S-300
Οι S-300 φέρνουν τον Άκη πιο κοντά στους Ρώσους! Είναι μόλις τριών μηνών υπουργός Άμυνας. Ο αρχηγός της Αεροπορίας Γ. Αντωνετσής έχει ήδη κάνει το σόου με το «Σουχόι 27» στη Μόσχα και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παίρνει την μεγάλη απόφαση να αγοράσει των Ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς S-300! Ο Άκης πρωταγωνιστεί στο παρασκήνιο καθώς είναι άριστες οι σχέσεις του προσωπικά με τον Γλαύκο Κληρίδη καθώς και με τα περισσότερα μέλη της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και με τον Δ. Χριστόφια Πρόεδρο του ΑΚΕΛ.
Τα «όργανα» αρχίζουν από νωρίς. Στις 3 Ιανουαρίου του 1997 αποκαλύπτω στο «Έθνος» ότι : «Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ακόλουθοι στην Αθήνα εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Επίσης δεν μπορούν να χωνέψουν ότι φέτος κατά την κοπή της βασιλόπιτας του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου το φλουρί έπεσε στην Ρωσία…».
Τρεις μέρες μετά , στις 6 Ιανουαρίου του 1997 τα πνεύματα οξύνονται. Στην Λευκωσία υπογράφεται η συμφωνία στην Λευκωσία παρουσία των Κύπριων υπουργών Άμυνας και Οικονομικών κ.κ Κ. Ηλιάδη και Χρ. Χριστοδούλου καθώς και του νέου πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα εκτοξεύει την πρώτη απειλή:
«Αν η Ελλάδα προσπαθήσει να λύσει ξανά το κυπριακό με όπλα θα απογοητευτεί».
Οι διπλωμάτες της Δύσης που υπηρετούν στην Λευκωσία παρελαύνουν από το πρακτορείο «Ρόιτερ» και ο ένας μετά τον άλλο κάνουν αγωνιώδεις δηλώσεις που όλες συγκλίνουν στο ότι με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προμηθευτεί τους συγκεκριμένους Ρωσικούς πυραύλους θα αλλάξει δραματικά το ισοζύγιο στο νησί καθώς μπορούν να εξουδετερώσουν ότι πετάει στην κατεχόμενη Κύπρο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης αποκαλύπτει ότι η Ουάσιγκτον προέβη σε διάβημα προς τον πρεσβευτή της Κύπρου στις ΗΠΑ Α. Νικολαϊδη, ενώ παρέμβαση γίνεται και από ευρωπαϊκή χώρα πλην της Βρετανίας και της Γαλλίας- την οποία ωστόσο δεν κατονόμασε. Ανησυχία εκφράζουν και τα Ηνωμένα Έθνη.
Καθώς οι ξένοι διπλωμάτες ολοκληρώνουν την «παρέλαση» στο «Ρόιτερ» και ενώ η ατμόσφαιρα στην Λευκωσία μυρίζει «διπλωματικό μπαρούτι» , από το Προεδρικό Μέγαρο ο Γλαύκος Κληρίδης δηλώνει λακωνικά : «Είναι δικαίωμά μας οι εξοπλισμοί» , ενώ από το ο BBC - και όχι από το «Ρόιτερ»- ο Αλ. Μιχαηλίδης απαντάει στην παγκόσμια κοινότητα : «Η Κύπρος δεν μπορεί να κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα , όταν για περισσότερα από 22 χρόνια συνεχίζεται η τουρκική κατοχή με χιλιάδες έποικους και 35 χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες. Άλλωστε τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κύπρου είναι αμυντικά και όχι επιθετικά».
Στην Αθήνα από την κυβέρνηση Σημίτη αναλαμβάνει να απαντήσει ο Ακ. Τσοχατζόπουλος χαρακτηρίζοντας «Casus Beli» οποιαδήποτε κίνηση κατά της Κύπρου.
Από την Νέα Υόρκη ο κυπριακής καταγωγής δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου μεταδίδει στις 6 Ιανουαρίου σε Αθήνα και Λευκωσία ότι ο Κλίντον ανησυχεί και ζητάει καθημερινή ενημέρωση , ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει την δυσφορία του για την Μόσχα που έδωσαν S-300 στους Ελληνοκύπριους.
Την επομένη 7 Ιανουαρίου 1997 ο Ιγναντίου αποκαλύπτει ότι ο Κλίντον στέλνει εσπευσμένα στην Αθήνα, την Άγκυρα και την Λευκωσία τον Κέρι Κάβανο διευθυντή Νότιας Ευρώπης και τον Τζόρτ Κόρνμπλουμ υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις. Δύο πρόσωπα «κλειδιά» της αμερικανικής διπλωματίας που για χρόνια θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης των S-300 και εν γένει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο...
Στο μεταξύ οι Αμερικανοί εντείνουν τις πιέσεις τους για την μη ενεργοποίηση της συμφωνίας Ρωσο- κυπριακής συμφωνίας. Από την Θεσσαλονίκη ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας Ολεγκ Βορονκοφ δηλώνει «Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και θα υποστηρίζουμε την εδαφικής της ακεραιότητα».
Στο μεταξύ ανοιχτά της Κύπρου καταφθάνουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα και για μέρες αμερικανικά αεροσκάφη υπερίπταντο στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου.
Η προεργασία για την παραγγελία των S-300 έχει γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Μια κίνηση για την οποία είχε λάβει γνώση και η κυβέρνηση των Αθηνών. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Γ. Κληρίδη, όσο και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Γ. Σειραδάκης. Εκ των υστέρων μου το αποκαλύπτει ο Επίτιμος και μάλιστα τον Γενάρη του 1997 που γίνεται η παραγγελία παίρνει στο τηλέφωνο τον στρατηγό στρατηγό Σειραδάκη και του ζητάει να μου δώσει συνέντευξη.
Ο στρατηγός Σειραδάκης αποκαλύπτει στο «Έθνος» στις 9 Ιανουαρίου του 1997 : «Εγώ πρότεινα την αγορά των πυραύλων>>
Η συνέντευξη του πρώην αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου είναι «ποταμός» . Κάνει λεπτομερή περιγραφή της επίσκεψής του στην Μόσχα το 1992 με τον τότε υπουργό Άμυνας Αλωνεύτη και αποκαλύπτει ότι με την επιστροφή του από την Ρωσία τον φώναξε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης…
Και στο ερώτημά μου τι ήθελε ο Μητσοτάκης, ο στρατηγός μου απάντησε: «Με ρώτησε για τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά αυτών του S-300 γιατί όπως αντελήφθην ενδιαφέρετο και η Ελλάδα για την απόκτηση όπλου αναλόγων δυνατοτήτων. Συμπεραίνω όμως ότι αυτό δεν έγινε λόγω των γνωστών πολιτικών εξελίξεων».
Βεβαίως – βεβαίως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγόρασε τους αμερικανικούς «ΠΑΤΡΙΟΤ» αντί των Ρωσικών S-300.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 1997 η Μόσχα αντιδρά στους ελέγχους που γίνονται από την Τουρκία στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά, αναζητώντας εξαρτήματα των S-300. Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει με οργίλο ύφος ότι «οι έλεγχοι αυτοί είναι αντίθετοι με την Συνθήκη του Μοντρέ» διαβεβαιώνοντας ότι οι S-300 θα παραδοθούν κανονικά στην Κύπρο.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1997 η Μόσχα στέλνει τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ για τους S-300 στην Κύπρο. Αν η Τουρκία συνεχίσει να απειλεί και να παρεμποδίζει την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο η Ρωσία θα διακόψει τη συνεργασία με την Συμμαχία. Στην Κύπρο συναντιόνται ο Μίλερ με Κληρίδη και Ντεκτάς. Την επόμενη μέρα η Ολμπράιτ ανακοινώνει επίτευξη συμφωνίας για απευθείας διάλογο για αποστρατικοποίηση και S-300.
Επιχείρηση «ΔΙΑΣ»
Δύο χρόνια μετά την αρχική παραγγελία των Ρωσικών αντιαεροπορικών S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία (4 Ιανουαρίου 1997) εν μέσω των εντεινόμενων απειλών της Τουρκίας ότι γι' αυτήν είναι αιτία πολέμου η εγκατάσταση τους στην Κύπρο, στις 17 Φεβρουαρίου 1999 με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της Αθήνας (Χόλμπουργκ - Γ. Παπανδρέου) και την σύμφωνη γνώμη της Μόσχας, οι S-300 αντί για την Κύπρο θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα! Η Τουρκία λυσσομανά ακόμη πιο πολύ και απειλεί ότι θα μπλοκάρει τους S-300 στα στενά των Δαρδανελίων καθώς θα μεταφέρονται ακτοπλοϊκώς από την Μαύρη Θάλασσα.
Αρχές Μαρτίου 1999. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας συστήνει ειδική επιτροπή για την ομαλή εκφόρτωση, μεταφορά, ανάπτυξη, αποδοχή, λειτουργία του συστήματος S-300 και την υποστήριξη, εφοδιαστική ροή ανταλλακτικών.
Η ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι η άφιξη των Κυπριακών S-300 στην Ελλάδα δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Οι Τούρκοι περιμένουν να απειλούν ότι στα Δαρδανέλια θα τους βομβαρδίσουν και θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ανάπτυξή τους στον Ελληνικό χώρο.
Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χικμέτ Σημί Τούρκ, αρχές Μαρτίου του 1999, εκφράζει την αντίθεσή του και πάλι για την εγκατάσταση των S-300 στην Ελλάδα καλώντας και το ΝΑΤΟ να μην αποδεχθεί και αυτό «την κατάσταση». Οι πολέμιοι των S-300 υποστηρίζουν ότι ανατρέπεται άρδην η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και ότι δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθούν πύραυλοι Ρωσικής προέλευσης σε Νατοϊκή χώρα.
Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την επιχείρηση μεταφοράς των S-300 στην Ελλάδα με σχεδιασμό μηδενικού λάθους. Ένα λάθος στην επιχείρηση θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην χώρα μας με διεθνείς προεκτάσεις.
Η Κυβέρνηση μέσω του Άκη αναθέτει στον Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο να αναλάβει την ευθύνη μεταφοράς των S-300 στην Ελλάδα, λόγω των ειδικών γνώσεών του στη διαχείριση κρίσεων (Σεισμοί Καλαμάτας, Αρμενίας, αντιμετώπιση πυρκαγιών).
Ο Σμπώκος αρχικά αρνείται, θεωρώντας ότι είναι μία αμιγώς στρατιωτική επιχείρηση ύψιστης εθνικής σημασίας. Οι αντιδράσεις του κάμπτονται, λόγω των πολύπλευρων διαστάσεων που έχει αποκτήσει η υπόθεση.
17 Φεβρουαρίου 1999. Ο Γιάννης Σμπώκος εκπροσωπεί την Ελληνική Κυβέρνηση κατά την υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης στη Μόσχα, με την οποία τα πυραυλικά συστήματα της Κύπρου θα μεταφερόταν τελικά στην Ελλάδα.
Κατά την υπογραφή της τροποποίησης της συμφωνίας το Παράρτημα που περιγράφει την ημερομηνία παράδοσης των συστημάτων στην Ελλάδα δεν δημοσιοποιείται και δεν γίνεται γνωστό σε κανέναν άλλο, ούτε και στους Κυπρίους!
Στο «απόρρητο Παράρτημα» που παραδίδεται στον Κύπριο Υπουργό Άμυνας είναι κενές οι ημερομηνίες παράδοσης των συστημάτων στην Ελλάδα.
Στην κατ ιδίαν συνάντηση του Γιάννη Σμπώκου με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Στρατάρχη Ιγκόρ Σεργέγιεφ αποφασίζεται να υπάρχει μόνο ένα άτομο από κάθε πλευρά που θα γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες της μεταφοράς και από κοινού θα αναλάβουν την ευθύνη ασφαλούς μεταφοράς των συστημάτων στην Ελλάδα.
Ο Στρατάρχης Σεργέγιεφ ορίζει τον Διευθυντή Γενάντι Λακόφ εκ μέρους της Ρωσικής πλευράς υπεύθυνο μεταφοράς και ασφάλειας και σύνδεσμο με τον Γιάννη Σμπώκο.
Το άκρως απόρρητο σχέδιο μεταφοράς που καταστρώνεται παίρνει την ονομασία «Δίας». Το όνομα παραπέμπει στη σπηλιά που βρίσκεται στο οροπέδιο του Ψηλορείτη στα Ανώγεια της Κρήτης, γενέτειρα του Σμπώκου, στην οποία κατά την μυθολογία ανατράφηκε ο θεός Δίας.
Το σχέδιο προβλέπει τα παρακάτω:
▪ Υπογράφεται σύμφωνο μη αποκάλυψης (εμπιστευτικότητας). Οι δύο υπεύθυνοι μεταφοράς θα συνομιλούν κωδικοποιημένα και μέσω κρυπτοτηλεφώνων.
▪ Η φόρτωση δεν θα γίνει σε πλοία από λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και από τα Δαρδανέλια, όπως προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση του 1997, αλλά από λιμάνι βόρεια της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη και μέσω Γιβλαρτάρ προς Σουέζ με εμπορικό φορτίο.
▪ Τα συστήματα θα φορτωθούν σε τρία εμπορικά πλοία κλειστού τύπου με καταστρώματα κλειστά και επάνω στην επιφάνειά του να μην υπάρχει τίποτα που να προβληματίζει και να εντοπίζεται από δορυφόρους. Τα πλοία θα είναι εφοδιασμένα με εμπορικά έγγραφα, που σήμαινε ότι δεν μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό .
▪ Η διαδρομή των πλοίων θα πραγματοποιηθεί μέσω Γιβραλτάρ προς τη Διώρυγα του Σουέζ.
▪ Θα γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες παραπλάνησης, με την μεταφορά στο αρχικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα των ομοιωμάτων που είχαν φτιαχτεί για τους S-300, προκειμένου να υπάρξει βεβαιότητα στους τρίτους (Τούρκους- Αμερικάνους- Ισραηλινούς) ότι οι S-300 θα φορτωθούν από εκεί (Μαύρη Θάλασσα) όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση με τους Κυπρίους.
Την 10η Μαρτίου 1999, ημέρα φόρτωσης των S-300, η Ρωσική πλευρά θα εκδώσει παραπλανητική ανακοίνωση (Memorandum) στην οποία θα αναφέρεται ότι, λόγω παρατεταμένης αποθήκευσης των συστημάτων στην Ρωσία εξ αιτίας των αναβολών παράδοσης από του Κυπρίους, πραγματοποιούνται έλεγχοι λειτουργικότητας και θα είναι έτοιμοι προς παράδοση στην Ελληνική πλευρά το δεύτερο εξάμηνο του 1999.
Αρχές Μαρτίου θα επισκεφτούν την Ελλάδα Ρώσοι εμπειρογνώμονες προκειμένου να διαπιστώσουν τις δυνατότητες εκφόρτωσης των μεγάλων ειδικών πλοίων σε δέκα διαφορετικά Ελληνικά λιμάνια τα οποία έχουν αριθμηθεί ως εξής :
1.Κερατσίνι
2. Ναύσταθμος Σαλαμίνας
3. Ηράκλειο Κρήτης
4. Σούδα (Βάση Σούδας)
5. Σητεία
6. Εμπορικό Λιμάνι Σούδας
7. Καλαμάτα
8. Ρόδος
9.Θεσσαλονίκη
10. Βόλος
Το λιμάνι στην Αμερικάνικη Βάση της Σούδας μπαίνει στον κατάλογο (Νο 4) και εξετάζεται από τους Ρώσους ως υποψήφιο για εκφόρτωση των S-300 για να φανεί στους Αμερικανούς ότι δεν σχεδιάζεται κάτι μυστικά από αυτούς.
Επτά Ρώσοι ειδικοί μαζί με τον υπεύθυνο κ. Λάκοφ θα φτάσουν στην Κρήτη πριν την άφιξη των πλοίων για την ευθύνη ασφαλούς εκφόρτωσης. Η μεταφορά και η διαμονή τους στο Ηράκλειο θα είναι μυστική.
24 ώρες πριν το πρώτο πλοίο μπει στα χωρικά ύδατα της Ελλάδος ο Λάκοφ σε μία και μοναδική επικοινωνία του με το Σμπώκο θα αναφέρει κωδικά ότι η «Επιτροπή συνεδρίασε στις 16/2» και θα ακούσει ένα αριθμό από τον Σμπώκο που θα αντιστοιχεί προς ποιο λιμάνι θα κινηθούν τα πλοία. Κανείς δηλαδή από το πλήρωμα των πλοίων δεν θα γνώριζε τον πραγματικό προορισμό μέχρι την άφιξη στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Μόλις το πρώτο πλοίο φτάνει στα Ελληνικά χωρικά ύδατα ο Λάκοφ ακούει το αριθμό 3 που αντιστοιχεί στο λιμάνι του Ηρακλείου που είναι ήδη πολύ κοντά το πλοίο.
Τα συστήματα θα οδηγήσουν οι Κύπριοι αξιωματικοί που είχαν εκπαιδευτεί στη Ρωσία για στη λειτουργία των S-300, οι οποίοι και θα ειδοποιηθούν από την Ελληνική πλευρά την ημέρα της άφιξης του πρώτου πλοίου στο λιμάνι του Ηρακλείου. Τους Κύπριους παραλαμβάνει Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από την Κύπρο με προορισμό την Ελευσίνα και μετά το Ηράκλειο στις 21 Μαρτίου 1999.
Η άφιξη των συστημάτων στην Ελλάδα συμπίπτει χρονικά με τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (18 έως 21Μαρτίου 1999) επομένως η απουσία του από το γραφείο δεν γεννά υποψίες. Εκείνος αντί του Συνεδρίου είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης και οργανώνει την προετοιμασία παραλαβής των S-300.
Μεσάνυχτα της 21ης προς 22ας 1999: Ολοκληρώνεται η παραλαβή των συστημάτων S-300!
Στο Ηράκλειο της Κρήτης δεν γνωρίζει κανένας. Ούτε οι αιρετοί ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο Διοικητής της Τροχαίας που ειδοποιείται να αναλάβει την επιτήρηση της κυκλοφορίας δεν παίρνει είδηση... Τα φορτηγά κατευθύνονται Ανατολικά του νησιού προς Σητεία και ουδείς αντιλαμβάνεται προς ποιο ακριβώς σημείο προορίζεται το άγνωστο υλικό. Από το βράδυ της 22ας Μαρτίου του 1999 ξεκινάει να στήνεται η πρώτη πολυεθνική αντιαεροπορική ομπρέλα χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. Ωστόσο τα εμπόδια και οι τρικλοποδιές από την Σύμμαχο υπερδύναμη , πλείστα όσα....
Το FAX που άναψε φωτιές
▪ Τι συνέβη όταν οι αμερικανοί αντιλήφθηκαν ότι είχαν στείλει στην Ρωσία τους κωδικούς των ελληνικών F-16 για να τους σετάρουν στον εγκέφαλο των S-300 ώστε να τα αναγνωρίζουν ως φίλια...
Οι S-300 μπορεί να έφτασαν στην Κρήτη τον Μάρτιο του 1999 μέσω Γιβραλτάρ κάνοντας τα «στραβά μάτια» οι Αμερικανοί για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο, ωστόσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία πρόθεση να επιτρέψουν στην Ελλάδα να τους ενεργοποιήσει και να τους εντάξει στην αντιαεροπορική «ομπρέλα« της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πριν λίγες εβδομάδες έπλεξε το αμερικανικό αντιαεροπορικό ΠΑΤΡΙΟΤ , έναντι του Ρωσικού S-300 ως το κύριο αντιαεροπορικό μεγάλου βεληνεκούς για την κάλυψη των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.
Άλλωστε και το αεροπορικό κατεστημένο εν Ελλάδι, εκφράζει την επιχειρηματολογία της αμερικανικής πλευράς, υποστηρίζοντας όπως ότι οι S-300 μπορεί να είναι «καλοί και χρυσοί» πύραυλοι, όμως δεν μπορούν να διασυνδεθούν με τις δυτικού τύπου αντιαεροπορικές ομπρέλες που διαθέτουν σχεδόν όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, όπως και η Ελλάδα. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που έχουν διαφορετική άποψη. Ο πτέραρχος Στυλιανός Πετρουλάκης, υπασπιστής του Αντρέα Παπανδρέου και σύμβουλος του ΆκηΤσοχατζόπουλου, ακούει το επιχείρημα περί μη δυνατότητας διασύνδεσης των S-300 με το σύστημα αεράμυνας και γελάει πονηρά. Με την αλεπουδίσια μάτια του παρατηρεί: «Μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται»...
Η έλευση των S-300 στην Ελλάδα , έστω και από καραμπόλα, ενθαρρύνει την Αθήνα να προμηθευτεί τους Ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικούς πυραύλους μεσαίου (TOR) και μικρού (OSA) βεληνεκούς. Έτσι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναπόφευκτα μπαίνει στη διαδικασία δημιουργίας μιας πολυεθνικής αντιαεροπορικής ομπρέλας που θα διασυνδέονται όλα τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα (αμερικανικά - ρωσικά - γαλλικά) που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μόνο που αυτή η διαδικασία δεν είναι ένας απλός τεχνολογικός περίπατος, καθώς το βασικότερο προβλήματα που ορθώνονται είναι το βιομηχανικό απόρρητο των κατασκευαστριών εταιριών...
Η έφοδος των αμερικανικών πρακτόρων
Δύο μαύρα Βαν, με ανάμενα τα «καρούμπαλα» στα κεφάλια τους, εισβάλουν στο υπουργείο Άμυνας και τρέχουν δαιμονισμένα στο προαύλιο του Πενταγώνου, με κατεύθυνση το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Πριν καλά – καλά σταματήσουν στην είσοδο του ΓΕΑ, από την πίσω πόρτα ξεπηδούν τέσσερις πιστολάδες , δύο εξ αυτών μαύροι χωρίς μαλλιά, χωρίς σβέρκα... Ακροβολίζονται ως επαγγελματίες κομάντο, ελέγχουν και αφού επιβεβαιώνονται ότι η περιοχή είναι ασφαλής, βγαίνουν από τα αυτοκίνητα έξη άνδρες με μαύρα κουστούμια και με την αστερόεσσα στο πέτο…
Λίγη ώρα πριν, στο Τατόι, είχε γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του αρχηγού ΓΕΑ, από τον πτέραρχο Γ. Αντωνετσή στον Δ. Λιντζεράκο…
Ο νέος αρχηγός ΓΕΑ δεν έχει προλάβει να καθίσει στην καρέκλα του και στο γραφείο του μπουκάρουν οι Αμερικανοί πράκτορες. Δεν ήρθαν για να του ευχηθούν «καλή επιτυχία» στα νέα του καθήκοντα, αλλά για να τον ανακρίνουν για μία άκρως σοβαρή υπόθεση κατασκοπίας!!!
Ο Δ. Λιντζεράκος, σκληρό καρύδι, από την Μάνη, μ´ εμπειρία στις υπηρεσίες Ασφαλείας την δεκαετία του ΄80, ξέρει καλά πώς να ξεφεύγει ένας «αιχμάλωτος» από την ανάκριση του …εχθρού ! Άλλωστε αν και με αντιαμερικανικά αισθήματα στα νιάτα του, έχει πρωτεύει στα σχολεία των ΗΠΑ και το κυριότερο έχει περάσει από το πόστο του αεροπορικού ακολούθου στην Ουάσιγκτον. Άρα ξέρει να χειρίζεται τους Αμερικανούς...
Καταρχάς διατήρησε την ψυχραιμία του και εν συνεχεία έπεισε τους Αμερικανούς ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί τους για την διαλεύκανση της υπόθεσης…
Οι Αμερικανοί είχαν ανακαλύψει ότι με την έγκριση του υπουργού Άμυνας στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών που ήταν σε κόντρα με τον Σμπώκο, εν αγνοία του Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών, είχε στείλει fax στην κατασκευάστρια εταιρία των S-300 που αφορούσε θέμα κωδικών των ελληνικών F-16 με στόχο να τους περάσουν - σετάρουν στο λογισμικό των Ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων (OSA , TOR-1 και S-300 ) που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να γίνονται αντιληπτά ως «φίλια ίχνη» και να μην καταρρίπτονται από την ελληνική αεράμυνα.
Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών θα έπρεπε προηγουμένως να έχει ζητήσει άδεια από το Κογκρέσο ως όφειλε βάσει της συμβατικής υποχρέωσης...
Να όμως που οι Αμερικανοί έπιασαν το Fax και την αλληλογραφία των Ελλήνων με τους Ρώσους και τέτοιου είδους κινήσεις τις θεωρούν casus belli …
Την ώρα της εισβολής των Αμερικανών πρακτόρων στο ΓΕΑ ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στο γραφείο του στο Πεντάγωνο και κάνει το «ψόφιο κοριό»…. Αν και στους συνεργάτες του δηλώνει άγνοια, στην πραγματικότητα γνωρίζει το θέμα. Είχε ενημερωθεί «αρμοδίως» λίγες ώρες πριν...
Στις 11.30 την νύχτα της 15ης Φεβρουαρίου του 1999 ο υπουργός Άμυνας δέχεται τηλεφώνημα από νεοδημοκράτη με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις από την δεκαετία του ΄80 : « Άκη που είσαι ; Είμαι μ΄ έναν φίλο πέραν του Ατλαντικού . Πρέπει να σε δούμε απόψε για ένα πολύ σοβαρό θέμα». Ο Άκης ανταποκρίνεται στην πρόσκληση και η μεταμεσονύχτια συνάντηση γίνεται στην μονοκατοικία γνωστού κοσμηματοπώλη στο Παλαιό Ψυχικό !
Η μυστική συνάντηση στην έπαυλη Λαλαούνη στο Ψυχικό
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας αντικρίζει τον Αμερικανό πλοίαρχο Τζορτζ Σμιθ ο οποίος αυστηρά και κοφτά τον ενημερώνει για την σοβαρότητα της υπόθεσης : «Υπουργέ σου ήρθα με εντολή να σας δω για δυο σοβαρότατα θέματα . Το πρώτο αφορά την προστασία του Οτσαλάν από την χώρα σας και το δεύτερο με την αποστολή των κωδικών των F16 στους Ρώσους. Σας συνιστώ να συνεργαστείτε με το κλιμάκιο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που αύριο θα σας επισκεφτεί στο γραφείο σας. Τα γνωρίζουμε ΟΛΑ ! Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να κρυφτείτε πίσω από το δάκτυλό σας».
Ο Άκης τον κοιτάζει αμήχανα και όση ώρα μιλάει καταπίνει γουλιά – γουλιά το συλλεκτικό ουίσκι που με περισσή ευγένεια τους έχει προσφέρει ο οικοδεσπότης…
« O.k captain» απαντάει αμήχανα ο Άκης και σαστισμένος αποχωρεί. Μέχρι την αυλόπορτα της μονοκατοικίας τον συνοδεύει ο «γαλάζιος» πολιτευτής , μετέπειτα βουλευτής και υπουργός... Προχωρούν αμίλητοι και το μόνο που κάνουν είναι να ανταλλάσσουν λοξές ματιές ως να λέει ο ένας στον άλλον : «Μπλέξαμε»…
Οι δύο άνδρες αποχαιρετιούνται μ΄ ένα ξέσπασμα του Άκη : «Άντε Πάνο Καληνύχτα και σ ευχαριστώ ! Και τώρα καλά ξεμπερδέματα»…
Ναι ! Ο «γαλάζιος» βουλευτής δεν είναι άλλος από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο που από την εποχή που ήταν δημοσιογράφος μέσω του Έλληνα ναυτικού ακολούθου στην Ουάσιγκτον πλοιάρχου Γιάννου Εγκολφόπουλου είχε γνωρίσει τον Τζορτζ Σμίθ, ο οποίος του παρείχε άμεση πρόσβαση στο Αμερικανικό πεντάγωνο και μάλιστα κατευθείαν στο γραφείο του υπουργού Άμυνας…
Όσο για τον Άκη, όντως έμπλεξε και έμπλεξε άσχημα... ! Ακόμη και μέχρι την δύση της ζωής του δεν έχει ξεμπερδέψει...
(ΑΥΡΙΟ: ΝΕΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ)