Auto - Moto

H Μελόνι κήρυξε τον πόλεμο στη Fiat, η οποία απάντησε ωστόσο με χιούμορ

Πίσω από τη βεντέτα που άνοιξε μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και του ομίλου Stellantis, κρύβεται η ραγδαία πτώση της εγχώριας παραγωγής αυτοκινήτων εδώ και αρκετά χρόνια.

Με νέα επεισόδια εμπλουτίζεται συνεχώς ο πόλεμος, που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και του ομίλου Stellantis, στον οποίο ανήκει πλέον από το 2021 ο πρώην όμιλος Fiat.

Η βεντέτα ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες με τον εξαναγκασμό της Alfa Romeo να μετονομάσει το νέο compact SUV Milano σε Junior, επειδή κατασκευάζεται στην Πολωνία και όχι στην Ιταλία, οπότε δεν δικαιούται να φέρει ιταλικό όνομα! Σε δεύτερη φάση, υποχρεώθηκε να αφαιρέσει η Fiat από 134 ηλεκτρικά μίνι μοντέλα Topolino τη μικρή ιταλική σημαία στα πλευρά του αμαξώματος, επειδή είχαν εισαχθεί από το Μαρόκο. Τώρα συνέβη το ίδιο και με το Fiat 600e, επειδή κατασκευάζεται και αυτό στην Πολωνία, οπότε είχαμε και εδώ την αφαίρεση της ιταλικής σημαίας από τον πίσω προφυλακτήρα του.

Alfa Romeo

Η Fiat διατήρησε ωστόσο την ψυχραιμία της και απάντησε με χιούμορ στις ενστάσεις της κυβέρνησης Μελόνι, ότι δεν δικαιούνται να διαφημίζονται τα αυτοκίνητα της ως ιταλικά, όταν δεν παράγονται στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, διαφημίζει πλέον το Fiat 600e με ένα σποτάκι, όπου αναφέρει τα εξής: «Αν δεν είχε λογότυπα αυτό το αυτοκίνητο, αν δεν είχε ονομασία, αν δεν είχε σημαία. Αν δεν είχε τίποτα που να υποδεικνύει τι είναι, ή από που προέρχεται, όλοι θα το αναγνώριζαν και πάλι. Επειδή όταν ένα αυτοκίνητο έχει ένα εμβληματικό σχέδιο και αντιπροσωπεύει τη χαρά της οδήγησης, μπορεί μόνο να είναι ιταλικό, και μπορεί μόνο να είναι Fiat».

Πίσω από τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μελόνι και του ομίλου Stellantis κρύβεται στην πραγματικότητα η πτώση της πάλαι ποτέ κραταιάς ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και πιο συγκεκριμένα του πρώην ομίλου Fiat, που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς εδώ και αρκετά χρόνια. Τη δεκαετία του ’70 προερχόταν ένα στα δύο καινούργια αυτοκίνητα, που ταξινομούνταν στη γειτονική χώρα, από ιταλικά εργοστάσια του Gruppo Fiat. Στις αρχές του 21ου αιώνα ήταν μόνο ένα στα τέσσερα καινούργια Ι.Χ. ιταλικής παραγωγής και σήμερα μόνον ένα στα δέκα! Πέρυσι, μάλιστα, πούλησε ο όμιλος Volkswagen στην Ιταλία περισσότερα αυτοκίνητα από όλες τις ιταλικές μάρκες μαζί, αν και το εμπορικότερο μοντέλο ήταν με διαφορά το Fiat Panda.

Fiat

Ο κατήφορος της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν ξεκίνησε λοιπόν με τη συγχώνευση του ομίλου Fiat με τον γαλλικό όμιλο PSA και τη δημιουργία της Stellantis, ούτε όμως σταμάτησε μετά από αυτήν. Αυτό αποτυπώνεται και στη μείωση του προσωπικού των εταιρειών του ομίλου Stellantis στην Ιταλία, που απασχολούσαν το 2021 περίπου 51.000 εργαζόμενους και σήμερα είναι μόνο 43.000. Στο εμβληματικό εργοστάσιο Mirafiori της Fiat κατασκευάζονταν τις καλές εποχές σχεδόν δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως, όμως το 2023 συρρικνώθηκε η παραγωγή στις 96.000 μονάδες, ενώ πολλά μοντέλα της Fiat προέρχονται πλέον από την Ανατολική Ευρώπη.

Fiat

Η Μελόνι έχει έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ομίλου Stellantis, Κάρλος Ταβάρες, και τον κατηγορεί για τη μεταφορά της παραγωγής αυτοκινήτων εκτός Ιταλίας, αν και είχε υποσχεθεί, ότι δεν θα υπάρξει μείωση των θέσεων εργασίας στη χώρα. Στο στόχαστρο της υπερσυντηρητικής λαϊκίστριας πρωθυπουργού έχει μπει και ο Τζον Έλκαν, εγγονός του εμβληματικού πρώην μεγαλομετόχου της Fiat, Τζιοβάνι Ανιέλι, και κάτοχος του 14,3% της Stellantis. Η Μελόνι κατηγορεί τον Έλκαν ότι προχώρησε σε μία εικονική συγχώνευση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την εξαγορά του ομίλου Fiat από τον γαλλικό όμιλο PSA και αναφέρει ως απόδειξη, ότι η έδρα της Stellantis βρίσκεται στο Παρίσι.

Ο Ταβάρες υποστηρίζει με τη σειρά του, ότι η ιταλική κυβέρνηση οφείλει να παρέχει περισσότερα επιχειρηματικά κίνητρα και να προστατεύει καλύτερα τις θέσεις εργασίας, αντί να επιτίθεται στη Stellantis. Πάντως, το τελευταίο διάστημα ακούγεται έντονα το σενάριο της συμμετοχής της Ιταλίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Stellantis με την καταβολή ενός σεβαστού ποσού αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα να συναποφασίζει για τη στρατηγική του ομίλου. Κάτι ανάλογο ισχύει και στη Γαλλία, ενώ η συγκεκριμένη ιδέα βρίσκει σύμφωνη και την ιταλική αντιπολίτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ούτε η Τέιλορ Σουίφτ δεν βάζει στα εκλογικά charts τον Μπάιντεν - Η δημοσκόπηση του Newsweek
Την Τρίτη το ΚΥΣΕΑ για τα F-35
Chevron Right