Κόσμος

Το «ακατόρθωτο έργο» της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων (εικόνες, βίντεο)

Πεντέμισι χρόνια μετά την πυρκαγιά, ήρθε η ώρα για την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πριν από μερικές ημέρες επαίνεσε τους εργάτες που πέτυχαν το «ακατόρθωτο» έργο της αποκατάστασης του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τον γοτθικό ναό το 2019.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε και επίσκεψη στην Παναγία των Παρισίων με αφορμή την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού. Η επίσημη τελετή για την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων αναμένεται να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου (7/12), παρουσία τόσο του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το «ακατόρθωτο έργο» της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων (εικόνες, βίντεο)

Έτσι, πεντέμισι χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, το γοτθικό κόσμημα του Παρισιού διασώθηκε, ανακαινίστηκε και θα προσφέρει στους επισκέπτες μια εκπληκτική οπτική απόλαυση. Σε μια ομιλία προς τους τεχνίτες και τις γυναίκες που εργάστηκαν για την ανακαίνιση, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων ήταν μια εθνική πληγή και εσείς ήσασταν η θεραπεία της με τη θέληση, τη δουλειά και την αφοσίωσή σας. Είμαι τόσο βαθιά ευγνώμων, η Γαλλία είναι τόσο βαθιά ευγνώμων. Επαναφέρατε την Παναγία των Παρισίων».

Η φωτιά και η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Πριν από την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στον ναό, το ανανεωμένο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων είχε παραμείνει ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό – μόνο μερικές εικόνες κυκλοφόρησαν όλα αυτά τα χρόνια και σηματοδοτούσαν την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια θεαματική εμπειρία. Υπάρχει ένα νέο, φρέσκο πρόσωπο σε αυτόν τον καθεδρικό ναό. Δεν πρόκειται απλώς για ανακαίνιση ή ανακατασκευή της δομής της οροφής, αλλά και για καθαρισμό της ακαθαρσίας και της αιθάλης στο εσωτερικό από την τελευταία αποκατάσταση του ναού, που είχε γίνει κατά τη δεκαετία του 1850.

Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, οι τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν έντρομοι τις ζωντανές εικόνες που μεταδόθηκαν με τις φλόγες να εξαπλώνονται κατά μήκος της οροφής του καθεδρικού ναού και, στη συνέχεια, το καμπαναριό του 19ου αιώνα να συντρίβεται στο έδαφος. Ο καθεδρικός ναός, η δομή του οποίου προκαλούσε ήδη ανησυχία πριν από την πυρκαγιά, υποβαλλόταν σε εξωτερική ανακαίνιση εκείνη την περίοδο.

Μεταξύ των θεωριών για την αιτία της πυρκαγιάς είναι ένα τσιγάρο που άφησε ένας εργάτης ή μια ηλεκτρική βλάβη. Περίπου 600 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες επί 15 ώρες. Κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε από την πυρκαγιά. Κάποια στιγμή υπήρχε ο φόβος ότι οι οκτώ καμπάνες του βόρειου πύργου κινδύνευαν να πέσουν, γεγονός που θα έριχνε τον ίδιο τον πύργο και ενδεχομένως μεγάλο μέρος των τοίχων του καθεδρικού ναού. Εν τέλει, η Παναγία των Παρισίων σώθηκε.

Το «ακατόρθωτο έργο» της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων (εικόνες, βίντεο)

Δεκαέξι ογκώδη χάλκινα αγάλματα των Αποστόλων και των Ευαγγελιστών, τα οποία περιέβαλλαν το καμπαναριό, είχαν κατεδαφιστεί για ανακαίνιση μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την πυρκαγιά. Αφού επιθεώρησε τις καταστροφές την επόμενη ημέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να ξανανοίξει η Παναγία των Παρισίων για τους επισκέπτες μέσα σε πέντε χρόνια.

Το «ακατόρθωτο έργο» της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων (εικόνες, βίντεο)

Ένας δημόσιος φορέας για τη διαχείριση των εργασιών δημιουργήθηκε με νόμο και μια έκκληση για χρήματα έφερε άμεση ανταπόκριση. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 846 εκατ. ευρώ, ένα μεγάλο μέρος από μεγάλους χορηγούς, αλλά και από εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς δωρητές. Η ευθύνη για το έργο ανατέθηκε στον Ζαν-Λουί Ζορζελέν, έναν στρατηγό που συμμεριζόταν την ανυπομονησία του Εμανουέλ Μακρόν με τις επιτροπές και το κατεστημένο της «πολιτιστικής κληρονομιάς». Μάλιστα, στον Ζαν-Λουί Ζορζελέν αποδίδονται καθολικά τα εύσημα για την αναμφισβήτητη επιτυχία του έργου, αλλά πέθανε σε δυστύχημα στα Πυρηναία τον Αύγουστο του 2023 και αντικαταστάθηκε από τον Φιλίπ Ζοστ.

Το «ακατόρθωτο έργο» της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων (εικόνες, βίντεο)

Υπολογίζεται ότι 2.000 κτίστες, ξυλουργοί, αναστηλωτές, στεγαστές, εργάτες χυτηρίων, εμπειρογνώμονες τέχνης, γλύπτες και μηχανικοί εργάστηκαν για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, παρέχοντας τεράστια ώθηση στη γαλλική τέχνη και χειροτεχνία.

Πηγή εικόνων: AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Έρχεται το «Εξοικονομώ 2025» – Ποια τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
Εμανουέλ Μακρόν: Το λυκόφως του πιο αποτυχημένου Προέδρου της Ε' Γαλλικής Δημοκρατίας
Chevron Right