Μπορεί να μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Τραμπ και Κίνας και να επηρεάζει και την ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες από τη Χώρα του Μεταξιού δεν πτοούνται και συνεχίζουν να επεκτείνονται στη δική μας ήπειρο, αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα. Έτσι, ανακοινώθηκαν άλλες δύο νέες αφίξεις γνωστών κινέζικων αυτοκινητοκατασκευαστών στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα της Changan και της Geely.

Αποκλειστικός εισαγωγέας της Changan, η οποία πούλησε πέρυσι 2,64 εκατομμύρια εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα, είναι στη χώρα μας ο όμιλος Autohellas. H συνεργασία θα σημάνει την εισαγωγή και προώθηση των προηγμένων μοντέλων της Changan στην χώρα μας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο της φετινής χρονιάς, με το λανσάρισμα των δύο πρώτων διαθέσιμων, πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων για την ευρωπαϊκή αγορά, του D-SUV Deepal S07 και του C-SUV Deepal S05.

Τα μοντέλα της CHANGAN, ενός κατασκευαστή με ιστορία 40 ετών στην αυτοκίνηση αλλά και πάνω από 150 χρόνια στη βαριά βιομηχανία της Κίνας, όπως αυτά πρόσφατα παρουσιάστηκαν στην πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση της μάρκας στην Γερμανία, καθοδηγούνται από μία σαφή αποστολή: να οδηγήσουν τη βιώσιμη κινητικότητα και να ωφελήσουν πολύπλευρα την ανθρώπινη ζωή.

Ακολουθώντας τη στρατηγική εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσα από την προσέγγιση «Ιn Europe, For Europe», η CΗΑΝGAN σχεδιάζει να αυξήσει την παρουσία της σε 10 ευρωπαϊκές χώρες έως το τέλος του 2025 και να δημιουργήσει ένα δίκτυο με περισσότερους από 1.000 αντιπροσώπους έως το τέλος του 2030. Η CHANGAN δημιουργεί επίσης τον πρώτο της Ευρωπαϊκό κόμβο ανταλλακτικών στην Ολλανδία, ο οποίος θα λειτουργεί ως κέντρο διανομής για το δίκτυο των Ευρωπαίων αντιπροσώπων και επισκευαστών προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση τεχνική υποστήριξη των αυτοκινήτων της.
Τι ισχύει με τη Geely
H Geely ανήκει επίσης στους μεγαλύτερους αυτοκινητιστικούς ομίλους της Κίνας με πωλήσεις 2,17 εκατομμυρίων οχημάτων το 2024, με περίπου 900.000 από αυτά ηλεκτροκίνητα. Η εταιρεία θα δημιουργήσει δικό της δίκτυο με θυγατρικές αντιπροσωπείες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αρχής γενομένης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μεγάλος αντίπαλος της Geely θεωρείται η ομοεθνής της BYD, με την οποία θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους και επί ελληνικού εδάφους από το καλοκαίρι.

Η επίσημη παρουσίαση της Geely στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο και εκεί θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του πρώτου μοντέλου, που θα λανσάρει στη χώρα μας. Πρόκειται για το αμιγώς ηλεκτροκίνητο οικογενειακό SUV Geely EX5 με προηγμένες μπαταρίες σχεδιασμένες για μια διάρκεια ζωής έως ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων.