Το δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού. Το εν λόγω απόφθεγμα ανήκει στον αρχαίο Έλληνα ποιητή Μένανδρο και ταιριάζει γάντι στην επιδημία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα.
Ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (γκρεμίσθηκε το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων σε μια ημέρα) και 1.700 νεκροί ήταν μερικά από τα «μαύρα» ρεκόρ που καταρρίφθηκαν τον Νοέμβρη του 2020 στη χώρα μας.
Φέτος, ο Νοέμβρης μπήκε με περιστατικά COVID που κάνουν το τότε ρεκόρ να μοιάζει μικρό: Σήμερα (1/11), ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε 5.449 νέα κρούσματα του ιού. Πρόκειται για το νέο ρεκόρ πανδημίας στην Ελλάδα. Ακόμη, τον Οκτώβρη, οι νεκροί λόγω COVID-19 ανήλθαν στους 1.088. Οι αριθμοί είναι πάρα πολύ χειρότεροι από εκείνους του περσινού Οκτώβρη, μολονότι από τις αρχές του έτους υπάρχει εμβόλιο για τον ιό.
Πόσους νεκρούς λόγω COVID-19 είχαμε πέρυσι την 1η Νοέμβρη; Εννέα. Πόσους είχαμε σήμερα; Πενήντα δυο. Όλα αυτά αποτελούν έναν κεραυνό εν αιθρία; Πώς είναι δυνατόν να αποτελούν, αφού ο Οκτώβρης προμήνυε με παροιμιώδη σαφήνεια τις αρνητικές εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα.
Ακόμη κι ο Σεπτέμβρης καθιστούσε σαφές πως το φετινό φθινόπωρο θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο χωρίς τη λήψη σοβαρών μέτρων. Αντ’ αυτού, ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατήργησε όλα τα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές του Επιδημιολογικού Χάρτη. Περιοχές περνούν στο «Επίπεδο Κινδύνου 4» μόνο και μόνο για να το γνωρίζουν που κάτοικοί τους και να είναι... πιο προσεχτικοί.
Ούτε του Αγίου Δημητρίου ελήφθησαν μέτρα, ούτε πάρθηκε κυβερνητική απόφαση για τις μαθητικές παρελάσεις, με τις Περιφέρειες να τις ματαιώνουν από μόνες τους και να εκθέτουν το κυβερνών κόμμα. Η δυσπιστία δεν φύτρωσε, παρά πλάσθηκε. Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η Βόρεια Ελλάδα είναι ήδη γονατισμένη από τη νόσο, κι ενώ η κυβέρνηση κόβει εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ από την Υγεία (από τον προϋπολογισμό)!
Εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, συμπολίτες μας στη Βόρεια Ελλάδα διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, πεθαίνουν σε απλούς θαλάμους. Καθημερινές ήταν και είναι οι κραυγές αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία κοινοποιεί ακριβέστατα στοιχεία για τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Ουδείς τα διαψεύσει. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι πέρυσι υπήρχαν αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας και δη από τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη της, Απόστολο Τζιτζικώστα, πιέζοντας την κυβέρνηση να παρέμβει. Φέτος, τηρήθηκε σιγή ιχθύος.
Επιπροσθέτως, με την απόφασή της να θέσει εκτός εργασίας τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, η κυβέρνηση αποδυνάμωσε αισθητά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιας κι οι εν λόγω χιλιάδες απώλειες δεν αναπληρώθηκαν. Το Σύστημα σμικρύνθηκε αντί να μεγεθυνθεί, εν μέσω μιας τρομακτικής προαναγγελίας: Οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες ήταν αμείλικτοί εδώ και πάρα πολύ καιρό - μιλούσαν για επερχόμενη προέλαση του ιού. Ομοίως και τα κρούσματα. Εν τω μεταξύ, υγειονομικοί κατεβαίνουν διαρκώς σε κινητοποιήσεις, καταδεικνύοντας τη γύμνια του Συστήματος.
Επιπλέον, από τη στιγμή που η πάρα πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, που οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί διαδήλωναν και διαδηλώνουν ότι τα μέτρα στην Παιδεία είναι τουλάχιστον ελλιπή, που συγχωνεύσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση βοούν περί παράλογων και άκρως επικίνδυνων πρακτικών, που ο στρατηγικός στόχος του τείχους ανοσίας έχει χαθεί και η καμπάνια των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΜΕ το μόνο που έχει κάνει είναι να έχει προκαλέσει αναπάντητα ερωτήματα, που δεν γίνονταν και δεν γίνονται έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους, που δεν έχει γίνει το παραμικρό για τις εστίες υπερμετάδοσης που λέγονται ΜΜΜ, είναι ποτέ δυνατόν να μη μιλάμε για μια προαναγγελθείσα, νέα τραγωδία.
Ήταν ηλίου φαεινότερον ότι αργά ή γρήγορα θα ζούσαμε ξανά έναν νέο εφιάλτη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι στην Ελλάδα το 25% των πολιτών μεγάλης ηλικίας, ήτοι αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο κορονοϊό, παραμένει ανεμβολίαστο (εξ ου και οι δεκάδες νεκροί και οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι επί καθημερινής βάσεως), όταν τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στο 100%. Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού έχει κολλήσει ελάχιστα πάνω από το 60%.
«Διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία από την πανδημία», δήλωσε το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης). Αυτή, μάλιστα, μόνον η πρώτη φορά δεν ήταν που «τελειώνει» αυθαιρέτως την επιδημία. Η χαλάρωση της κοινωνίας, λοιπόν, δεν συνέβη τυχαία στο παρελθόν και δεν συμβαίνει τυχαία στο παρόν. Η εμπιστοσύνη πολλών Ελλήνων πολιτών στην Πολιτεία, δεν χάθηκε τυχαία.
Παράλληλα, το σαξές στόρι ακολούθησε το ξήλωμα σχεδόν όλων των επικεφαλής της διαχείρισης της επιδημίας, γεγονός που λέει πολλά από μόνο του, ενώ επί μήνες βρισκόταν στο περιθώριο ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο άνθρωπος που φαινόταν να πείθει όσο κανένας άλλος τους συνανθρώπους μας. Ο λόγος του, ο οποίος ενέπνεε εμπιστοσύνη, αντικαταστάθηκε από πουρμπουάρ στη νεολαία, γκιγκαμπάιτ στα κινητά τηλέφωνά της και τοποθετήσεις τύπου «να μη σώσουν να εμβολιαστούν!», όχι από τον τελευταίο τροχό της αμάξης της Νέας Δημοκρατίας, παρά από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη.
Κι ενόσω η Βόρεια Ελλάδα βράζει και δεν υπάρχουν ελεύθερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ούτε για δείγμα, ενόσω στο νοσοκομείο του Βόλου δεν έχουν φάρμακα και γιατρούς, ενόσω πλείστοι επιστήμονες φωνάζουν για ενίσχυση του ΕΣΥ, στοχευμένα μέτρα και πρόληψη, ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται σε άλλη διάσταση, σ’ ένα παράλληλο σύμπαν που πολύ απλά δεν υπάρχει πανδημία.
Οι επιτάξεις, οι επιστρατεύσεις κ.ο.κ., βρίσκονται για πολλοστή φορά εκτός του κυβερνητικού πλάνου. Το μοντέλο διαχείρισης της επιδημίας δεν αλλάζει - πάση θυσία. Και αυτό το «πάση θυσία» είναι το πιο τρομακτικό απ’ όλα, μιας και συνδέεται πιο άμεσα απ’ οτιδήποτε άλλο με τη ζωή ή τον θάνατο.