Μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112 εστάλη, το μεσημέρι της Τρίτης (05/09), στους κατοίκους της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Πιερίας, των Σποράδων και της Φθιώτιδα για επικίνδυνα φαινόμενα στο πλαίσιο της κακοκαιρίας Daniel.
Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ώρο σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ώρο σε #Πιερία #Θεσσαλία #Σποράδες #Εύβοια #Φθιώτιδα
‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️…
— 112 Greece (@112Greece) September 5, 2023
«Lockdown» στη Σκιάθο
Η κακοκαιρία Daniel σφυροκοπά τη χώρα και, το πρωί της Τρίτης (05/09), αποφασίσθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σκιάθο με απόφαση των Αρχών.
Συγκεκριμένα, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Σκιάθου μέσω του 112, το οποίο έγραφε: «Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νησί της Σκιάθου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Με εντολή της @hellenicpolice απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νησί της #Σκιάθου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
— 112 Greece (@112Greece) September 5, 2023
Η κακοκαιρία είναι αρκετά ισχυρή από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (05/09) με έντονους κεραυνούς και έντονη βροχόπτωση. Μάλιστα, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε απάντληση υδάτων στις Βίγλες και στις Κουκουναριές, όπου και απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες. Στην περιφερειακή οδό, από το ύψος της Τζανεριάς προς Κουκουναριές, συστήνεται η διακοπή των άσκοπων μετακινήσεων καθώς έχουν εντοπιστεί μικρά κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ υπάρχει και αίτημα να κηρυχθεί το νησί των Σποράδων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος στον Βόλο
Φονική είναι η κακοκαιρία Daniel, καθώς νεκρός εντοπίστηκε ένας κτηνοτρόφος στον Βόλο. Ο ηλικιωμένος κτηνοτρόφος, αγνώστων προς το παρόν στοιχείων, καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Ανω Βόλου, την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του.
Απροσπέλαστοι οι δρόμοι στον Βόλο:https://t.co/0sBwRpsGPR pic.twitter.com/VRQLOEyAIv
— meteo.gr – Ο καιρός (@meteogr) September 5, 2023
Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον άτυχο άνδρα, και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα λόγω της καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου. Την ίδια ώρα, υπάρχει και ένας αγνοούμενος στην περιοχή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, ο αγνοούμενος παρασύρθηκε από ρέμα στον Άγιο Γεώργιο. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη του. Το σκηνικό είναι πολεμικό, με το 112 να ηχεί για απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη.
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Με εντολή της @hellenicpolice απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του #Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
— 112 Greece (@112Greece) September 5, 2023
Μάλιστα, το 112 ήχησε για lockdown και στα ορεινά της Μαγνησίας. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (05/09), η κακοκαιρία Daniel δοκιμάζει την περιοχή του Βόλου και γενικότερα της Μαγνησίας, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να αναφέρει πως μέσα σε δύο ώρες έπεσαν 12.000 κεραυνοί σε Βόλο και Λάρισα. Οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή, δείχνουν τη σφοδρότητα με την οποία χτύπησαν τα φαινόμενα τον Βόλο, με την πόλη να έχει πλημμυρίσει.
👉Ξημερώματα απο την Αγριά στο Βολο!#Βολος #Θεσσαλια pic.twitter.com/OeQkGAi38I
— Καθίκι (@KYTKYTKYTKYTKYT) September 5, 2023
Το πρόβλημα επιτείνεται στην πόλη του Βόλου, κυρίως στο κέντρο, όπου από τη συνεχόμενη καταιγίδα έχουν πλημμυρίσει όλοι οι δρόμοι και έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες αυτοκίνητα στις Λεωφόρους Λαμπράκη, Δημητριάδος, Ιάσονος, Αργοναυτών, Λαρίσης και Αθηνών. Κλειστές είναι σήμερα οι δημόσιες και οι δημοτικές υπηρεσίες στον Βόλο και τη Μαγνησία λόγω της κατάστασης που επικρατεί από τη σφοδρή κακοκαιρία και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Για τον λόγο αυτόν, οι εργαζόμενοι δεν μετέβησαν στις δουλειές τους.
#Βολος pic.twitter.com/WE5FDQcEa1
— Voula_L (@paraskevi_l) September 5, 2023
Μεγάλα προβλήματα έχουν ήδη καταγραφεί στον δρόμο Βόλου – Αγριάς, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος της Παιδόπολης αφού ο παρακείμενος χείμαρρος έχει πλημμυρίσει και έχουν μεταφερθεί τόνοι χωμάτων και φερτών υλών, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η επικοινωνία με το παραλιακό Πήλιο και τα χωριά του Νοτίου Πηλίου να είναι αποκλεισμένα.
Στη Μηλίνα, στο νότιο Πήλιο, έχει πλημμυρίσει το παραθαλάσσιο θέρετρο σε όλη την έκτασή του και παράλληλα σημειώνονται προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή.
Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Daniel
H κακοκαιρία Daniel επελαύνει με τη Μαγνησία και τις Σποράδες να έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε περιοχή έως τώρα. Νεκρός στον Βόλο εντοπίστηκε ένας κτηνοτρόφος, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοιχίο, ενώ αγνοείται ακόμα ένας οδηγός που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά και φερτά υλικά. Επισημαίνεται ότι η Αστυνομία προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη του Βόλου και στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας.
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Με εντολή της @hellenicpolice απαγορεύεται η κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο του νομού #Μαγνησίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
— 112 Greece (@112Greece) September 5, 2023
Την ίδια στιγμή, το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί ότι οι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση τις επόμενες ώρες κυρίως στα κεντρικά τμήματα. Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες θα συνεχιστούν παρουσιάζοντας ένταση και διάρκεια κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα, το διήμερο Τρίτης (05/09) και Τετάρτης (06/09), με τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται, να δρουν σωρευτικά στα πλημμυρικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώνονται, εντείνοντας τα προβλήματα.
Στον χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από την Τρίτη (05/09) έως το βράδυ της Τετάρτης (06/09). Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, οι περιοχές που θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής τις επόμενες ημέρες είναι:
-
Πιερία
-
Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Λαρίσης)
-
Σποράδες
-
Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
-
Κεντρική Στερεά (Ευρυτανία)
-
Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
-
Νότια Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Λακωνία)
-
Τοπικά στην Ήπειρο (Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία)
Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του meteo.gr, το διήμερο της Τρίτης (05/09) και της Τετάρτης (06/09) στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται περίπου 650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας περίπου 550-600 mm. Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε έναν χρόνο!
Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel