Ο μπακαλιάρος είναι το πιάτο που έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε κάθε 25η Μαρτίου, συνήθως τηγανιτό σε κουρκούτι με σκορδαλιά σε διάφορες μορφές.
Αν οι νοικοκύρηδες είναι και λίγο μερακλήδες, το μενού περιλαμβάνει χόρτα ή παντζάρια. Αν υπάρχουν και παιδιά, τα οποία σπάνια δείχνουν προτίμηση στη σκορδαλιά, τότε οι τηγανητές πατάτες αποτελούν επιβεβλημένη λύση.
Τα χόρτα και τα παντζάρια είναι πάντα δύο καλές επιλογές για να συνοδεύσετε το μπακαλιάρο, ειδικά αν σκοπεύετε να τηγανίστε το ψάρι. Τα βραστά λαχανικά κάθε είδους προσφέρουν γευστικό αντίβαρο στο τηγανιτό και διευκολύνουν το στομάχι μετά από την «επιδρομή» του ωμού σκόρδου. Όμως, αν δεν νιώθετε δεσμευμένοι από την παράδοση, υπάρχουν και άλλες επιλογές.
Μπακαλιάρος
Εκτός από τηγανητός σε κουρκούτι, ο μπακαλιάρος μπορεί να γίνει μαγειρευτός με πάρα πολλούς τρόπους. «Μπιάνκο» με πατάτες, σύμφωνα με την επτανησιακή συνταγή, με χόρτα στην κατσαρόλα (πράσα, σέσκουλα, σέλινα κ.λπ.), ακόμα και σε μορφή αλοιφής -η κλασική brandade Νότιας Γαλλίας που υπάρχει σε δεκάδες παραλλαγές και περιέχει μπακαλιάρο ζεματισμένο, πατάτες, ελαιόλαδο και σκόρδο.
Για τους πιο περιπετειώδεις, ο μπακαλιάρος μπορεί επίσης να γίνει μπιφτέκια, κεφτέδες, fish sticks για τους μικρούς και ένα κάρο άλλες παρασκευές.
Αντί για σκορδαλιά
Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που πιστεύουν ότι μπακαλιάρος χωρίς σκορδαλιά δεν νοείται. Όμως, για τους έχοντες δυσανεξία στο σκόρδο, καλό είναι να έχουμε προβλέψει μία τουλάχιστον εναλλακτική λύση.
Η σος ταρτάρ ταιριάζει γάντι στο τηγανητό ψάρι αλλά είναι ακατάλληλη για όσους νηστεύουν. Όπως γάντι ταιριάζουν και τα διάφορα τσάτνεϊ καθώς και τα ντιπ και οι αλοιφές με ταχίνι, όπως το χούμους, το μπαμπαγκανούς και άλλα.
Τέλος, η ταραραμοσαλάτα, αν και δεν ταιριάζει ιδιαίτερα με τον μπακαλιάρο αφού οι γεύσεις τους είναι συγγενείς, είναι μια απόλυτα θεμιτή επιλογή για την ημέρα.
Το κάτι παραπάνω…
Η 25η Μαρτίου πέφτει μέσα στην Σαρακοστή. Όμως επειδή είναι μέρα γιορτής -γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου- η εκκλησία κάνει μια εξαίρεση και μας επιτρέπει την κατανάλωση ψαριών, λαδιού και κρασιού.
Με άλλα λόγια, το μαγειρικό ρεπερτόριο στο οποίο θα κινηθεί κάποιος που θέλει να μείνει έστω και σχετικά πιστός στην παράδοση, είναι περιορισμένο.
Σουπιές, καλαμαράκια και χταπόδι για κυρίως πιάτο, λαχανόριζο και σπανακόρυζο για τους vegeterians, γεμιστά «ορφανά» ή με θαλασσινά -υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές που μπορεί να εξερευνήσει κανείς-, αγκινάρες και όσπρια σε κάθε παραλλαγή.
Επίσης ψητά λαχανικά, σαλάτες ζυμαρικών, ριζοσαλάτες και σαλάτες με μπλιγούρι.
Δείτε την ξεχωριστή συνταγή φακόρυζου του Παύλου Χάππιλου για τη νηστεία:
Και πιπεριές γεμιστές με φακή Εγκλουβής:
Δείτε μια συνταγή για μανιτάρια τηγανιτά με κουρκούτι:
Μάθετε πως να κάνετε χταπόδι με μακαρόνι κοφτό όπως ο Σταύρος Βαρθαλίτης: