Με αγωνία αναμένεται και η σημερινή (19/1) ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναμένουμε ξανά πάνω από 20.000 κρούσματα κορονοϊού.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων από Covid-19 είναι τριψήφιος και μάλιστα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Όσον αφορά στη σύγκρισή μας τόσο με την Ευρώπη όσο και με ολόκληρο τον πλανήτη; Σε αυτήν την περίπτωση, η θλίψη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Η πορεία της νόσου στην πατρίδα μας όσον αφορά στους θανάτους είναι τέτοια τους τελευταίους μήνες, που δεν μπορεί παρά να συγκλονίζει οποιονδήποτε την παρακολουθεί.
Χθες, 106 συνάνθρωποί μας χάθηκαν από τον SARS-CoV-2. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσούν βαριά και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας μας. Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 673. Το σχετικό διάγραμμα του ourworldindata.org ξεδιπλώνει το ελληνικό δράμα. Η χώρα μας έχει περιέλθει σε μια κυριολεκτικά δυσμενέστατη κατάσταση:
Οι επιστήμονες που τολμούν να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας δεν είναι πολλοί, αλλά όσοι το κάνουν περιγράφουν με λεπτομέρειες ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που όχι μόνο δεν ενισχύθηκε παρά κυριολεκτικά διαλύθηκε.
Οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι υποστελεχωμένες ή καθόλου στελεχωμένες από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, ενώ ασθενείς με Covid-19 που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ νοσηλεύονται σε απλές κλίνες ή ράντζα.
Τουλάχιστον υπάρχουν οι διεθνείς οργανισμοί υγείας, για να αποκαλύπτουν ότι η επιδημιολογική εικόνα στη Ελλάδα είναι τραγική και χειρότερη από κάθε άλλης χώρας του δυτικού κόσμου. Η εκατόμβη νεκρών του 2021 αποκαλύπτει τα αίτια της ελληνικής τραγωδίας.
Εξαϋλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΒ), πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία. Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα χάθηκαν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να λάβουν τις υπηρεσίες που απαιτούνταν. Τα χειρουργεία πήγαν πίσω, άρρωστοι δεν έλαβαν εγκαίρως την κατάλληλη περίθαλψη, πολίτες έμειναν αβοήθητοι.
Αποτυχία στους εμβολιασμούς
Ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει στο iEidiseis ότι «είμαστε από τις πρώτες χώρες σε αριθμό θανάτων από κορονοϊό και ανά εκατομμύριο αλλά και κατά απόλυτο αριθμό.
Τους τελευταίους μήνες είμαστε μάρτυρες ενός καταστροφικού ιού που καταστρέφει κυριολεκτικά το πνευμονικό παρέγχυμα.
Δεύτερον, το ποσοστό των εμβολιασμών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερο από αυτό περίμενε ο καθένας.
Υπάρχουν περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα όπου ο πλήρης εμβολιασμός, με την τρίτη δόση (διότι ολοκληρωμένος εμβολιασμός θεωρείται πλέον αυτός που έχει γίνει και η τρίτη δόση, στο εξής και η τέταρτη για κατηγορίες συνανθρώπων μας), είναι ελάχιστος.
«Βαπτίζουν «COVID ΜΕΘ» αστελέχωτες ΜΕΘ»
Επιπλέον μιλούν για 1.000 κλίνες εντατικής. Έχει αναρωτηθεί κανένας πόσες από αυτές λειτουργούν πραγματικά; Δηλαδή πόσες είναι στελεχωμένες με εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές;
Και το Παπαγεωργίου και το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο μα και το Παπανικολάου, όπου δουλεύω, δεν μπορούν να στελεχώσουν μονάδες ή χώρους που αναπτύχτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, διότι δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό.
Στο δικό μου νοσοκομείο, η 18κλινη μονάδα, κείνη που ‘χε εγκαινιάσει τότε ο Μητσοτάκης, ακόμα να στελεχωθεί. Ακόμα, αυτήν την στιγμή, είναι από ‘’δω κι από κει’’.
Επιπλέον, το Παπαγεωργίου έχει πολλούς ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Το Ιπποκράτειο επίσης έχει πολλούς ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Και μετά από όλα αυτά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε τόσο υψηλό αριθμό θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα;
«Καταρρέει και εγκαταλείπει λόγω υγείας το υγειονομικό προσωπικό»
Επίσης, επί δύο χρόνια το υγειονομικό προσωπικό έχει εξουθενωθεί. Κι ούτε που ‘χει δει και κανέναν κίνητρο να το κρατήσει κάπως. Δύο χρόνια αδιάκοπου ‘’χειμώνα’’ έχουμε εμείς.
Σήμερα, στο νοσοκομείο μου, 4 νοσηλεύτριες σήκωσαν τα χέρια ψηλά, από τη μέση τους. Τις ‘’άφησε’’ η μέση τους. Έμπειρο προσωπικό, ε; Κυριολεκτικά έμπειρο προσωπικό, αλλά με πολλά συναπτά χρόνια στη εντατική πια. Δεν αντέχουν άλλο.
«Διαλυμένο ΕΣΥ, αποτυχία και στην πειθώ»
Ακόμα, άνθρωποι νοσούν βαριά και δεν έρχονται στο νοσοκομείο ή έρχονται όταν είναι πολύ αργά. Ακόμα και ιδιαιτέρως ευάλωτοι άνθρωποι. Βλέπουμε ακτινογραφίες πνευμόνων με βαριά νόσηση και ο ασθενής αρνείται να κάνει εισαγωγή.
Επιπλέον, αυτήν τη στιγμή λείπει η πρωτοβάθμια περίθαλψη, και όχι μόνο. Δεν υπάρχει ούτε φροντίδα, δηλαδή πρόληψη. Και δεν υπάρχει ο γιατρός που θα μιλήσει σε τοπικό επίπεδο με τον κάθε άνθρωπο και θα τον πληροφορήσει και θα τον βοηθήσει. Πώς θα πειστούν οι άνθρωποι; Είναι το ίδιο η τηλεόραση και το ίδιο η άμεση επαφή με τον επιστήμονα; Και η παραπληροφόρηση είναι ένα θέμα, όλες αυτές οι ψευδείς ειδήσεις που διασπείρονται μέσω του διαδικτύου.
Αυτήν την ‘’πληγή’’ του δημοσίου συστήματος υγείας, όλα αυτά που κάποτε υπήρχαν και τώρα χάνονται, είχα πει από την αρχή (σ.σ.: της πανδημίας) ότι η Ελλάδα θα την πληρώσει πανάκριβα. Τίποτε δεν έχουμε αναπτύξει σε αυτόν τον τομέα.