Από την Πάρο… ή κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου και του Ιουνίου θα μάθουν πολλοί τελειόφοιτοι τα αποτελέσματα των Βάσεων 2022, καθώς μετά από πολλά χρόνια οι βάσεις θα ανακοινωθούν πριν από τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπ. Παιδείας οι μαθητές είτε σήμερα είτε αύριο θα δουν τις βάσεις και συνεπώς σε ποια σχολή πέρασαν.
Με τρεις διαφορετικούς τρόπους θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα, με τον πιο εύκολο να είναι το SMS στο κινητό. Για όσους, ωστόσο, δεν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία με το sms, θα κάνουν τον κόπο να μπουν στην πλατφόρμα results.it.minedu.gov.gr, όπου θα αναρτηθούν τα αποτελέσματα. Ενώ, για τους πιο παραδοσιακούς, οι διευθυντές των σχολείων θα αναρτήσουν τις βάσεις και στα σχολεία.
Οι τελικές εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2022
Πριν, όμως, την ανακοίνωσή τους, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, κ. Στράτος Στρατηγάκης κάνει μία τελική εκτίμηση στην ΕΡΤ για το πώς θα κινηθούν φέτος οι Βάσεις σε όλα τα πεδία, ώστε μαθητές και γονείς να έχουν μία εικόνα πριν τα αποτελέσματα.
Μίλησε, επίσης, για δυο παράγοντες που δυσκολεύουν τον προσδιορισμό τους.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «φέτος είχαμε δυο στοιχεία τα οποία μας δυσκόλεψαν πάρα πολύ σε σχέση με τις βάσεις. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν δημοσίευσε τα συγκεντρωτικά στοιχεία όπως έκανε εδώ και 20 χρόνια άρα δεν ξέρουμε πόσους αριστούχους έχουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι για παράδειγμα ότι ένα παιδί έγραψε πάνω από 19 στη βιολογία, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό το παιδί έγραψε 12 γλώσσα ή έγραψε 17. Το δεύτερο καινούριο είναι ότι φέτος τα παιδιά έχουν διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα άρα όπως καταλαβαίνετε ο προσδιορισμός των βάσεων είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να γίνει με την επιτυχία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια».
1ο πεδίο
Για το πρώτο πεδίο ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε ότι στη Νομική Αθήνας περιμένουμε η βάση να βρεθεί στα 17.450 μόρια, σημειώνοντας μια πτώση 707 μορίων. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ανάλογη πτώση και περιμένουμε 17.100 μόρια . Η ψυχολογία Αθήνας περιμένουμε να βρεθεί στο 17.350 και στη Φλώρινα 15.800 μόρια.
Επίσης στα παιδαγωγικά θα έχουμε πτώση περίπου 1.500 μόρια.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν προς τα οικονομικά και την πληροφορική θεωρώντας αφενός μεν ότι είναι πιο εύκολος δρόμος κι αφετέρου είναι ένας δρόμος που υπόσχεται επαγγελματική αποκατάσταση και καλά χρήματα με αποτέλεσμα οι θεωρητικές και οι θετικές σχολές να χάνουν παιδιά
2o πεδίο
Η ναυαρχίδα του δεύτερου επιστημονικού πεδίου, η σχολή των Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών θα κινηθεί στην Αθήνα περίπου στα 18.200 μόρια, σημειώνοντας πτώση περίποου 300 μόρια. Η ίδια σχολη στην Κοζάνη θα κινηθεί περίπου στα 14.150 μόρια.
Η σχολή των Μηχανολόγων στο Μετσόβιο θα σημειώσει πτώση πτώση περίπου στα 200 μόρια, με τη σχολή να κινείται στα 18.050.
Η σχολή των Χημικών Μηχανικών στην Αθήνα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις θα κινηθεί στα 17.550 μόρια.
Μικρή πτώση θα σημειωθεί στο Μαθηματικό Αθήνας, η οποία θα κινηθεί στα 14.600. Από την άλλη το Φυσικό Αθήνας θα κινηθεί στα 15.700 μόρια.
3ο πεδίο
Η Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη θα σημειώσει και τη μεγαλύτερη πτώση, με τη σχολή να κινείται περίπου στα 17.800 μόρια. Από την άλλη η Ιατρικη στην Αθήνα θα κινηθεί στα 18.550.
Η Φαρμακευτική στην Πάτρα στα 17.650 μόρια και η Χημεία στο ΕΚΠΑ στα 17.200.
Το Χημικό στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα έχει βάσει περίπου στα 16.600 μόρια.
4ο πεδίο
Το μοναδικό πεδίο, όπου θα υπάρξει άνοδος των βάσεων είναι το τέταρτο, καθώς αυξήθηκαν τα παιδιά και οι επιδόσεις τους ήταν λίγο καλύτερες, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη.
Το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πειραιά θα ανέβει περίπου 110 μόρια, με τη βάση του να είναι στα 14.400 μόρια.
Το Μάρκετινγκ Επιστήμης στην Αθήνα στα 15.850 μόρια.
Όσον αφορά στην Πληροφορική αυτή θα κινηθεί στα 17.000 μορια στην Αθήνα, σημειώνοντας πτώση 245 μόρια. Μικρή άνοδος ια την ίδια σχολή στη Θεσσαλονίκη στα 17.350.
Εκπλήξεις
Ωστόσο, συμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις εξαιτίας του υπολογισμού μορίων που είναι διαφορετικός σε κάθε σχόλη.
«Το κάθε τμήμα είχε τη δυνατότητα να επιλέξει συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα, μέσα σε κάποια όρια που έθεσε το υπουργείο Παιδείας», είπε.
«Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά είχαν διαφορετικά μόρια σε κάθε τμήμα. Η εκτίμηση των βάσεων ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας αλλά και λόγω μιας άλλης ιδιαιτερότητας που υπάρχει φέτος, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν δημοσίευσε γενικά στατιστικά στοιχεία, δηλαδή πόσα παιδιά είναι από 17 μέσο όρο έως 17,5. Και τελικά οι εκτιμήσεις για τις βάσεις, ενώ κάθε χρόνο στηρίζονταν σε μοντέλα μαθηματικά, φέτος ήταν πολύ πιο δύσκολη η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Στρατηγάκης. «Παιδιά είχαν διαφορά από το ένα τμήμα στο άλλο μέχρι και 1.000 μόρια. Δεν είναι μικρό πράγμα. Οπότε το πώς γίνεται η επιλογή, πιθανόν να μας δημιουργήσει αρκετές εκπλήξεις», επισήμανε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, «περίπου ξέρουμε που θα κινηθούν οι βάσεις, αλλά επειδή φέτος είναι πολύ στο “περίπου”, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, πρέπει να επιβεβαιωθεί και από τα δεδομένα. Τα παιδιά θα λάβουν ένα sms όταν ανακοινωθούν οι βάσεις που θα τους λέει που έχουν περάσει και θα ηρεμίσουν για να κάνουν πιο ξέγνοιαστα τις διακοπές τους που τις έχουν ανάγκη λόγω της ταλαιπωρίας που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια με την πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά.