Αγοράζουμε ολοένα περισσότερα καινούρια Ι.Χ. μικρότερων κατηγοριών, επιλέγουμε υβριδικά μοντέλα και αποφεύγουμε τα αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα, που προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων για το πρώτο εννιάμηνο του 2024 στην Ελλάδα.
Το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 ταξινομήθηκαν στη χώρα μας συνολικά 108.039 καινούργια επιβατικά οχήματα έναντι 104.510 του αντίστοιχου περυσινού εννιαμήνου. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 3,4%, που αποτυπώνει μια κόπωση της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου, αν και βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,4%. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι η Ελλάδα διαθέτει τον πιο ηλικιωμένο στόλο Ι.Χ. στην Ε.Ε. με μέσο όρο ηλικίας περίπου 17,5 ετών, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αρκετά μεγαλύτερη αύξηση, κάτι που διαψεύδεται μέχρι στιγμής, αφού οι λιανικές πωλήσεις προς ιδιώτες σημειώνουν κάμψη.
Επίσης, οι Έλληνες στρέφονται συνεχώς περισσότερο στις δύο μικρότερες κατηγορίες Ι.Χ. Α-segment και B-segment. Η πρώτη περιλαμβάνει μοντέλα όπως το Kia Picanto και το Toyota Aygo X και η δεύτερη μοντέλα, όπως το Opel Corsa και το Peugeot 2008 και κατέχουν συνολικά το 66,7% της αγοράς σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία εννεαμήνου. Με άλλα λόγια οι 2 στις 3 ταξινομήσεις αφορούν μικρά αυτοκίνητα, καθώς το μερίδιο των μοντέλων πόλης αυξήθηκε από 10,1% σε 11,2% και των supermini (B-segment) από 52,7% σε 55,5%.
Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των Ι.Χ.
Δύο είναι οι βασικές αιτίες αυτής της τάσης. Η πρώτη αφορά την εκτόξευση των τιμών των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων στα ύψη κατά την τελευταία τετραετία, όπου οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50%. Η δεύτερη αφορά την ίδια την αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα πολίτη, η οποία συρρικνώνεται ή παραμένει στάσιμη, οπότε διαθέτει – στην καλύτερη περίπτωση – τα ίδια χρήματα για την απόκτηση ενός καινούργιου Ι.Χ., όμως αυτά αρκούν πλέον μόνο για μοντέλα μικρότερων κατηγοριών. Να πούμε ωστόσο, ότι τα σύγχρονα supermini έχουν γίνει πιο μεγάλα και πιο ευρύχωρα σε σχέση με το παρελθόν, οπότε καλύπτουν σε κάποιο βαθμό τις ανάγκες του μέσου αγοραστή, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το αρνητικό γεγονός ότι οι ελληνικές οικογένειες έχουν λιγότερα μέλη λόγω υπογεννητικότητας.
Σημαντικές αλλαγές έχουμε επίσης στον τομέα του καυσίμου και της τεχνολογίας κίνησης των επιβατικών οχημάτων στην Ελλάδα. Το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 μειώθηκε το ποσοστό των ταξινομήσεων πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. σε μόλις 7,9% έναντι 13,7% του 2023, ενώ αντίστοιχη πτώση παρατηρήθηκε και στα βενζινοκίνητα με μερίδιο 38,2% έναντι 43,2% πέρυσι. Κερδισμένα βγήκαν τα υβριδικά μοντέλα HEV (ήπια υβριδικά και Full Hybrid) χωρίς δυνατότητα εξωτερικής φόρτισης της μπαταρίας τους, καθώς το μερίδιο τους έφτασε εφέτος το 41,1%, που συνιστά αύξηση 11,4% σε σύγκριση με το 2023. Η προτίμηση των Ελλήνων στα υβριδικά μοντέλα αποτελεί ωστόσο μονόδρομο, καθώς κυριαρχούν πλέον στην αγορά, όπου είναι δύσκολο να βρεις «καθαρόαιμα» οχήματα βενζίνης.
Το πάγωμα του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» και η έλλειψη πόρων για μεγάλο διάστημα καθήλωσε επίσης τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών Ι.Χ., με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μια ελάχιστη αύξηση μεριδίου από 10,5% το 2023 σε 10,8% το 2024, συμπεριλαμβανομένων και των ταξινομήσεων καινούργιων επιβατικών οχημάτων με Plug-in υβριδική τεχνολογία. Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται και ο μηδενισμός των ταξινομήσεων μοντέλων φυσικού αερίου από 0,3% πέρυσι σε 0,0% το 2024, ενώ πτώση είχαμε και στα εργοστασιακά Ι.Χ. υγραερίου από 2,4% τους πρώτους 9 μήνες του 2023 σε 1,8% εφέτος.