Ελλάδα

Δώρο Πάσχα: Σήμερα η πληρωμή – Τι να κάνετε αν δεν το λάβετε

Σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου, εκπνέει η προθεσμία καταβολής του Δώρου Πάσχα 2020 για όσους εργαζόμενους δεν το έλαβαν την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου και μέχρι χθες. Τι λέει στο iEidiseis.gr ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

«Σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου, είναι η δήλη μέρα για την καταβολή του Δώρου Πάσχα και η δήλη μέρα για την επέλευση όλων των σχετικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλων των υποχρεώσεων των εργοδοτών», δήλωσε στο iEidiseis.gr ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς αναφορικά με την ολοκλήρωση της προθεσμίας για την πληρωμή του Δώρου στους περίπου ένα εκατ. εργαζόμενους που δεν το έλαβαν νωρίτερα, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

«Οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή λόγω κορονοϊού – περίπου ένα εκατομμύριο – εκκρεμεί να λάβουν το Δώρο Πάσχα και πρέπει, λοιπόν, οι επιχειρήσεις να βάλουν στο ακέραιο τα χρήματα σήμερα». Κατά τη προβλεπόμενη διαδικασία, έπειτα, «οι επιχειρήσεις θα κάνουν ΑΠΔ από 1 – 10 Ιουλίου για να λάβουν από το κράτος το ποσό που αναλογεί στην αναλογία Δώρου Πάσχα των ημερών αναστολής εργασίας», εξηγεί.

Δικαιούχοι & υπολογισμός ποσού

Ειδικότερα, το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, είτε απασχολούνται με σύμβαση αορίστου, είτε ορισμένου χρόνου, εφόσον έχουν εργαστεί από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο, ενώ εάν εργαστεί για μικρότερο χρονικό διάστημα θα λάβει αναλογία, η οποία υπολογίζεται σε 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Κανονικά, οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν το Δώρο το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.

Φέτος, ωστόσο, με την ΠΝΠ της 30ής Μαρτίου 2020 (άρθρο 19), δόθηκε η δυνατότητα:

α) στις επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με απόφαση δημόσιας αρχής

και β) στις επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίοι ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας, να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020.

Για όσους δε εργαζόμενους τελούσαν σε αναστολή κατά την περίοδο από 15/3/2020 έως 30/4/2020 προβλέφθηκε ότι θα λάβουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα έτους 2020 ως εξής:

α) από τους εργοδότες τους θα λάβουν την αναλογία που αντιστοιχεί στην περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως και την ημέρα που τέθηκε σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους

β) από το κράτος θα λάβουν το ποσό της αναλογίας που αντιστοιχεί στην περίοδο της αναστολής (ΥΑ Β742).

Στις παραπάνω περιπτώσεις το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγούμενη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Αναλυτικότερα, με την υπ’ αριθμ. 21036/1737/2.6.2020 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίστηκε ότι το δώρο Πάσχα 2020 θα καταβληθεί στο σύνολό του στους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις. Δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη, όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό θα αποδοθεί στους εργαζόμενους από τους εργοδότες, οι οποίοι και θα αποδώσουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποβάλλουν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) του επιδόματος εορτών Πάσχα και τυχόν συμπληρωματικών Α.Π.Δ του ίδιου σκοπού, έως την 10 Ιουλίου 2020 (βλ. και σχετικές διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ παρακάτω).

Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του επιδόματος εορτών Πάσχα που βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε ειδικό προς τούτο Έντυπο υπεύθυνης δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Εάν οι εργαζόμενοι έχουν ήδη λάβει από τον Απρίλιο την αναλογία του Δώρου, θα πρέπει μέχρι τις 30.06.2020 να λάβουν από τους εργοδότες τους το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί στην αναλογία για την περίοδο της αναστολής που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του Δώρου

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά «ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στο ακέραιο το Δώρο Πάσχα» κατά τα παραπάνω, ενώ η μη καταβολή των εν λόγω αποδοχών συνιστά ποινικό αδίκημα.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του δώρου – και ως εκ τούτου παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας – οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους και τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να κινηθεί η αυτόφωρος διαδικασία.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι οι οποίοι δε θα λάβουν σήμερα το Δώρο «μπορούν να κάνουν αγωγή καθώς και να προσφύγουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και να κινηθεί η ποινική δίωξη», όπως είπε στο iEidiseis.gr ο γνωστός εργατολόγος.

Διαδικασία απόδοσης του επιδόματος 

Εξάλλου, σχετικά με τη διαδικασία απόδοσης του επιδόματος εορτών Πάσχα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, αναφέρει:

1. Για τη διαδικασία απόδοσης στους εργοδότες του μέρους του επιδόματος εορτών, που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις), ορίζεται ως αρμόδιος φορέας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η πληρωμή γίνεται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου-εργοδότη (IBAN), το οποίο έχει δηλωθεί στο ειδικό έντυπο του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

2. Από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων-εργοδοτών, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, καθώς και ο ΑΦΜ τους.

3. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρεία «Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ» (ΔΙΑΣ ΑΕ) προς την οποία διαβιβάζεται. Επίσης, διαβιβάζεται στη ΔΙΑΣ ΑΕ, στη Δ/νση Συλλογικών Ρυθμίσεων και στη Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων-εργοδοτών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα τον αριθμό των δικαιούχων-εργοδοτών και το συνολικό ποσό της καταβολής ολογράφως και αριθμητικώς. Οι ανωτέρω καταστάσεις εγκρίνονται από τον αρμόδιο διατάκτη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έπειτα από εισήγηση της Δ/νσης Συλλογικών Ρυθμίσεων.

4. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εγκρίνεται η μεταφορά της πίστωσης του συνολικού ποσού αυτής, μετά από εισήγηση της Δ/νσης Οικονομικής Διαχείρισης.

5. Η ανωτέρω έντυπη συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου No 200 «Ελληνικό Δημόσιο-Συγκέντρωση Εισπράξεων-Πληρωμών» και την πίστωση με τη μεσολάβηση της ΔΙΑΣ ΑΕ και των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων-εργοδοτών. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη ΔΙΑΣ ΑΕ.

Τα ποσά που απέτυχαν να πληρωθούν, επιστρέφουν στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου με IBAN: GR7101000230000000000200211, με αιτιολογία κίνησης τον ειδικό κωδικό πληρωμής της ΔΙΑΣ ΑΕ και λογιστικοποιούνται στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Για τις αποτυχούσες πληρωμές, η ΔΙΑΣ ΑΕ ενημερώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να συμπεριληφθούν σε επόμενη πληρωμή.

6. Για την πληρωμή του ποσού εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού, η ειδική εντολή πληρωμής της προηγούμενης παραγράφου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.

7. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

8. Η Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.

Διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ

Τέλος, διευκρινιστικές οδηγίες ως προς την υποβολή και την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020 παρέχει έγγραφο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

Α) Ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Δώρου Πάσχα 2020.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, όπως αυτές καθορίστηκαν με τις διατάξεις της υπ΄αριθμ. 21036/1737/2020 (ΦΕΚ 2141/τ.Β΄/3-6-2020) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ), των οποίων περιλαμβάνεται στον πίνακα του παραρτήματος, δύνανται να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα σε χρόνο μεταγενέστερο από τον οριζόμενο στην υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 742) και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2020.

Ως εκ τούτου, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αποκλειστικά και μόνο για τις ως άνω επιχειρήσεις-εργοδότες, θα θεωρηθεί εμπρόθεσμη, εφόσον πραγματοποιηθεί έως τις 31/07/2020.

Μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020 θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Β) Ως προς την καταχώριση του Δώρου Πάσχα 2020 στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), πριν από την έκδοση των οδηγιών του ανωτέρω σχετικού γενικού εγγράφου.

  • Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που υπέβαλαν Κανονική (01) ΑΠΔ, στην οποία συμπεριέλαβαν αποδοχές Δώρου Πάσχα απασχολουμένων, των οποίων η εργασιακή σχέση τελούσε σε αναστολή, κάνοντας χρήση Τύπου Αποδοχών (04), καταχωρώντας μόνο την αναλογία του Δώρου Πάσχα, που αντιστοιχεί στην περίοδο απασχόλησης έως την ημερομηνία αναστολής των εργασιακών συμβάσεων, θα πρέπει να υποβάλουν Συμπληρωματική ΑΠΔ (04) με μισθολογική περίοδο 05/2020, ανεξάρτητα εάν αυτό καταβλήθηκε στους απασχολούμενους, κατά την περίοδο του 04/2020, του 05/2020 ή του 06/2020, μέχρι τις 10/07/2020.

Επισημαίνεται ότι, στην ανωτέρω ΑΠΔ, θα καταχωρηθεί μόνο η αναλογία του Δώρου Πάσχα 2020 που αντιστοιχεί στο διάστημα της αναστολής των εργαζομένων, με τον Τύπο Αποδοχών (19).

  • Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που υπέβαλαν Κανονική (01) ΑΠΔ, στην οποία συμπεριέλαβαν αποδοχές Δώρου Πάσχα του συνόλου των απασχολουμένων (με ή χωρίς αναστολή των εργασιακών συμβάσεων), κάνοντας χρήση μόνο του Κωδικού Τύπου Αποδοχών (04), θα ακολουθήσουν την κάτωθι διαδικασία:
  1. Θα πρέπει να αποστείλουν άμεσα ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση tm.yposefarmmisth@efka.gov.gr, προκειμένου να γνωστοποιήσουν ότι ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων επιχειρήσεων, που υπέβαλαν το Δ.Π., όπως περιγράφεται ανωτέρω.
  2. Στη συνέχεια, χωρίς άλλη προειδοποίηση, θα υποβάλουν Συμπληρωματική ΑΠΔ (04) με μισθολογική περίοδο 05/2020, καταχωρώντας τις αποδοχές Δώρου Πάσχα, κάνοντας χρήση των Τύπων Αποδοχών (04) και (19), για τους απασχολούμενους που τελούσαν σε αναστολή οι εργασιακές συμβάσεις τους.

Στην ίδια ΑΠΔ θα καταχωρηθούν οι αποδοχές του Δώρου Πάσχα και για τους λοιπούς, χωρίς αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, απασχολούμενους, με Τύπο Αποδοχών (04).

Ως προς το θέμα αυτό, δεν ισχύουν οι οδηγίες του σχετικού γενικού εγγράφου περί υποβολής Δελτίων Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης (ΔΜΣΑ) στα υποκαταστήματα του e- ΕΦΚΑ.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΑΠΔ του Δώρου Πάσχα είναι η 10η/07/2020.

Η διαχείριση αποκλειστικά και μόνο των εγγραφών Δώρου Πάσχα των ήδη υποβληθεισών ΑΠΔ θα πραγματοποιηθεί από το τμήμα επιχειρησιακής υποστήριξης εφαρμογών μισθωτών.

Γ) Ως προς την καταχώριση του Δώρου Πάσχα 2020 στην ΑΠΔ, μετά την έκδοση των οδηγιών του ανωτέρω σχετικού γενικού εγγράφου.

Για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες που υπέβαλαν Κανονική (01) ΑΠΔ, στην οποία συμπεριέλαβαν τις αποδοχές Δώρου Πάσχα των απασχολουμένων, των οποίων η εργασιακή σχέση τελούσε σε αναστολή, κάνοντας χρήση των Κωδικών Τύπου Αποδοχών (04) και (19), δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια.

Σημειώνεται ότι τα αναφερόμενα στο παρόν έγγραφο, καθώς και στο υπ’ αριθμ. 131644/24.06.2020 γενικό έγγραφο της Διεύθυνσης Εισφορών Μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων ο ΚΑΔ περιλαμβάνεται στον πίνακα του παραρτήματος της υπ΄αριθμ. 21036/1737/2020 (ΦΕΚ 2141/τ.Β΄/3-6-2020) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ανεξάρτητα εάν έχουν θέσει ή όχι σε αναστολή τις εργασιακές συμβάσεις των απασχολουμένων τους.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός: Μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο Ξάνθης
Παπα-Γιάννης στο iEidiseis: Ο καθένας κάνει τον αγώνα του και προσφέρει στην κοινωνία
Chevron Right