς, δεν κυκλοφορούν πλέον πολλά Audi 50 πρώτης γενιάς, καθώς το γερμανικό αυτοκίνητο σκούριαζε πολύ εύκολα, επειδή το κράμα της λαμαρίνας του αμαξώματος περιείχε πολύ χαλκό.