«Πόσο όμορφο είναι». Αυτό ήταν το μήνυμα που λάβαμε από τον αναγνώστη του iEidiseis ΑΚ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το υψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου και δεν είναι άλλο από τα Μαγούλιανα.
Ποια είναι λοιπόν τα Μαγούλιανα
Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό στα σπλάχνα της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Αρκαδία, ένα χωριό παραδεισένιο που σίγουρα μαγεύει τον επισκέπτη με την πρώτη κιόλας ματιά. «Γαντζωμένο» αμφιθεατρικά σε μια εκπληκτικής ομορφιάς πλαγιά δεσπόζει αιώνες τώρα καταμαρτυρώντας το ένδοξο ιστορικό παρελθόν που φτάνει στα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά και το παρόν. Ένα παρόν που ανατρέχει σε συνήθειες και τρόπους ζωής μιας άλλης εποχής κάπου στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τότε που η ζωή ήταν μαγευτική οι άνθρωποι απλοί φιλικοί φιλόξενοι. Αυτά λοιπόν είναι τα Μαγούλιανα. Ένα καταπράσινο σχεδόν σμαραγδένιο χωριό που προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη τη συγκίνηση από την επαφή με την φύση λες και βλέπει κανείς ένα τοπίο αγνό γραφικό ανέπαφο από το χρόνο και την τεχνολογική εξέλιξη που σκοτώνει και αλλοιώνει την φύση.
Οπλαρχηγοί και ιστορία
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του χωριού τα Μαγούλιανα έχουν 120 κατοίκους, είναι ένας οικισμός παραδοσιακός και ανήκουν στον δήμο Βυτίνας.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το χωριό ιδρύθηκε μεταξύ 1530 και 1600 μ.Χ από πέντε οικισμους, Άγιος Αθανάσιος (Κάστρο), Άγιος Κωνσταντίνος (Λειβάδι), Άγιος Ιωάννης (Καμπέας), το Πετροβούνι και το Μεγίστου ή Κατσίποδας, με σκοπό να γλυτώσουν από τις επιδρομές των Λαλαιών Τούρκων. Η ονομασία προέρχεται πιθανότατα από την σλαβική λέξη Magila, που σημαίνει λόφος-ύψωμα. Το 1927 μετονομάστηκε σε Αργυρόκαστρο όπως και πολλά χωριά εκείνη την περίοδο που είχαν σλαβικά ή λατινικά ονόματα, σύντομα όμως το όνομα αυτό εξέπεσε λόγω αντιδράσεων των κατοίκων. Τα Μαγούλιανα αποτέλεσαν έδρα του δήμου Μυλάοντος ως το 1912 όταν και καταργήθηκαν οι δήμοι. Σπουδαία ήταν η συνεισφορά του χωριόυ στην επανάσταση του 1821. Πατρίδα του Φώτιου Χρυσανθόπουλου (Φωτάκου) Α’ υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων πολλών οπλαρχηγών.