Μειωμένα παρουσιάστηκαν τα κρούσματα του κορονοϊού που αφορούν σε παιδιά, σύμφωνα με την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, κατά το διάστημα που έμειναν κλειστά τα σχολεία για τις γιορτές.
Όπως κάθε Τετάρτη, ο Οργανισμός δημοσίευσε τα στοιχεία ανά εβδομάδα αναφοράς, σχετικά με τις λοιμώξεις σε άτομα ηλικίας 4-18 ετών.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «την εβδομάδα αναφοράς (27/12-2/1), το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 31.512, αποτελώντας το 16% (-27% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.
Δείτε το διάγραμμα του ΕΟΔΥ με το ποσοστό των κρουσμάτων ατόμων ηλικίας 4-18 ετών στο σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 ανά επιδημιολογική εβδομάδα αναφοράς:
Ωστόσο, προβληματισμοί εγείρονται σχετικά με το για πόσο τα πράγματα θα παραμείνουν υπό αυτές τις συνθήκες, δεδομένου ότι τις ημέρες αυτές τα παιδιά βρίσκονταν εν μέσω των διακοπών των γιορτών και όχι στο σχολείο.
Τους φόβους τους για το άνοιγμα των σχολείων, που έχει «κλειδώσει» και επίσημα πλέον για τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με τρία self test για τους μαθητές, εκφράζουν οι ειδικοί, καθώς εκτιμούν ότι με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα θα υπάρξει δραματική διασπορά κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά:
- Την αντίθεσή του στο άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να δοθεί παράταση στις διακοπές για άλλη μια εβδομάδα, προκειμένου να φανεί η πορεία των γενικών δεικτών της πανδημίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι μπορεί να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί θα νοσήσουν πολλά παιδιά ή ότι θα νοσήσουν οι εκπαιδευτικοί.
- Ο Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», τόνισε ότι θα έπρεπε να παραταθούν οι διακοπές των παιδιών έως τις 17/1, δηλώνοντας ότι «θα έχουμε ανοιχτά σχολεία και κλειστά νοσοκομεία».
- Την ίδια στιγμή ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, επαναλαμβάνει ότι η αναμενόμενη κορύφωση αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 20 του μήνα, με τον ίδιο να διαφωνεί με το 50%+1 για να κλείνει ένα τμήμα, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να είναι στο 35%.
- Από την πλευρά της η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υπογράμμισε ότι θα έπρεπε τα σχολεία να ανοίξουν μόνο με PCR, καθώς η «έκρηξη» των κρουσμάτων της Ομικρον θα είναι τόσο μεγάλη που στην πορεία αναγκαστικά τα σχολεία θα κλείσουν. αι των μαθητών.