Ελλάδα

Τσικνοπέμπτη 2023: Παϊδάκια στον φούρνο – Εύκολη συνταγή

Την Τσικνοπέμπτη 2023 τσικνίστε στο σπίτι σας με τα πιο ζουμερά παϊδάκια που έχετε γευτεί ποτέ.

Τα παϊδάκια είναι το εμβληματικό πιάτο της Τσικνοπέμπτης, μια γευστική παράδοση που έρχεται από πολύ παλιά και δεν αφήνει σχεδόν κανέναν ασυγκίνητο.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πως την Τσικνοπέμπτη, ακόμα και τα στέκια στα οποία ορκιζόμαστε, σπάνια ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Αργό σέρβις, βιαστικό ψήσιμο, φασαρία και στρίμωγμα υποβαθμίζουν την εμπειρία της κρεοφαγίας.

Η απάντηση είναι μία. Παϊδάκια at home. Αξεπέραστη γεύση, χωρίς ταλαιπωρία, περιστοιχισμένοι από τους ανθρώπους που θέλουμε να έχουμε γύρω μας.

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 1.500 γραμμάρια παϊδάκια αρνίσια ή από κατσίκι
  • 4-6 πατάτες (αναλόγως μεγέθους)
  • Πολύχρωμες πιπεριές
  • Φινόκιο

Για τη μαρινάδα:

  • 500 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • Ρίγανη & θυμάρι ξερό ή φρέσκο
  • Σκόρδο 6 σκελίδες
  • 1 ½ κουταλιά σούπας μουστάρδα σκόνη
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Χτυπάτε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μπλέντερ – αν το μπλέντερ σας δεν είναι τόσο μεγάλο, χτυπάτε τμηματικά και αναμειγνύετε σε ένα μεγάλο δοχείο.

Βάζετε τα παϊδάκια σε πλαστική σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και περιχύνετε με την μισή μαρινάδα. Κάνετε «μασάζ» στο κρέας να πάει η μαρινάδα παντού, κλείνετε τη σακούλα με προσοχή και βάζετε στο ψυγείο. Αν δεν έχετε σακούλες, βάλετε τα παϊδάκια και τη μαρινάδα σε ρηχό μπολ (όχι μεταλλικό), φροντίστε να πάει παντού και καπακώστε με ένα βαρύ για να είναι διαρκώς βυθισμένα στη μαρινάδα.

Τα παϊδάκια πρέπει να μείνουν στην μαρινάδα τουλάχιστον ένα δίωρο. Όμως, το καλύτερο είναι να τα αφήσετε ολοβραδίς για να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα αρώματα των μυρωδικών.

Αν τα παϊδάκια σας είναι από πρόβατο και υποψιάζεστε ότι μπορεί να είναι σκληρούτσικα, τότε προσθέστε στο μείγμα της μαρινάδας ένα ακτινίδιο. Κάνει το κρέας λουκούμι χωρίς να επηρεάζει καθόλου τη γεύση.

Τοποθετείτε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τα υπόλοιπα λαχανικά σε μονή σειρά σε πυρίμαχο σκεύος που έχετε αλείψει με λάδι και περιχύνετε με την υπόλοιπη μαρινάδα. Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται με το πιρούνι.

Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο, στρώνετε τα παϊδάκια πάνω από τις πατάτες στριμωχτά, περιχύνετε με ό,τι απέμεινε από τη μαρινάδα και ψήνετε στους 220 βαθμούς στο γκριλ για ένα εικοσάλεπτο περίπου, γυρίζοντας μια φορά  στο μέσο του ψησίματος.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω - Βρείτε εδώ το εκλογικό κέντρο
Το must έθιμο της Αποκριάς με ρίζες από το 1801
Chevron Right