Ελλάδα

Καρδιολόγος στο iEidiseis: Τι πρέπει να προσέχουν αυτό το διάστημα όσοι αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά

Το iEidiseis ζήτησε από τον καρδιολόγο, διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής, Νικόλαο Σμυρνιούδη να μάς εξηγήσει ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιες οι προφυλάξεις που πρέπει να λάβουμε αυτό το διάστημα αν παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή για κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ καύσωνας, μολυσμένη ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές και συνεχές στρες από την πολυήμερη κρίση στην χώρα δημιουργεί τις συνθήκες για επιδείνωση της κλινικής εικόνας των καρδιοπαθών, ειδικά δε αυτών που έχουν παραμελημένο νόσημα ή καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι κάποιοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους στην Αττική ή αλλού και ότι η πανδημία δείχνει και πάλι τα «δόντια» της, όσο κι αν πέρασε στην δεύτερη θέση της ειδησεογραφίας, τότε είναι σαφές ότι ο Αύγουστος αυτός έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ατομικής βόμβας.

Μιας ιδιότυπης υγτειονομικής βόμβας που μπορεί να σκάσει στα χέρια χρόνια πασχόντων και ειδικά των καρδιοπαθών.

Το iEidiseis ζήτησε από τον καρδιολόγο, διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής, Νικόλαο Σμυρνιούδη να μάς εξηγήσει ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιες οι προφυλάξεις που πρέπει να λάβουμε αυτό το διάστημα αν παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή για κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα…

«Ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις υψηλές θερμοκρασίες είναι ασθενείς στους οποίους το ισοζύγιο υγρών στον οργανισμό είναι ζωτικής σημασίας. Τέτοιοι είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια στους οποίους η έλλειψη υγρών μπορεί να προκαλέσει υπόταση ή επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Από την άλλη πλευρά, αυξημένη χορήγηση υγρών μπορεί να οδηγήσει τους ίδιους ασθενείς σε απορρύθμιση της καρδιακής ανεπάρκειας με κίνδυνο την εμφάνιση οξέος πνευμονικού οιδήματος», σημειώνει ο γιατρός και συνεχίζει:

«Μια άλλη κατηγορία ασθενών είναι αυτοί που λαμβάνουν αντιυπερτασική θεραπεία. Σε αυτούς, μπορεί να χρειαστεί σε περιόδους μεγάλης ζέστης, μείωση της δοσολογίας των φαρμάκων. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση και με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού και η πίεση να μετριέται συχνότερα».

Στο ερώτημα αν οι πυρκαγιές και η ρύπανση του αέρα μπορούν να επιδράσουν στην υγεία των καρδιοπαθών, ο καρδιολόγος μάς απαντά ότι «η μεγαλύτερη επιβάρυνση μπορεί να προκληθεί σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα. Ούτως ή άλλως όμως, συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης των καρδιοπαθών σε αυξημένες συγκεντρώσεις ρίπων. Ο απλούστερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι η παραμονή τους σε εσωτερικό χώρο κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, με σκοπό την προστασίας τους τόσο από την ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και από την θερμική καταπόνηση».

Όσο για το στρες από την συνεχιζόμενη κρίση και τις αγχωτικές ειδήσεις για την πορεία των πυρκαγιών, ο κ. Σμυρνιούδης μάς λέει ότι «είναι δύσκολο να μετρήσουμε την επίδραση του στρες στην υγεία των καρδιοπαθών αλλά υπάρχει σαφής κίνδυνος για εμφάνιση σημαντικών συμβαμάτων ιδιαίτερα σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή αρρυθμίες.

Συστήνουμε ως εκ τούτου στους ασθενείς που φτάνουν σε εμάς με πρόβλημα, να απέχουν ένα διάστημα από τη μεγάλη έκθεση σε δυσάρεστες ή στρεσογόνες ειδήσεις».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Φωτιά στην Εύβοια: Άλλα 2 «θηρία» στέλνει η Ρωσία, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Ιλιούσιν 76
Μιχαήλ Μιχαήλ: Μοναδική αιτία καταστροφής των δασικών οικοσυστημάτων η σκόπιμη εγκατάλειψη τους
Chevron Right