Τα Concept Cars αποτελούν τους σταρ κάθε έκθεσης αυτοκινήτου και εξάπτουν τη φαντασία των σχεδιαστών, των μηχανικών, αλλά και συνολικότερα όλων των φίλων των τεσσάρων τροχών. Ορισμένα παραμένουν στο στάδιο των πρωτοτύπων, αφού δεν περνούν ποτέ σε φάση παραγωγής. Κάποια άλλα όμως διαθέτουν τεχνολογίες και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, τα οποία υιοθετούνται στη συνέχεια από μοντέλα παραγωγής και δημιουργούν στην πορεία τάσεις.
Οι περισσότεροι ιστορικοί του αυτοκινήτου εκτιμούν ότι ο προπάτορας όλων των πειραματικών μοντέλων παρουσιάστηκε το 1938 και ήταν το πρωτοποριακό Concept Car, Buick Y-Job. Το ντιζάιν του οφείλεται στον πρώτο αρχισχεδιαστή της General Motors, Harley Earl, όμως το Buick Y-Job δεν ξεχώριζε μόνο γι αυτό, αλλά και για πολλούς επιπρόσθετους λόγους. Για παράδειγμα, διέθετε βυθιζόμενους προβολείς, αεροδυναμικό αμάξωμα και ενσωματωμένους προφυλακτήρες, δηλαδή στοιχεία τα οποία εντάχθηκαν αργότερα σε πολλά αυτοκίνητα παραγωγής.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, δεν θεωρείται το Buick Y-Job απλά ένα πρωτότυπο όχημα, αλλά διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του πρώτου αυτοκινήτου με ‘’βλέμμα’’ στραμμένο στο μέλλον. Με άλλα λόγια, δεν φτιάχτηκε με τη λογική ενός Showcar, αλλά ως μια δημόσια δήλωση για τα πώς και τα πρέπει ενός μοντέλου με σύγχρονες -για την εποχή του- προδιαγραφές. Αυτός ήταν από την αρχή και ο στόχος του Harley Earl, που ήθελε να εκπλήξει με ένα όχημα με κορυφαία σχεδιαστικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά.
Για να το πετύχει, δημιούργησε σε συνεργασία με τους μηχανικούς της Buick ένα και μοναδικό σπορ ανοιχτό Concept Car με την υπογραφή της αμερικανικής μάρκας. Ο Earl επέλεξε συνειδητά για την ονομασία του το γράμμα ‘’Υ’’ αντί του ‘’Χ’’, που σηματοδοτούσε όλα τα πειραματικά οχήματα της εποχής, θέλοντας έτσι να δείξει ότι η δική του κατασκευή πήγαινε ένα βήμα παραπέρα από τις υπόλοιπες. Επιπρόσθετα, το γράμμα ‘’Υ’’ το χρησιμοποιούσαν επίσης για καινοτόμα πρωτότυπα και στην αεροναυπηγική.
Τα αποκαλυπτήρια του Y-Job έγιναν στην έκθεση αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης το 1938, όπου έκλεψε την παράσταση με τις καθαρές γραμμές του, τις συμπαγείς θυρολαβές, τη μάσκα με τις κάθετες γρίλιες και τους εντυπωσιακούς προφυλακτήρες. Το μοναδικό πρωτότυπο είχε μήκος 5,28 μέτρα και 1,88 μέτρα πλάτος, ωστόσο οι αρμονικές αναλογίες του έκρυβαν τις μεγάλες διαστάσεις του και ουσιαστικά έδειχνε στο κοινό, πώς θα μπορούσε να είναι μια μοντέρνα Buick.
To συγκεκριμένο όχημα βρισκόταν όμως και τεχνολογικά μπροστά από την εποχή του, καθώς διέθετε βυθιζόμενους προβολείς, ηλεκτρικά παράθυρα, κουκούλα με αυτόματο μηχανισμό και ένα σχεδιαστικά άρτιο και λειτουργικό κόκπιτ. Κάτω από το μπροστινό καπό βρισκόταν ένας V8 κινητήρας βενζίνης χωρητικότητας 4,1 λίτρων με μέγιστη ισχύ 141 ίππους, που συνδυαζόταν με ένα χειροκίνητο κιβώτιο τριών ταχυτήτων. Το σύστημα διεύθυνσης προερχόταν από τη Bendix, είχε υδραυλική υποβοήθηση και αργότερα πέρασε και στις Buick παραγωγής.
Μπορεί να κατασκευάστηκε ένα και μοναδικό Y-Job, ωστόσο η επιδραστικότητά του ήταν σημαντική, καθώς επηρέασε καθοριστικά το σχήμα και τον σχεδιασμό των μεταπολεμικών Cadillac και Buick και αποτέλεσε την απαρχή των εμβληματικών ‘’Dream Cars’’ της General Motors, κυρίως τη δεκαετία του 50.
Ο Harley Earl χρησιμοποιούσε το καινοτόμο Y-Job επί πολλά χρόνια για τις καθημερινές του μετακινήσεις και ‘’έγραψε’’ περίπου 80.000 χιλιόμετρα διαδρομών εντός και πέριξ του Ντιτρόιτ στο τιμόνι του αγαπημένου του αυτοκινήτου. Μετά την αποχώρηση του διάσημου σχεδιαστή από την ενεργό δράση, αποκαταστάθηκε το πρωτοποριακό Concept Car και έγινε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα του μουσείου Henry Ford, πριν μετακομίσει το 1993 στο Κέντρο Σχεδιασμού της General Motors, όπου βρίσκεται έως σήμερα.