Auto - Moto

Τα λάθη που «σκοτώνουν» τον συμπλέκτη – Τα σημάδια της πρόωρης φθοράς

Η διάρκεια ζωής ενός αυτοκινήτου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη συμπεριφορά του οδηγού του, κάτι που ισχύει ακόμη περισσότερο για τον συμπλέκτη.
συμπλέκτης

Δεν χρειάζεται να είσαι προφήτης, για να κατανοήσεις ότι τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων θα αποτελέσουν κάποια στιγμή παρελθόν για τα αυτοκίνητα μας.

Ήδη συμβαίνει αυτό στις ΗΠΑ, όπου όλοι σχεδόν χρησιμοποιούν αυτόματα μοντέλα, ενώ η ίδια τάση παρατηρείται πλέον και στις υπόλοιπες ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Ωστόσο, είναι βέβαιο, ότι τα χειροκίνητα σασμάν θα εξακολουθήσουν να μας κάνουν παρέα για αρκετά χρόνια ακόμη, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του στόλου οχημάτων στην Ελλάδα -και όχι μόνο- απαρτίζεται από μοντέλα τέτοιας τεχνολογίας. όλα τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου υπάρχει πάντα και μια ημερομηνία λήξης, η οποία εξαρτάται πάντως σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που οδηγούμε.

Ας δούμε λοιπόν τις κακές συνήθειες, που προκαλούν πρόωρη φθορά του συμπλέκτη ενός χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων και μας στέλνουν στο συνεργείο και στο…ταμείο.

Δεν ξεκουράζουμε το αριστερό μας πόδι στο πεντάλ του συμπλέκτη ούτε καν ελαφρά, επειδή αργότερα βαραίνει και το πιέζουμε ασυναίσθητα.

Δεν αλλάζουμε ‘’καρφωτά’’ ταχύτητες, αλλά πατάμε πάντα τέρμα το πεντάλ του συμπλέκτη και κάνουμε την αλλαγή της σχέσης σβέλτα όχι όμως βιαστικά.

Δεν παίζουμε με το γκάζι και το πεντάλ του συμπλέκτη, όταν πρόκειται να ξεκινήσουμε σε ανηφόρα. Το σωστό είναι, να τραβήξουμε χειρόφρενο, για να ακινητοποιήσουμε το όχημα και μετά να ξεκινήσουμε κανονικά, κατεβάζοντας σταδιακά το χειρόφρενο.

Δεν πατάμε το πεντάλ του συμπλέκτη, όταν στέκεται το αυτοκίνητο, αλλά βάζουμε ταχύτητα και ξεκινάμε, όταν ανάψει πράσινο.

Δεν οδηγούμε επιθετικά αυξομειώνοντας αισθητά την ταχύτητα, φρενάροντας απότομα και αλλάζοντας συχνά σχέση στο σασμάν.

Δεν υπερφορτώνουμε το όχημα ούτε ρυμουλκούμε τρέιλερ, που ζορίζουν υπερβολικά το μοτέρ και τον συμπλέκτη.

Τα συμπτώματα του φθαρμένου συμπλέκτη

Όταν πατάμε το γκάζι και ανεβάζει ο κινητήρας στροφές, όμως δεν αυξάνεται ανάλογα η ταχύτητα του οχήματος, τότε έχουμε το λεγόμενο ‘’πατινάρισμα’’, που μας δείχνει ότι έχει φθαρεί ο συμπλέκτης του αυτοκινήτου και απαιτείται έλεγχος από εξειδικευμένο συνεργείο.

Οι ασυνήθιστοι ήχοι, όταν αφήνουμε το πεντάλ του συμπλέκτη, προειδοποιούν επίσης τον οδηγό, ότι κάτι δεν πάει καλά και ενδεχομένως να έχουν φαγωθεί τα ρουλεμάν.

συμπλέκτης

Αν διαπιστώσουμε, ότι μπαίνουν πιο δύσκολα οι ταχύτητες -συμπεριλαμβανομένης και της όπισθεν-, τότε υπάρχει πιθανότατα πρόβλημα με τον συμπλέκτη του οχήματος.

Μια άλλη ένδειξη φθοράς του συμπλέκτη είναι και η έντονη μυρωδιά μέσα στο αυτοκίνητο, όταν το ζορίζουμε, π.χ. σε εκκίνηση σε ανηφόρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Με τη φανέλα της UNESCO έπαιξε μπάλα ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Φωτιά σε όχημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης - Πού έχει κίνηση
φωτιά αυτοκίνητο Λεωφόρος Βουλιαγμένης Chevron Right