Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε η παρουσίαση του Gov.gr Wallet σύμφωνα με το οποίο πλέον δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα γίνονται ψηφιακά.
Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στα app stores της google και της apple και έχει ανοίξει για όσους τελειώνει το ΑΦΜ τους στον αριθμό 1. «Σταδιακά θα ανοίξει για όλους τους πολίτες τις επόμενες μέρες, ενώ σήμερα μπορούν να την έχουν όσων το ΑΦΜ τελειώνει σε 1» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως συμπλήρωσε ο πολίτης κερδίζει ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα, καθώς έχει διασφαλιστεί η άμεση έκδοση και αποθήκευση, ενσωμάτωση στο ψηφιακό wallet του κινητού, θωράκιση των συναλλαγών με ψηφιακή συγκατάθεση, μείωση της απάτης, δυνατότητα άμεσης ανάκλησης της ισχύoς και γρήγορη επίδειξη και επαλήθευση μέσω κωδικού QR. Ο υπουργός επισήμανε ότι χρησιμοποιήθηκαν οι εσωτερικές υποδομές του gov.gr.
Στην παρουσίαση της εφαρμογής ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε βήμα βήμα το πώς μπορούν να «κατεβάζουν» οι πολίτες την εφαρμογή. «Κατεβάζω την εφαρμογή από το wallet.gov.gr, κάνω login μέσω TaxisNet ή κωδικών web banking και επιβεβαιωτικό SMS, εκδίδω κάθε έγγραφο με ένα επιβεβαιωτικό SMS».
Όπως τόνισε σε περίπτωση ελέγχου επιδεικνύεται το QR code του ψηφιακού εγγράφου, κατόπιν αφού ο ελεγκτής σκανάρει το QR, εγκρίνει ο πολίτης τον έλεγχο και αναφέρει ή δείχνει τον 6-ψήφιο κωδικό που εμφανίζεται στον ελεγκτή. Ο ελεγκτής εισάγει τον 6-ψήφιο στην εφαρμογή του και μόνο τότε εμφανίζεται το έγγραφο στη συσκευή του πολίτη.
Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τα επόμενα βήματα, κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο, για επίδειξη και «ψηφιακά αντίγραφα» σε τραπεζικά ιδρύματα και παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας. «Δημιουργούμε ένα σύστημα το οποίο θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου για τις τράπεζες και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και για όποιους φορείς χρειάζεται η επίδειξη της ταυτότητας. Θα δημιουργείται ψηφιακό ίχνος αντί για αντίγραφα ταυτότητας κι έτσι πλέον θα μπορεί να γίνει με ψηφιακό τρόπο κάτι που μας έχει ταλαιπωρήσει με το χαρτί σε φυσική μορφή».
Κλείνοντας την παρουσίαση ο υπουργός ευχαρίστησε και τους συναρμόδιους υπουργούς αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «αυτό το πρότζεκτ από όταν είσαστε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν και είναι στην καρδιά σας αφορά το δικό σας όραμα και ακριβώς για αυτόν τον λόγο γίνεται και σήμερα πράξη».
Ποια στοιχεία αποθηκεύονται στο «Ψηφιακό πορτοφόλι»
Ταυτότητα:
- Ο αριθμός ταυτότητας.
- Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
- Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
- Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες.
- Η ημερομηνία γέννησης.
- Ο τόπος γέννησης.
- Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας.
- Η φωτογραφία του κατόχου.
Δίπλωμα οδήγησης:
- Ο αριθμός άδειας οδήγησης.
- Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
- Η ημερομηνία γέννησης.
- Ο τόπος γέννησης.
- Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης.
- Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης.
- Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.).
- Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος.
- Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
- Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος.
- Η φωτογραφία του κατόχου.
- Η αποθήκευση των άνωθεν στοιχείων θα μπορεί να γίνει από μία μόνο κινητή συσκευή φυσικού προσώπου.
Προσωπικά δεδομένα
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μίλησε σήμερα για το θέμα, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προσωπικά δεδομένα.
Τα δύο έγγραφα θα μπορούν να αποθηκευτούν μέσα στο ψηφιακό πορτοφόλι, εκεί που ήταν και το πιστοποητικό εμβολιασμού, και άμεσα θα τεθούν σε ισχύ.
Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι το κράτος διασφαλίζει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.
Θεοδωρικάκος: Απελευθερόνται 1500 αστυνομικοί
Σημειώνεται ότι για τα διαβατήρια πλέον θα ανανεώνονται κάθε 10 χρόνια όπως ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ με το νέο app «απελευθερώνονται» 1500 αστυνομικοί.
Συγκεκριμένα είπε:
«Σήμερα κάνουμε ένα νέο σημαντικό βήμα στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους. Ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε σημεία που σχετίζονται με το έργο και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ψηφιακή εφαρμογή με την οποία περνούν η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας, είναι ασφαλώς μια μεγάλη διευκόλυνση για τους πολίτες, αλλά και για το έργο της ΕΛΑΣ».
«Από τώρα οι πολίτες θα μπορούν να βεβαιώνουν σε οποιαδήποτε ευκαιρία τους είναι αναγκαίο, την ταυτότητά τους, μέσω της εφαρμογής στο κινητό και θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την εφαρμογή και για τα ταξίδια τους στο εσωτερικό της χώρας» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής «το μέλλον θα μας φέρει πιο κοντά και στα ταξίδια προς, τουλάχιστον, τις χώρες Σένγκεν, εφ΄ όσον η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετήσει μια τέτοια πρόταση».
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η νέα ψηφιακή εφαρμογή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων που αφορούν υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, οι οποίες, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν πάρει ψηφιακή μορφή: Διαδικασία για το γνήσιο της υπογραφής, ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης απώλειας ταυτότητας, αίτηση ανανέωσης άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου, αίτηση χορήγησης αντιγράφου αποσπάσματος από το βιβλίο αδικημάτων, συμβάντων, συλλήψεων, συστάσεων και παραπόνων της ΕΛΑΣ.
Αμέσως μετά σημείωσε: «Οι καταγγελίες πολιτών για εγκλήματα τα οποία συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο, όλα αυτά πλέον, εδώ και αρκετούς μήνες, γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Έπαψαν να είναι αιτίες για να πηγαίνουν οι πολίτες της χώρας στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Εξυπηρετούνται πλέον πολύ πιο πρακτικά και ουσιαστικά, χωρίς να δαπανώνται δυνάμεις αστυνομικών και χωρίς οι πολίτες να χάνουν χρόνο».
Ως κορυφαία στην ψηφιακή μεταρρύθμιση που αφορά την ΕΛΑΣ, χαρακτήρισε ο υπουργός την προώθηση της ψηφιοποίησης της επίδοσης 1,5 εκατομμυρίου δικογράφων ετησίως. «Απελευθερώνονται 1.500 αστυνομικοί καθημερινά, που επιστρέφουν από τον Σεπτέμβριο στο βασικό τους καθήκον - την ασφάλεια του πολίτη», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά το δελτίο ταυτότητας, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «η ψηφιακή μορφή του, υπογραμμίζει ότι ακριβώς η ψηφιακή καταγραφή της ταυτότητας στο κινητό μας, προστίθεται στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να επεκταθεί η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων στα δέκα χρόνια. Πρόκειται για αποφάσεις που διευκολύνουν τους πολίτες, μειώνουν σημαντικά το διοικητικό κόστος και την γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα, εξοικονομούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, και για τους πολίτες, και για το κράτος».
«Συνεχίζουμε λοιπόν, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το έργο των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στην ΕΛΑΣ, με ένα ξεκάθαρο στόχο και ένα σαφές σχέδιο: Να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη, να κάνουμε πράξη μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική απέναντι σε κάθε μορφή εγκκλήματος και βίας, και πάνω απ' όλα φιλική απέναντι στους πολίτες. Φιλική ιδιαίτερα απέναντι στους νέους ανθρώπους».
Κ.Καραμανλής: Το κράτος δεν είναι πια ψηφιακά αναλφάβητο
Η μετάβαση του κράτους στην ψηφιακή εποχή έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία ήταν από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή «μέσα με τη μέρα οι υπηρεσίες προς τον πολίτη γίνονται όλο και πιο σύγχρονες, όλο και πιο φιλικές.Τρία χρόνια μετά το στοίχημα της κυβέρνησης δικαιώνεται, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Αυτός ο μετασχηματισμός δεν ήταν εύκολος και αυτονόητος. Τίποτε δεν ήταν δεδομένο εάν δεν βγαίναμε από την ψηφιακό μεσαίωνα. Στο υπουργείο αλλάξαμε το πληροφοριακό του σύστημα μετά από 38 χρόνια» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Αλλάξαμε εμείς, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα των πολιτών!».
Ο υπουργός τόνισε, επίσης, πως «η διαλειτουργικότητα των διοδίων αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα σε μία σειρά από εφαρμογές που χρησιμοποιούν καθημερινά οι συμπολίτες μας» επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αποκαθιστά τον σεβασμό του κράτους προς τους πολίτες. Να μην τον εκδικείται με πολύπλοκες, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με δυο λόγια, να μην τον αντιμετωπίζει ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων με την οποία απλοποιείται και αυτοματοποιείται η διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων και το My Auto την εφαρμογή με την οποία κάθε πολίτης μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών και έγγραφων που αφορούν στο όχημά του.Σήμερα, όμως ήρθε η σειρά της ψηφιακής άδειας οδήγησης, μαζί με την ψηφιακή ταυτότητα. Οι πολίτες θα μπορούν πλέον να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο, ένα σύγχρονο και λειτουργικό «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», το οποίο θα εμπεριέχει το δίπλωμα και την ταυτότητά τους. Είναι το αποτέλεσμα της άριστης και πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας των τριών Υπουργείων, του Υποδομών και Μεταφορών, του Προστασίας του Πολίτη και του Ψηφιακής Διακυβέρνησης που βεβαίως είχε προηγηθεί με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο και κατά την επαναφορά του Δακτυλίου στην Αθήνα.Το πρώτο που διασφαλίζεται λοιπόν με αυτή την εφαρμογή είναι η γνησιότητα των προσωπικών εγγράφων.Ταυτόχρονα όμως διευκολύνεται και η διαδικασία της ταυτοπροσωπίας επομένως διευκολύνεται το έργο των ελεγκτικών αρχών.
Για το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, το electrokinisi.yme.gov.gr. , επισήμανε πως είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας με πόρους που έχουν διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης η οποία θα είναι διαθέσιμη το Σεπτέμβριο για κινητά τηλέφωνα.
Παράλληλα υπενθύμισε ενδεικτικά ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή:
- 'Αδεια οδήγησης (προσωρινή και ανανέωση, ή αντικατάσταση λόγω φθοράς/κλοπής)
- Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου
- Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου ΙΧ
- Σήμα δακτυλίου της Αθήνας, και σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητου οχήματος
Σύμφωνα με τον υπουργό με ολες τις παραπάνω ενέργειες ενισχύεται η διαφάνεια στις συναλλαγές με το Δημόσιο.
«Αυτή τη στιγμή υλοποιείται στη χώρα μας μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση.Μια εκ βάθρων επανασύσταση των δομών και των υπηρεσιών του κράτους σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα Υπουργεία. Τομές για ένα κράτος πιο σύγχρονο, πιο φιλικό προς τους πολίτες και με περισσότερη διαφάνεια .Το ελληνικό κράτος δεν είναι πια «ψηφιακά αναλφάβητο» όπως πριν τρία χρόνια. Και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα πλέον πρωτοπορεί. Δεν είναι πια παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά παράδειγμα προς μίμηση» κατέληξε ο υπουργός.
Μητσοτάκης: Βαθιά τομή
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους δεν είναι ένας επιφανειακός μοντερνισμός, αλλά μία βαθιά τομή, ένας κοινωνικός εκσυγχρονισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη ζωή του και μία μετάβαση σε μία δυναμική οικονομία και σε μία δίκαιη κοινωνία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το Κράτος πλέον έχει αποδείξει τις δυνατότητες του και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, καθώς τρία χρόνια μετά η συνεργασία ανάμεσα σε τρία υπουργεία και εν προκειμένω στα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών αποδεικνύει πως έχει εμπεδωθεί η διαλειτουργικότητα δεδομένων του Δημοσίου σπάζοντας τα στεγανά, που υπήρχαν.
«Η προφανής επιτυχία της ψηφιακής επανάστασης, που διευκολύνει κατά πολύ την εξυπηρέτηση των πολιτών, επιταχύνει τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή και μειώνει δραστικά την γραφειοκρατία δεν ήταν καθόλου αυτονόητη εξέλιξη», παρατήρησε ακολούθως ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως παρεμβάσεις όπως το power και το fuel pass δεν θα ήταν εφικτές, χωρίς την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την διαλειτουργικότητα των δεδομένων του Δημοσίου.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε δε πως είναι αυτονόητη, όσο και πολύ σημαντική η αξία της συμπερίληψης στο ψηφιακό πορτοφόλι της ταυτότητας, αλλά και του διπλώματος οδήγησης
Ολόκληρη η παρουσίαση
{https://youtu.be/kwelb6bNjvA}