Ελλάδα

Φόβοι για πλημμύρες και στην Αττική: Οι «κόκκινες» περιοχές που κινδυνεύουν

Τα μαύρα μαντάτα από την κακοκαιρία Daniel προκαλούν συναγερμό για πλυμμήρες στην Αττική.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών σε σχέση με την απειλή πλημμυρικών φαινομένων σε πολλές περιοχές της χώρας, με τις εικόνες βιβλικής καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel να αποτελούν ένα θλιβερό σκηνικό που κανείς δε μπορεί να αποκλείσει ότι θα επαναληφθεί τους επόμενους μήνες.

Ο όγκος νερού που έπεσε στη Μαγνησία ήταν πρωτοφανής. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο αιφνιδίασε τον κρατικό μηχανισμό, καθώς κανείς δεν περίμενε καταιγίδες αυτής της έντασης τόσο νωρίς (αρχές Σεπτεμβρίου). Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν στοίβες από φερτά υλικά που επιδείνωσαν την ούτως ή άλλως εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση.

Πηγές από την Πυροσβεστική σημειώνουν ότι στην περίπτωση των εκτεταμένων καταστροφών από την πλημμύρα στο Βόλο δεν υπάρχει σύνδεση του φαινομένου με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή το καλοκαίρι και έκαψαν κυρίως κάμπο (και όχι βουνό). Τα νερά κατέβαιναν ορμητικά από το Πήλιο προς το Βόλο, κάτι που σημαίνει ότι δεν επηρεάστηκε το πλημμυρικό φαινόμενο από τις καμένες εκτάσεις του καλοκαιριού.

Το ίδιο ωστόσο δεν ισχύει για την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν έντονοι φόβοι για πλημμύρες λόγω των χιλιάδων στρεμμάτων καμένου δάσους. Οι «κόκκινες» περιοχές για πλημμύρες τους επόμενους μήνες είναι η Αττική, ο Έβρος, η Ρόδος, η Εύβοια και η Βοιωτία.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν στην Αττική

Στην Αττική μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν η Φυλή, τα Λιόσια και όλες οι περιοχές που «εφάπτονται» με την Πάρνηθα (λόγω της μεγάλης φωτιάς της 19ης Αυγούστου που έκαψε 62.000 στρέμματα). Επίσης, μεγάλο κίνδυνο διατρέχει η Μάνδρα λόγω της φωτιάς του Ιουλίου στα Δερβενοχώρια που έκαψε 117.000 στρέμματα.

Μεγάλος είναι ο φόβος για πλημμύρες στον Έβρο, όπου κάηκαν περισσότερα από 900.000 στρέμματα, με την Αλεξανδρούπολη για πρώτη φορά να απειλείται σε αυτό το βαθμό.

Το ίδιο ισχύει για πολλά παραθαλάσσια χωριά της Ρόδου, όπου στα μέσα του Ιουλίου κάηκαν 176.000 στρέμματα δάσους, όπως και για τη Βοιωτία όπου κάηκαν συνολικά 81.000 στρέμματα.

Όσον αφορά στην Εύβοια, μπορεί φέτος να μην ξέσπασαν καταστροφικές πυρκαγιές τεράστιου μεγέθους (η μεγαλύτερη ήταν η φωτιά στην Κάρυστο που έκαψε 17.000 στρέμματα), εντούτοις, κανείς δεν ξεχνά την πύρινη λαίλαπα του 2021 που έκαψε τη βόρεια Εύβοια, αφήνοντας ανοχύρωτες και «γυμνές» δεκάδες περιοχές του νησιού. Ο κίνδυνος παραμένει το ίδιο υψηλός σε σχέση με πέρυσι, αν και στην Εύβοια έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τα αντιπλημμυρικά έργα.

Το πιο δυσοίωνο χαρακτηριστικό του σκηνικού που έχουν συνθέσει οι φετινές πυρκαγιές αφορά στο γεγονός ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα απαιτούν χρόνο για να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν. Το αποτέλεσμα είναι μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα να μη αναμένεται κάποια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση που θα μπορούσε να γεννήσει ελπίδες για προστασία των περιοχών που κάηκαν φέτος το καλοκαίρι.

Στην ερώτηση εάν οι παραπάνω κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ή στην αδυναμία αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού, πηγή με γνώση του θέματος σημειώνει: «Η κλιματική αλλαγή έχει έρθει και θα μείνει. Και αυτό αφορά όλο τον πλανήτη. Το θέμα είναι τι κάνει κάθε χώρα για να οχυρωθεί.

Και δυστυχώς η Ελλάδα φέτος ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση στις καμένες εκτάσεις για το 2023 σε σχέση με τις μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Μιλάμε για μία εκρηκτική αύξηση των καμένων εκτάσεων, που θα φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Λακόπουλος: Γιατί δεν μιλάει ο Τσίπρας για τον Κασσελάκη που εμφανίζεται ως… φυσικός συνεχιστής του;
Αγώνας δρόμου 5 ημερών για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ - Το πρόγραμμα περιοδειών τους
Chevron Right