Αν και το ελεύθερο κάμπινγκ παραμένει τεχνικά παράνομο στη χώρα μας, η αλήθεια είναι πως πολλά είναι τα νησιά όπου η διανυκτέρευση «κάτω από τα αστέρια» παραμένει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Αναλόγως την τοποθεσία, οι τοπικές αρχές δείχνουν μεγαλύτερη ή μικρότερη ανοχή προς τους κατασκηνωτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, εάν γίνουν «τσακωτοί».
Εντούτοις, σε αρκετά νησιά του Αιγαίου -ιδίως σε εκείνα που είναι μικρότερα σε μέγεθος- οι επίδοξοι campers παραμένουν σχετικά ασφαλείς από τα πλοκάμια του νόμου, απολαμβάνοντας δωρεάν διαμονή σε μερικές από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς από τους ωραιότερους προορισμούς, όπου οι κατασκηνωτές παραμένουν ανενόχλητοι.
Ελεύθερο κάμπινγκ – Αγκίστρι
Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για το Αγκίστρι, το οποίο πέρα από βολικό (λόγω της εγγύτητάς του στο λιμάνι του Πειραιά) έχει και μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ένα νησί με πλούσια βλάστηση, οι θέσεις κάτω από τη σκιά είναι πολλές και τα τοπία… συγκλονιστικά! Η παραλία Δραγονέρα, μάλιστα, θεωρείται must τοποθεσία από τους γνώστες του ελεύθερου κάμπινγκ.
Ελεύθερο κάμπινγκ – Νίσυρος
Το ηφαιστιογενές νησί της Νισύρου αποτελεί μια από τις γραφικότερες αλλά και τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές στο Αιγαίο και έτσι προσφέρεται για ελεύθερο κάμπινγκ καθώς διαθέτει αρκετές μικρές, απομονωμένες παραλίες.
Η πιο δημοφιλής παραλία για ελεύθερο κάμπινγκ στη Νίσυρο είναι η Παχιά Άμμος, η οποία διαθέτει μάλιστα ένα ωραιότερο ταβερνάκι σε απόσταση μόλις 15 λεπτά με τα πόδια (σημειώνουμε ότι η διαδρομή από την παραλία στον πολιτισμό είναι σχετικά δύσβατη).
Ελεύθερο κάμπινγκ – Ανάφη
Η ανεπιτήδευτη Ανάφη έχει αρκετές απομονωμένες παραλίες, επομένως μπορεί να φιλοξενήσει αρκετούς κατασκηνωτές, ιδίως στην περιοχή του Ρούκουνα, με τις απέραντες εκτάσεις άμμου.
Ελεύθερο κάμπινγκ – Εύβοια
Ένας πιο «hot» προορισμός για ελεύθερο κάμπινγκ είναι φυσικά η Εύβοια και πιο συγκεκριμένα η παραλία της Χιλιαδούς, η οποία σίγουρα θα σας μαγέψει με τα τιρκουάζ νερά της και το συνδυασμό βουνίσιου και παραθαλάσσιου σκηνικού.
Πρόκειται για έναν αρκετά κοσμοπολίτικο προορισμό με ντουζ, καντίνες και ταβερνάκια, ενώ μαζεύει νεότερα άτομα σε γενικές γραμμές. Πέρα από το φυσικό της κάλλος, η Χιλιαδού απέχει μόλις 2,5 ώρες οδικώς από το κέντρο της Αθήνας, κάτι που σημαίνει πως ο κόσμος που συγκεντρώνεται εκεί είναι πολύς. Είναι, όμως, τεράστια, επομένως σίγουρα υπάρχει αρκετός χώρος για όλους.
Ελεύθερο κάμπινγκ – Γαύδος
Το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης είναι και ένα από τα πιο ήσυχα νησιά της Γηραιάς Ηπείρου, κάτι που βολεύει τους φυσιολάτρες κατασκηνωτές, οι οποίοι μπορούν να στήσουν τη σκηνή τους σε μια από τις άφθονες σκιερές παραθαλάσσιες τοποθεσίες.
Το Σαρακήνικο είναι μια παραλία που προτιμούν οι οικογένειες κυρίως, καθώς έχει ευκολότερη πρόσβαση στις ταβέρνες του νησιού, για προμήθεια νερού και φαγητού, αλλά και κάποια λάστιχα που προσφέρονται για αυτοσχέδιο ντουζ. Από την άλλη, υπάρχει ο πιο απομονωμένος Άη Γιάννης με τη χρυσή αμμουδιά, ο οποίος παράλληλα μαζεύει και γυμνιστές.
Ελεύθερο κάμπινγκ – Σαμοθράκη
Το καταπράσινο νησί του Βορείου Αιγαίου καλύπτει όλα τα γούστα, με τους κατασκηνωτές να έχουν μια σειρά επιλογών: από βαθιά μπλε νερά, μέχρι και γάργαρα ποτάμια που σχηματίζουν φυσικές πισίνες, συνθέτοντας ένα πραγματικά εξωτικό σκηνικό.
Οι καταρράκτες Χριστός, Παράδεισος και Γριά είναι από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του νησιού και μαζεύουν αρκετούς κατασκηνωτές, ενώ από τις παραλίες προτιμάται η Παχιά Άμμος, αφού είναι από τις λίγες που δεν είναι στρωμένες με πέτρες.