Το Aceman αποτελεί το νεότερο τέκνο της οικογένειας ΜΙΝΙ και εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εντάσσεται με μήκος 4,07 μέτρων στη δημοφιλή κατηγορία των ευέλικτων αστικών Crossover, ενώ όντας αμιγώς ηλεκτρικό επωφελείται από το πρόγραμμα επιδότησης «ΜΙΝΙ Electric Bonus» της εισαγωγικής εταιρείας με ισχύ για όσα αυτοκίνητα παραγγελθούν έως τις 30 Ιουνίου 2025.
Στην περίπτωση του MINI Aceman SE, που δοκιμάσαμε, μεταφράζεται αυτό σε εταιρική επιδότηση από 6.000 ευρώ και άνω και αν συνδυαστεί με την κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», ξεκινούν οι τιμές του από 23.100 ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ευκαιρία, καθώς πρόκειται για ένα πολύ στιλάτο και σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 218 ίππους, επιτάχυνση 0 – 100 χλμ./ώρα σε 7,1 δευτερόλεπτα και έως 406 χιλιόμετρα επίσημη αυτονομία, που κρίνεται απολύτως επαρκής για ένα μοντέλο με πεδίο δράσης κυρίως εντός και πέριξ της πόλης. Το σχήμα και οι γραμμές του αμαξώματος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την καταγωγή του Aceman SE, που διαθέτει αρκετά σπορ σχεδιαστικά στοιχεία, όπως τα πολυγωνικά φωτιστικά σώματα της μάσκας, οι μαύρες ματ ποδιές, οι μεγάλοι τροχοί διαστάσεων 225/40 R19 και φυσικά οι ράγες οροφής. Θεωρούμε επίσης εξαιρετικά επιτυχημένη την -προαιρετική- διχρωμία του αμαξώματος, που ανεβάζει το αυτοκίνητο επίπεδο αισθητικά.
Στο εσωτερικό δεν μπορείς να αναμένεις θαύματα από ένα αυτοκίνητο μήκους κάτω των 4,1 μέτρων, ωστόσο οι διαθέσιμοι χώροι για τους πίσω επιβάτες μας εξέπληξαν ευχάριστα με βάση τις διαστάσεις του Aceman, ενώ και τα 300 λίτρα του πορτμπαγκάζ κυμαίνονται στον μέσο όρο της κατηγορίας του. Εννοείται, ότι -όπως σε όλα τα ΜΙΝΙ- κυριαρχεί η μεγάλη στρογγυλή οθόνη OLED των 9,4 ιντσών με το νέας γενιάς σύστημα πολυμέσων της εταιρείας, στην οποία αλλάζουν τα γραφικά, ενώ προβλέπονται και έξι διαφορετικά προγράμματα οδήγησης. Πάντως, η εξοικείωση με το εμπλουτισμένο μενού απαιτεί χρόνο, αν και αξίζει τον κόπο να εμβαθύνεις σε αυτό.
H ποιότητα των υλικών είναι διαφορετική, ανάλογα με το σημείο του θαλάμου επιβατών. Στο κάτω μέρος του κόκπιτ, στην κεντρική κονσόλα και στις πόρτες έχουν χρησιμοποιηθεί πιο σκληρά και φθηνά πλαστικά, ενώ αλλού είναι πιο premium προδιαγραφών, ενώ μας άρεσαν οι φυσικοί διακόπτες κάτω από την κεντρική οθόνη, που διευκολύνουν τη διαχείριση ορισμένων συστημάτων.
Το εμπροσθοκίνητο MINI Aceman SE εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρα 218 ίππων και μπαταρία χωρητικότητας 54,2 kWh, ενώ επιταχύνει σαν σπορ βενζινοκίνητο μοντέλο (0-100 χλμ./ώρα σε 7,1’’). Η αίσθηση οδήγησης τιμά την καταγωγή του από τη ΜΙΝΙ, καθώς το Aceman SE δεν αρκείται στις γρήγορες επιταχύνσεις, αλλά βεντουζάρει στην άσφαλτο και παίρνει τις στροφές με εξαιρετική ακρίβεια. Στα μείον καταλογίζουμε τις υπέρ το δέον σφιχτές αναρτήσεις, που αφήνουν ένα σημαντικό μέρος των κραδασμών να φτάνει έως τα σώματα οδηγού και επιβατών, ενώ θα θέλαμε ένα κλικ καλύτερη πλευρική στήριξη από τα καθίσματα.
Η αυτονομία εξαρτάται – όπως σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – από το βάρος του δεξιού ποδιού του οδηγού. Εμείς είχαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας μια μέση κατανάλωση της τάξης των 18 kWh ανά 100 χιλιόμετρα, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 300 χιλιόμετρα αυτονομία, ωστόσο με ένα πιο συγκρατημένο στυλ και περισσότερες διαδρομές εντός πόλης, μπορείς να διανύσεις σχετικά εύκολα και χωρίς άγχος πάνω από 350 χιλιόμετρα. Δυστυχώς, το MINI Aceman δεν εφοδιάζεται με Paddles για να ρυθμίζεις την ένταση ανάκτησης ενέργειας, όπως συμβαίνει με κάποιους άλλους κατασκευαστές, οπότε θα ήταν εφικτές ακόμη καλύτερες επιδόσεις, όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας.
Συνολικά, το ΜΙΝΙ Aceman είναι ξεχωριστό αισθητικά, προσφέρει αξιοπρεπείς χώρους για τα δεδομένα της κατηγορίας του, το απολαμβάνεις στον δρόμο και οι τιμές του -αυτοί την εποχή- κρίνονται λογικές, οπότε του συγχωρείς πολύ εύκολα ορισμένες μικροαδυναμίες.