Καθώς η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει εκατομμύρια Έλληνες θα ξεχυθούν στην ύπαιθρο προκειμένου να απολαύσουν μερικές στιγμές ανεμελιάς και φυσικά να πετάξουν τον χαρταετό τους, όπως προστάζουν οι παραδόσεις.
Σύμφωνα με τις καιρικές προγνώσεις, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη περιμένουμε σε γενικές γραμμές αίθριο καιρό μέχρι το μεσημέρι, κάτι που σημαίνει πως οι συνθήκες για το πέταμα του χαρταετού είναι ιδανικές.
Πώς πετάμε σωστά το χαρταετό
Για ένα επιτυχημένο πέταγμα χαρταετού, μεγάλο ρόλο παίζει η ποιότητα της κατασκευής του, επομένως μια καλή και δημιουργική ιδέα είναι να δοκιμάσετε να φτιάξετε μόνοι σας το χαρταετό σας στο σπίτι.
Ειδικότερα, καλό είναι να επιλέξουμε έναν ξύλινο σκελετό έναντι του πιο εύθραυστου πλαστικού, ενώ πρέπει να προσέξουμε η ουρά να είναι τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερη από το ύψος του χαρταετού.
Από εκεί και πέρα, φυσικά, φροντίζουμε ο χαρταετός να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ελέγχοντας για τυχόν σκισίματα και σπασίματα.
Το λάθος με την ουρά
Ένα λάθος που κάνουμε συχνά είναι να μην δίνουμε αρκετή βάση στην ουρά του χαρταετού. Στην πραγματικότητα, η ουρά είναι αυτή που εξασφαλίζει όλη την ισορροπία της κατασκευής, επομένως πρέπει να είναι μακριά και σε καλή κατάσταση. Φροντίστε να την ξεμπερδέψετε καλά πριν από το πέταγμα, απλώνοντάς την στο έδαφος.
Προσοχή στα ζύγια
Τα ζύγια είναι τα δύο κομμάτια σπάγκου που είναι δεμένα στα άκρα του χαρταετού μας και ενώνονται με το σπάγκο που περνάει από το κέντρο της κατασκευής μας. Πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, έτσι ώστε να δέσουμε επάνω το σπάγκο μας.
Ο εύκολος τρόπος
Μια πολύ βασική τεχνική για να απογειωθεί ο χαρταετός σας με επιτυχία είναι να τρέχουμε κόντρα στον άνεμο. Βέβαια, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο, αφού ανά πάσα στιγμή μπορείτε να σκοντάψετε καθώς θα πρέπει να κοιτάτε ψηλά.
Ο πιο εύκολος τρόπος, λοιπόν, είναι να επιστρατεύσετε έναν βοηθό, ο οποίος θα κρατά τον χαρταετό (κόντρα στον άνεμο) όσο πιο ψηλά μπορεί με τεντωμένα χέρια, ενώ εσείς κρατάτε την καλούμπα. Ο βοηθός πρέπει να κρατάει τον αετό κόντρα στον αέρα.
Αμόλα καλούμπα – Το απόλυτο tip για το σωστό πέταγμα
Η κατάλληλη στιγμή για να πετάξετε τον χαρταετό σας είναι να έχει σηκωθεί λίγο αεράκι. Εάν έχετε εφαρμόσει την παραπάνω συμβουλή, τότε το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι ο βοηθός σας να αφήσει τον αετό και εσείς να αρχίσετε να τραβάτε την καλούμπα. Σε περίπτωση που δε φυσάει αρκετά, τότε ο βοηθός θα πρέπει να τρέξει κόντρα στον άνεμο, κρατώντας τον χαρταετό ψηλά.
Μόλις ο χαρταετός πάρει ύψος, τότε αφήνετε («αμολάτε») σιγά – σιγά την καλούμπα. Την καλούμπα επίσης την αμολάτε όταν νιώθετε ότι ο σπάγκος σας τραβάει, ενώ αντίθετα όταν νιώθετε το σχοινί χαλαρό τότε το τραβάτε πάλι ελαφρά.
Προέχει η ασφάλεια
Η ασφάλεια είναι το Α και το Ω στο πέταγμα του χαρταετού και ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να επιλέγουμε ανοιχτούς χώρους, μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή. Αποφύγετε τις πολυσύχναστες περιοχές όπου κυκλοφορούν οχήματα, τις ταράτσες καθώς και τα σημεία που βρίσκονται κοντά σε γκρεμούς.
Σε περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα σύρματα μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε μόνοι σας, αλλά καλέστε τον ΔΕΔΔΗΕ. (Δείτε τις οδηγίες ασφαλείας του ΔΕΔΔΗΕ για το πέταγμα του χαρταετού ΕΔΩ).