Αν και η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για το άνοιγμα των σχολείων, τα μηνύματα που φθάνουν από χθες το πρωί στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίον αναμένονται οι αποφάσεις είναι εξόχως ανησυχητικά, δεδομένου ότι σημειώνονται σφοδρές αντιδράσεις σοβούσας της έκρηξης της μετάλλαξης «Ο».
«Εάν τα σχολεία ανοίξουν πάλι όπως έκλεισαν, δηλαδή με 27 μαθητές ανά τάξη και με το αδιανόητο πρωτόκολλο 50+1, η κυβέρνηση μετατρέπει τα σχολεία στον υπ' αριθμόν 1 υπερμεταδότη της πανδημίας στην κοινότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» σημείωνε χθες το βράδυ αξιωματούχος της Κουμουνδούρου, ξεκαθαρίζοντας πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και να αποτραπεί με κάθε τρόπο η τηλεκπαίδευση, που έχει αποδειχθεί πως δεν υποκαθιστά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα στοιχεία που τρομάζουν
Την ώρα που η Ελλάδα είναι τις τελευταίες επτά μέρες 9η παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατ. κατοίκων, ενδεχόμενο άνοιγμα χωρίς ουσιαστικά μέτρα μπορεί να πυροδοτήσει άνευ προηγουμένου διασπορά της μετάλλαξης «Ο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ που βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση επί τρεις σερί μήνες.
Ήδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ένα στα τέσσερα κρούσματα που ανακοινώνεται τους τελευταίους δύο μήνες αφορά παιδιά κάτω των 17 ετών, δηλαδή μαθητές. Σε 3,5 μήνες περισσότεροι από 100.000 μαθητές έχουν νοσήσει, ενώ τους προηγούμενους 18 μήνες της πανδημίας τα κρούσματα στις ίδιες ηλικίες ήταν 80.000.
Πέραν αυτού, με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Ο», μόνο τις τελευταίες 7 ημέρες - που τα σχολεία ήταν κλειστά - σημειώθηκε ραγδαία αύξηση 165% στις μολύνσεις παιδιών έως 17 ετών, ενώ στους φοιτητές το ποσοστό εκτοξεύθηκε κατά 541,8%. Κανείς δεν θέλει να φανταστεί πώς θα διαμορφωθούν οι δείκτες αυτοί με ανοιχτά τα σχολεία και με τα ίδια πρωτόκολλα.
Με δεδομένες τις εκρηκτικές διαστάσεις εξάπλωσης στις νέες ηλικίες, ο φόβος της Κουμουνδούρου δεν έχει να κάνει τόσο με τα ίδια τα παιδιά, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία τους νοσούν ελαφρά ή ακόμα και ασυμπτωματικά, αλλά με τη διασπορά του ιού από τα παιδιά στους γονείς - και εν συνεχεία στους χώρους εργασίας τους - και στους ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες που αποτελούν και τις πλέον ευπαθείς ομάδες.
Χαρακτηριστικό είναι πως για κάθε ένα κρούσμα σε μαθητή μπορεί σύμφωνα με επιδημιολόγους να επιφέρει άλλα δέκα από το στενό του περιβάλλον, σενάριο που δημιουργεί εφιαλτικά δεδομένα για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα.
Δέκα μέτρα για άνοιγμα σχολείων με ασφάλεια
Στο πλαίσιο αυτό η Κουμουνδούρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την άμεση εφαρμογή δέσμης μέτρων που θα καταστήσουν ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων:
1. Επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων
2. Μέτρα για την επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας
3. Κατάργηση της ρύθμισης «50%+1» νοσούντων μαθητών για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού τμήματος. Διακοπή της λειτουργίας τμήματος στο πρώτο κρούσμα για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ και υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων, αφού πρώτα όλοι οι μαθητές υποβληθούν σε δωρεάν μοριακό τεστ ώστε να "σπάσει" η αλυσίδα της μεταδοτικότητας
4. Αραίωση των μαθητικών τμημάτων στα σχολικά τμήματα με πάνω από 24 παιδιά (200.000 μαθητές). Πρόσληψη των επιπλέον αναπληρωτών που θα απαιτηθούν
5. Κατάργηση των συγχωνεύσεων που οδηγούν σε τμήματα ακόμη και 28-29 παιδιών. Μέτρα για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών
6. Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (όταν κρίνονται ιατρικώς απαραίτητα) σε όλο τον πληθυσμό και παρουσία μονάδων του ΕΟΔΥ στα σχολικά συγκροτήματα για διενέργεια αξιόπιστων τεστ
7. Άδεια ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς με υποκείμενα νοσήματα που θα την αιτηθούν
8. Προμήθεια από τους Δήμους και χορήγηση δωρεάν των ειδικών μασκών για την προστασία από την "Ο" σε εκπαιδευτικούς και μαθητές
9. Κατάργηση για εφέτος της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και του πρόσθετου εξεταστικού φόρτου. Επικέντρωση στη διδασκαλία και την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών
10. Εξασφάλιση ασφαλούς και κατάλληλης δημόσιας υποδομής για την -απευκταία- πιθανότητα να μεταπέσει ξανά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το εκπαιδευτικό σύστημα. Απαλλαγή από το σύστημα Cisco μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και την καταδικαστική απόφαση - κόλαφο για το Υπουργείο Παιδείας εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».