Αλματώδη αύξηση καταγράφουν οι πωλήσεις κινέζικων αυτοκινήτων στη Ρωσία μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
H εισβολή στην Ουκρανία έχει σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία της Ρωσίας. Στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, αποσύρθηκαν από τη Ρωσία μεγάλοι αυτοκινητοκατασκευαστές, όπως η Renault και η Volkswagen, ενώ μειώθηκαν και οι πωλήσεις καινούργιων οχημάτων κατά 60%. Αυτά τα δύο κενά καλύπτονται πλέον από κινέζικες εταιρείες του κλάδου και μάλιστα με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.
Έτσι κατέκτησαν πέρυσι οι κινέζοι αυτοκινητοκατασκευαστές, όπως η Geely και η Chery, ένα μερίδιο 17% στις πωλήσεις καινούργιων Ι.Χ. στη Ρωσία. Ακόμη εντυπωσιακότερη ήταν η παρουσία των Κινέζων τον Ιανουάριο του 2023, οπότε εκτοξεύθηκε το μερίδιό τους στο 38%, ενώ την ίδια στιγμή είδαν οι VW, Hyundai, Toyota τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται πάνω από 90%. Η μεγάλη άνοδος των Κινέζων αυτοκινητοκατασκευαστών δεν αποτυπώνεται τόσο έντονα το 2022, επειδή τους μήνες πριν την έναρξη του πολέμου ήταν η παρουσία τους στη Ρωσία περιθωριακή, ενώ χρειάστηκαν και κάποιο σημαντικό διάστημα μέχρι να προσαρμόσουν την παραγωγή τους και να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Να διευκρινίσουμε πάντως, ότι η αγορά του καινούργιου αυτοκινήτου έχει σημειώσει μεγάλη πτώση στη Ρωσία, όπου τον Ιανουάριο του 2023 ταξινομήθηκαν γύρω στα 45.000 οχήματα, δηλαδή περίπου τα μισά σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, δηλαδή πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συνεργασία των Κινέζων με τους Ρώσους δεν περιορίζεται όμως μόνο στις πωλήσεις αυτοκινήτων, αλλά έχει επεκταθεί και στον τομέα της παραγωγής οχημάτων. Εδώ βλέπουμε ότι οι Κινέζοι προσφέρουν τεχνογνωσία και βοηθούν στην ανάκαμψη παραδοσιακών ρωσικών αυτοκιννητοβιομηχανιών, όπως είναι η μάρκα Moskwitsch που παράγει από τα τέλη του 2022 αυτοκίνητα στο παλαιό εργοστάσιο της Renault, έξω από τη Μόσχα. Το νέο μοντέλο της ονομάζεται Moskwitsch-3 και αποτελεί τεχνολογικά το δίδυμο αδερφάκι του κινέζικου JAC X4, ενώ έχει σχεδιαστεί στην Κίνα. Το κινέζικο SUV εφοδιάζεται με βενζινοκινητήρα 150 ίππων, παράγεται όμως και ως αμιγώς ηλεκτρικό με έως 500 χιλιόμετρα αυτονομία, κάτι που θα γίνει μελλοντικά και με το Moskwitsch-3.

Δεύτερο παράδειγμα είναι η Lada, την οποία πούλησε η πρώην ιδιοκτήτρια Renault στο ρωσικό κράτος στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ. Η Lada είδε αρχικά τις πωλήσεις της να αυξάνονται, όμως οι οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας οδήγησαν σε έλλειψη εξαρτημάτων και ανταλλακτικών και σε διακοπές της παραγωγής. Οι Κινέζοι κάλυψαν αυτά τα κενά σε τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε εξειδικευμένο προσωπικό και έτσι ξεκίνησε πάλι το εργοστάσιο στο Τολιάτι τη λειτουργία του, αρχής γενομένης με το Lada Vesta που θεωρείται κορυφαίο μοντέλο της ρώσικης μάρκας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες και με το πρώην εργοστάσιο της Nissan έξω από την Αγία Πετρούπολη, όπου άρχισε η παραγωγή αυτοκινήτων της Lada, πιθανότατα με κινέζικη υποστήριξη και συμμετοχή.