Στο phở (φο), το εθνικό πιάτο του Βιετνάμ είναι αφιερωμένο το Κυριακάτικο doodle της google. Το 2018, η 12η Δεκεμβρίου επιλέχθηκε ως η επίσημη ημέρα για τον εορτασμό του βιετναμέζικου Pho.
Την εικονογράφηση του Doodle ανέλαβε η καλλιτέχνιδα Λουσία Φαμ και επιλέχθηκε το εθνικό πιάτο του Βιετνάμ από την Google για να τιμηθεί αυτός ο αγαπημένος γαστρονομικός θησαυρός και της πολιτιστκής συγχώνευσης που αντιπροσωπεύει.
Τι είναι όμως το Phở;
Το phở είναι παραδοσιακό βιετναμέζικο πιάτο. Επίσης θεωρείται ένα από τα τυπικά πιάτα στη βιετναμέζικη κουζίνα. Το κύριο συστατικό του phở είναι ζυμαρικά και ζωμός (ή σούπες στο νότο) με μοσχάρι ή κοτόπουλο κομμένο σε φέτες. Επίσης συνοδεύεται από καρυκεύματα όπως σάλτσα σόγιας, πιπέρι, χυμό λεμονιού, σάλτσα ψαριών και τσίλι. Αυτά τα μπαχαρικά προστίθενται σύμφωνα με τη προτίμηση του κάθε καταναλωτή. Το phở χρησιμοποιείται συχνά ως πρωινό, αλλά στις μεγάλες πόλεις αυτό το πιάτο τρώγεται όλη την ημέρα.
Η ακριβής προέλευσή του είναι άγνωστη αν και οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι το phở (φο) πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Ναμ Ντινχ του βόρειου Βιετνάμ μεταξύ του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Μερικοί πιστεύουν ότι το «phở» προέρχεται από τη λέξη "phấn", που είναι ένα πιάτο με ζυμαρικά με ρύζι. Οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν μοσχαρίσιο κονσομέ για να φτιάξουν έναν πρώιμο προκάτοχο του phở, δηλαδή μια απλή αλλά πολύ δημοφιλή σούπα με νουντλς που ονομάζεται «xao trau», η οποία αποτελείται από βουβαλίσιο κρέας, μαγειρεμένο σε ζωμό και φιδέ ρυζιού.
Το phở είναι ένα πιάτο συνδυασμού γεύσης. Στο κύπελλο του phở περιέχει 18-20 είδη ζωικών και φυσικών φυτικών τροφών. Το πιο ξεχωριστό πράγμα για το phở είναι ότι τα συστατικά χρησιμοποιούνται σχεδόν στην αρχική κατάσταση και εναρμονίζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια χαρακτηριστική γεύση που είναι παράξενη, νόστιμη και εύπεπτη.
Παραδοσιακά, το phở (φο) είναι ένα πιάτο για πρωινό που πωλείται σε πάγκους street food, αλλά πλέον έχει γίνει comfort food. Σήμερα, το phở καταναλώνεται σε όλον τον κόσμο σε αμέτρητες παραλλαγές του.
Μέχρι τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, το phở, αν και μόνο ένα έτος, έχει αναγνωριστεί εδώ και πάνω από εκατό χρόνια και δεν έχει μια πραγματικά ξεκάθαρη προέλευση, αλλά έχει γίνει γρήγορα ένα από τα χαρακτηριστικά πιο αναγνωρίσιμη στη γαστρονομική κουλτούρα των Βιετναμέζων, ιδιαίτερα των ξένων τουριστών. Για πολλούς Βιετναμέζους, το Φο έχει περισσότερο νόημα από ένα καθαρό πιάτο, επειδή είναι μια τυπική κοινωνικοοικονομική-διατροφική κουλτούρα της σύγχρονης Βιετναμέζικης πόλης, συνήθως σε μέρη όπου οι άνθρωποι πυκνοκατοικημένη, τόσο διαφορετική όσο το Ανόι και η πόλη του Χο Τσι Μινχ ( Σαϊγκόν ). Τώρα η Φο έχει ακολουθήσει την υπερπόντια Βιετναμέζικη κοινότητα να μεταναστεύσει σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.