Το Πήλιο αποτελεί έναν παντός καιρού προορισμού που μαγεύει τους επισκέπτες, τόσο με τις ονειρεμένες παραλίες του όσο και με τα γραφικά ορεινά του χωριά, που είναι ό,τι πρέπει για τις πρώτες χειμωνιάτικες βόλτες.
Το πανέμορφο Πήλιο διαθέτει πάνω από 70 χωριά και οικισμούς στο σύνολο και η αλήθεια είναι πως θα άξιζε να τα επισκεφθεί κανείς όλα.
Καθώς, όμως, κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν είναι δυνατό, έχουμε συγκεντρώσει και σας παραθέτουμε δέκα από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου για την χειμερινή περίοδο.
Εάν μπορείτε να ξεκλέψετε μερικές μέρες παραπάνω, το ιδανικό θα ήταν να κάνετε μια μίνι περιοδεία σε 3-4 από τα χωριά, αλλιώς ακόμα και ένα τριήμερο σε κάποιο από αυτά είναι αρκετό για να γεμίσετε τις μπαταρίες.
1. Τσαγκαράδα
Στην ανατολική πλευρά του Πηλίου και περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου υπάρχει το χωριό Τσαγκαράδα, το οποίο αποτελεί δημοφιλή προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς συνδυάζει με ένα μοναδικό τρόπο το βουνό με τη θάλασσα.
Η Τσαγκαράφα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω στο βουνό, προσφέροντας άπλετη θέα στα νερά του Αιγαίου και σε μερικές από τις πιο ξακουστές παραλίες του Πηλίου, ενώ είναι γνωστή για την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της, με τα πετρόχτιστα εκκλησάκια, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τους χαριτωμένους ξενώνες και τα γραφικά σοκάκια που χάνονται στα δάση του βουνού.
Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του χωριού είναι ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, που μετράει περισσότερα από 1.000 χρόνια ζωής, κάτι που τον καθιστά ως ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης, καθώς και το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Τσαγκαράδας, που βρίσκεται στην αρχή του χωριού και από όπου ξεκινά το φαράγγι του Μυλοποτάμου.
Περιηγηθείτε στα καλντερίμια του χωριού, απολαύστε το παραδοσιακό φαγητό στα γύρω ταβερνάκια (μην παραλείψετε να παραγγείλετε την εξαιρετική ντόπια φουντουκόπιτα) και δοκιμάστε τις δυνάμεις σας στην ιππασία.
Δείτε την φωτογραφία:
{https://www.instagram.com/p/CV0sR5mISK4/}
2. Μακρινίτσα
Ένα από τα πιο παραδοσιακά και γραφικά χωριά ολόκληρου του νομού Μαγνησίας, η Μακρινίτσα είναι γνωστή και ως «το μπαλκόνι του Πηλίου», λόγω της απρόσκοπτης θέας της στο Βόλο και τα νερά του Παγασητικού κόλπου.
Βρίσκεται περίπου 11 χιλιόμετρα μακριά από τοην πόλη του Βόλου, επομένως αποτελεί και το ιδανικό χωριό για μια μονοήμερη εξόρμηση στη φύση σε περίπτωση που προτιμάτε να διανυκτερεύσετε στην πόλη.
Ξεκινήστε την περιήγηση από την κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, με τη μοναδική θέα, την κρήνη που τρέχει γάργαρο νερό και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Η Μακρινίτσα είναι ένα από τα χωριά του Πηλίου που, μολονότι δημοφιλή μεταξύ των ταξιδιωτών, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αναλλοίωτο το αυθεντικό τους άρωμα στο πέρασμα του χρόνου, καθώς η οποιαδήποτε ανακαίνιση ή προσθήκη έχει γίνει με μεγάλο σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική.
Το χωριό ξεκίνησε να χτίζεται ήδη από τον 13ο αιώνα και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι εμφανής σε κτίρια όπως τα παλιά υδροτριβεία, οι εκκλησιές, τα τοξωτά γεφύρια και τα πολυάριθμα αρχοντικά όπου σήμερα στεγάζονται μουσεία και υπηρεσίες.
Αξίζει να επισκεφθείτε το αρχοντικό Τοπάλη του 1844, το οποίο στεγάζει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού. Διαθέτει περισσότερα από 1.500 εκθέματα και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν οι πέτρινες στέγες, η πλούσια ζωγραφική και ξυλογλυπτική διακόσμηση στον πάνω όροφο, τα στολισμένα ταβάνια και οι ξυλόγλυπτες πόρτες.
Φυσικά, μπορείτε να επιδοθείτε σε διάφορες δραστηριότητες, όπως είναι το ορεινή ποδηλασία, το σκι και το snowboard (το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Μακρινίτσα), αλλά κυρίως η πεζοπορία, καθώς στο χωριό υπάρχει μεγάλο δίκτυο μονοπατιών με σήμανση που δίνει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο επισκέπτη να θαυμάσει τη φύση περνώντας μέσα από το δάσος.
Δείτε την φωτογραφία:
{https://www.instagram.com/p/CRntgRsrjj2/}
3. Πορταριά
Ακόμα ένα χωριό που βρίσκεται κοντά στο Βόλο είναι η Πορταριά, ένα χωριό με μεγάλη γκάμα τουριστικών εγκαταστάσεων, που συνδυάζει άνεση και ομορφιά.
Στην Πορταριά, η ομορφιά της αρχιτεκτονικής με τις λιθόχτιστες βρύσες, εκκλησιές και τα αρχοντικά συναγωνίζεται την μαγεία της καταπράσινης φύσης, με τα πλατάνια και τα έλατα.
Κάνοντας μια βόλτα στα καλοδιατηρημένα καλντερίμια του χωριού, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα που πωλούνται στα χαριτωμένα καταστήματα. Μην ξεχάσετε να πάρετε για το σπίτι τις ξακουστές μαρμελάδες αλλά και τα λικέρ που παρασκευάζονται αποκλειστικά στην Πορταριά!
Επισκεφθείτε επίσης το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Ζούλια και τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, ο οποίος χτίστηκε την περίοδο 1791-1891. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το χωριό.
Δείτε την φωτογραφία:
{https://www.instagram.com/p/CVnbt2lIjGT/}
4. Μηλιές
Συνδεδεμένες με το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, τον περίφημο Μουτζούρη, οι Μηλιές απέχουν περίπου 28 χιλιόμετρα από το Βόλο και οι πρώτες αναφορές σχετικά με το χωριό χρονολογούνται ήδη από τον 16ο αιώνα.
Από τον τερματικό σταθμό του τρένου (το οποίο μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής) στις Μηλιές, ξεκινάει το πανέμορφο μονοπάτι, που θα σας οδηγήσει στο χωριό με τους πλούσιους ελαιώνες, τα γέρικα πλατάνια και την ξεχωριστή ιστορία.
Μην ξεχάσετε να θαυμάσετε την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που χτίστηκε το 1741 και περιέχει πλήθος αξιόλογων μεταβυζαντινών αγιογραφιών και άλλων κειμηλίων. Πρόκειται για το σημείο όπου το Μάιο του 1821 κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία ο Άνθιμος Γαζής. Αξίζει επίσης να πάτε στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, αλλά και το ναό του Αγίου Νικολάου, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Γαζή, Φιλιππίδη και Κωνσταντά.
Δείτε την φωτογραφία:
{https://www.instagram.com/p/CHNVNW0MmLS/}
5. Ζαγορά
Φωλιασμένη μέσα σε μια καταπράσινη πλαγιά βρίσκεται η Ζαγορά, ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα χωριά του ανατολικού Πηλίου, που αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς Έλληνες κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Το χωριό χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες: της Αγίας Παρασκευής (γνωστή και ως Περαχώρα), της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Γεωργίου και του Σωτήρα, από τις οποίες θα έχετε θέα στα νερά του Αιγαίου.
Σημείο αναφοράς του χωριού αποτελεί η πλατεία στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, η οποία είναι και μια από τις πιο γνωστές και όμορφες πλατείες σε ολόκληρο το Πήλιο. Εκεί θα βρείτε επίσης την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου καθώς και την ξακουστή βιβλιοθήκη της Ζαγοράς με τα σπάνια χειρόγραφα.
Δείτε την φωτογραφία:
{https://www.instagram.com/p/BJNUH_fDFJw/}
6. Χορευτό
Απλωμένο κατά μήκος εκτεταμένης πλατιάς αμμουδιάς, το Χορευτό αποτελούσε ένα από τα πιο ξακουστά λιμάνια του Ανατολικού Πηλίου κατά τον 17ο και 18ο αιώνα και ενέπνευσε τον ποιητή Δροσίνη να γράψει το γνωστό ποίημα «Γαλήνη».
Το Χορευτό είναι ένα αρκετά δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς βρίσκεται μόνο 3 χιλιόμετρα μακριά από τους Αγίους Σαράντα, μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της ευρύτερης περιοχής. Υπεραιωνόβια πλατάνια πλαισιώνουν τον παραλιακό δρόμο του χωριού, που είναι χτισμένο σε μια τοποθεσία κατάφυτη από ελιές.
Ωστόσο, το Χορευτό μαγεύει τους ταξιδιώτες και τον χειμώνα, με τη γραφική του γοητεία αλλά κυρίως με την ομορφιά της φύσης, η οποία κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν το κύμα συναντά το χιόνι.
Δείτε την φωτογραφία:
{https://www.instagram.com/p/CUr0EqTsVuA/}
7. Αργαλαστή
Πνιγμένη στα λιόδεντρα ενός έφορου οροπεδίου του βουνού των Κενταύρων, μπορεί κανείς να βρει το κεφαλοχώρι του Νότιου Πηλίου, την Αργαλαστή, η οποία ήδη από τα τέλη του 17ου αιώνα ήταν το κέντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής, κάτι που αντανακλάται ακόμα και σήμερα.
Στην κεντρική πλατεία θα δείτε μερικά εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά, καθώς και τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μια τρίκλιτη του 1886, με το περίφημο μαρμάρινο καμπαναριό – ρολόι της εκκλησίας να αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα μας.
Φυσικά, αξίζει να δει κανείς το Λεφόκαστρο, τα απομεινάρια του ενός επιβλητικού μεσαιωνικού κάστρου που διατηρεί ίχνη από την παλιά του φυσιογνωμία.
Από την Αργαλαστή ξεκινούν επίσης και ορισμένα από τα ομορφότερα λιθόστρωτα μονοπάτια προς τα παραλιακά ή ορεινά χωριά της περιοχής. Ακολουθώντας τα θα ανακαλύψετε τα ξωκλήσια, τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια και τις φανταστικές παραλίες του Πηλίου.
Δείτε την φωτογραφία:
{https://www.instagram.com/p/CVaMgXqAeTv/}
8. Βυζίτσα
Ο γραφικός οικισμός της Βυζίτσας, που ανακηρύχτηκε διατηρητέος διατηρητέος το 1980, είναι ένα παραδοσιακό χωριό στο κεντρικό Πήλιο, σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το Βόλο.
Οι απαρχές του οικισμού εντοπίζονται στον 16ο αιώνα, όταν στην περιοχή έφτασαν εύποροι Έλληνες της Αιγύπτου, για να χτίσουν το νέο σπιτικό τους.
Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες, που χτίστηκε το 1789. Ακόμα, μην παραλείψετε να δείτε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία χρονολογείται στο 1725.
Στην πλακόστρωτη πλατεία της Βυζίτσας μπορείτε να δείτε τα πέτρινα αρχοντικά, να καθίσετε στους παραδοσιακούς καφενέδες και να απολαύσετε τις τοπικές λιχουδιές στις γραφικές ταβέρνες. Κυρίως όμως, θα απολαύσετε το ντόπιο κρασί και το τσίπουρο, για τα οποία φημίζεται η Βυζίτσα.
Δείτε την φωτογραφία:
{https://www.instagram.com/p/CHNYH3HF_Vv/}
9. Χάνια
Με το βλέμμα από τη μια πλευρά στην όμορφη πόλη του Βόλου και από την άλλη στο Αιγαίο πέλαγος, τα Χάνια αποτελούν πέρασμα από την ανατολική πλευρά του Πηλίου στη Δυτική.
Το συγκεκριμένο χωριό είναι διάσημο για την ανεπανάληπτη θέα του, καθώς με υψόμετρο 1.200 μέτρων είναι σίγουρα ένα από τα υψηλότερα σημεία του Πηλίου.
Μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά από τα Χάνια υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες, ενώ στο χωριό θα βρείτε έναν μικρό αριθμό από καφέ, ταβερνάκια και μπαρ.
Πρόκειται για έναν μικρό οικισμό με ήπια τουριστική ανάπτυξη, περικυκλωμένο από όμορφα δάση με έλατα, οξιές και καστανιές, τον οποίο πανέμορφα μονοπάτια συνδέουν με τα γειτονικά χωριά.
Δείτε την φωτογραφία:
{https://www.instagram.com/p/CHkNO_opQCR/}
10. Kισσός
Κρυμμένος ανάμεσα στις οξιές, τις καστανιές και τα έλατα, ο Κισσός είναι ένα από τα πιο ήσυχα χωριά του Πηλίου, γνωστός για τα πανέμορφα ξωκκλήσια του και το φυσικό του κάλλος.
Σημαντικός σταθμός στην ιστορία του Κισσού αποτέλεσε το ελληνικό σχολείο, που ιδρύθηκε το 1753 και όπου δίδαξε για μια περίοδο ως δάσκαλος ο Ρήγας Φεραίος, η προτομή του οποίου κοσμεί την πλατεία του χωριού.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο αξιοθέατο του χωριού είναι η πασίγνωστη τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται στην λιθόστρωτη πλατεία του χωριού και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και είναι χτισμένη σύμφωνα με το βυζαντινό ρυθμό από Ηπειρώτες τεχνίτες, ενώ θεωρείται μια από τις ωραιότερες εκκλησίες του Πηλίου.
Στην πλατεία υπάρχουν πολλά μικρά μαγαζάκια, ωστόσο θα σας κερδίσουν οι μικροπωλητές με τις μυρωδάτες ορτανσίες και γαρδένιες που σίγουρα θα θέλετε να προμηθευτείτε για το σπίτι.
Δείτε την φωτογραφία:
{https://www.instagram.com/p/CDlObY9AiPD/}