Auto - Moto

Πώς παίρνουν οι χάκερ το τιμόνι και τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας από μακριά

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τις ολοένα περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στα ψηφιοποιημένα αυτοκίνητα νέας γενιάς.

Το σενάριο του χακαρίσματος ενός αυτοκινήτου και της μετατροπής του σε ένα τηλεκατευθυνόμενο δολοφονικό όπλο μοιάζει προς το παρόν με επιστημονική φαντασία. Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει στο μέλλον, εφόσον υπάρχει κίνδυνος να μπορούν να παίρνουν άγνωστα άτομα από μακριά τον έλεγχο των αυτοκινήτων μας.

Όπως είναι γνωστό, τα σύγχρονα οχήματα είναι πλέον τροχήλατοι υπολογιστές μεγάλων διαστάσεων. Όσο περισσότερα λογισμικά διαθέτει όμως ένα αυτοκίνητο, τόσο πιο ευάλωτο γίνεται στις επιθέσεις επίδοξων χάκερ. Τους κινδύνους από τέτοιου είδους επιθέσεις διερεύνησε το Κέντρο Αυτοκινητιστικής Διαχείρισης (Center of Automotive Management, CAM) του γερμανικού οικονομικού πανεπιστημίου στην πόλη Μπέργκις Γκλάντμπαχ σε συνεργασία με τη γνωστή πολυεθνική εταιρεία Cisco Systems. Η έρευνα κατέληξε σε ανησυχητικά συμπεράσματα και ανέδειξε τα εξής σημεία παρέμβασης των χάκερ στα αυτοκίνητα μας, ενώ εξηγεί πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία των οχημάτων από μακριά.

Κινητήρας, σασμάν, πόρτες

Οι χάκερ θα μπορούσαν να θέσουν το όχημα σε κίνηση, να το επιταχύνουν παρά την θέληση του οδηγού, να σβήσουν ξαφνικά το μοτέρ εν κινήσει ή να ξεκλειδώσουν το αυτοκίνητο.

Συστήματα ασφαλείας

Θα γίνεται απενεργοποίηση των αερόσακων, των συστημάτων αυτόματου φρεναρίσματος και άλλων λειτουργιών υποστήριξης του οδηγού, χωρίς να το πάρουμε είδηση, ενώ θα παρέχονται λάθος ενδείξεις για την ταχύτητα κίνησης του οχήματος.

Μετάδοση κίνησης, φρένα

Φανταστείτε να αρχίσει το αυτοκίνητο σας να φρενάρει απότομα από το πουθενά και να γίνεται το όχημα δημόσιος κίνδυνος ή να αλλάζουν οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων και να μη λειτουργεί το σύστημα τετρακίνησης.

Συστήματα επικοινωνίας

Κατάρρευση της τηλεματικής και του συστήματος πολυμέσων του οχήματος. Επίσης λανθασμένες οδηγίες του συστήματος πλοήγησης, μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις για τον οδηγό και τους επιβάτες του οχήματος.

Περιστατικά χακαρίσματος

Η γερμανική έρευνα προειδοποιεί, ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά ο αριθμός και η ποιότητα των κυβερνοεπιθέσεων. Αναφέρει μάλιστα μια χαρακτηριστική περίπτωση τον Μάρτιο του 2023, όταν μακαρίστηκε ένα Tesla από μακριά και άρχισε να χτυπά ξαφνικά το κλάξον, άνοιξε το καπό του πορτμπαγκάζ και έγινε παρέμβαση στο σύστημα πολυμέσων του.

Μέχρι τώρα, το 67% των κυβερνοεπιθέσεων είχε ως στόχο τους προμηθευτές των εταιρειών αυτοκινήτου, που είναι ίσως πιο ευάλωτες από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Είναι ενδεικτικό, ότι εξαιτίας των χάκερ καθυστέρησε τον Φεβρουάριο του 2022 η παραγωγή περίπου 13.000 αυτοκινήτων σε εργοστάσιο της Toyota.

Υποτιμούν τον κίνδυνο

Oι χάκερ ψάχνουν να βρουν τα ευάλωτα σημεία στο ψηφιακό περιβάλλον των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αυτοκίνησης με κύριο στόχο τον εκβιασμό τους για την αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών. Η έρευνα προειδοποιεί, ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη στον βαθμό που θα έπρεπε τους κινδύνους από το χακάρισμα των τεχνολογικά περίπλοκων προϊόντων του. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων οφείλουν να αναπτύξουν αξιόπιστες στρατηγικές κυβερνοασφάλειας και όσοι προσφέρουν ασφαλή προστασία των οχημάτων τους από τους χάκερ, θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών.

Το πρόβλημα το έχει διαγνώσει πάντως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, γι αυτό και όλα τα νέα οχήματα θα πρέπει να πληρούν από τον Ιούλιο του 2024 αυστηρότερες προδιαγραφές κυβερνοασφάλειας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2018/858.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ποιοι δεν θέλουν την «κυρία VDL»
Νέα Σμύρνη: Οι ληστές με τη μάσκα του σκι
Chevron Right