Κορονοϊός: Γιατί οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο

Επισημάνσεις του καθηγητή πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου σχετικά με τον κορονοϊό. Τι είπε για πλύσιμο χεριών, φαγητό, καπνιστές και θνητότητα.
Κορονοϊός: Γιατί οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο
Πηγή: Glomex
iEidiseis

iEidiseis

22:59 - 13/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 01:20 - 14/03/2020

Ορθώς η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star, ανέφερε πως «η συγκεκριμένη επιδημία έχει ως χαρακτηριστικό τη μεγάλη μεταδοτικότητα. Άρα λοιπόν θα πρέπει, με οποιαδήποτε θυσία οικονομική ή συνηθειών της κοινωνίας μας να μειώσουμε το ρυθμό μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού, έτσι ώστε, ιδεατά, λιγότεροι άνθρωποι να αρρωστήσουν». «Αλλά ακόμα κι αν δεν πετύχουμε τρομερά μεγάλη μείωση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που θα νοσήσουν, αυτοί οι άνθρωποι να νοσήσουν σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να προσέρχονται λίγοι - λίγοι στις δομές υγείας για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο», είπε.

Σε ερώτηση για το αν ο ιός μεταδίδεται με το φαγητό, επ'αφορμή της εξαίρεσης των υπηρεσιών delivery από το κλείσιμο λοιπών επιχειρήσεων εστίασης, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως «όχι, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως ο ιός αυτός μεταδίδεται μέσα από το φαγητό. Απλά χρειάζεται όταν θα πάρουμε τη σακούλα από το delivery - ας υποθέσουμε ότι αυτός που φέρνει το φαγητό έχει τον ιό και δεν το ξέρει - να την ανοίξουμε και πριν πιάσουμε τα φαγητά, θα πλύνουμε καλά τα χέρια μας. Μετά είμαστε πλήρως ασφαλείς».

Το ίδιο ισχύει και για τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, όπως επισημάνθηκε. Με την ευκαιρία, ο καθηγητής τόνισε τη σχετική οδηγία του ΕΟΔΥ για σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. «Αν κάτι πρέπει να θυμόμαστε είναι: δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια στο πρόσωπο, πλένουμε πάρα πολύ συχνά τα χέρια».

Μάλιστα, όπως δήλωσε το κάπνισμα αποτελεί έναν εύκολο τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού, αφού η συνεχής κίνηση του χεριού προς το στόμα, καθιστά απλή διαδικασία την είσοδο του ιού στο αναπνευστικό.

Εξάλλου, «ο ιός αυτός, για να μην τρομοκρατείται ο κόσμος, εύκολα μεταδίδεται από τον έναν στον άλλον», αλλά «δεν έχει υψηλή θνητότητα», τόνισε. «Η υπολογιζόμενη θνητότητα του ιού είναι λίγο μεγαλύτερη μάλλον από μία σοβαρή γρίπη. Στην Ελλάδα σήμερα έχουνε πεθάνει 90 συνάνθρωποι μας από γρίπη και θα πεθάνουν κι άλλοι μέχρι να τελειώσει η επιδημία της γρίπης. Σαν κοινωνία έχουμε αποδεχτεί ότι το να πεθαίνουν 100 ή και παραπάνω συνάνθρωποι μας κάθε χρόνο από γρίπη είναι κάτι αποδεκτό, με την έννοια του ότι είναι φυσική συνέπεια της κακιάς αυτής ίωσης», σημείωσε.

Δείτε το βίντεο:

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων