Σε νέες περιπέτειες βρίσκεται η εστίαση μετά το πολύμηνο «λουκέτο», καθώς οι καταστηματάρχες πρέπει να διαλέξουν στο δίλημμα εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι, που βάζουν τα νέα μέτρα.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η κυβέρνηση βρίσκεται στη τελική ευθεία για τους νέους περιορισμούς που θα φέρει σε καφε και μπαρ, με μερικές λεπτομέρειες μόνο να μην έχουν ολοκληρωθεί. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου, ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν πέντε μέρες μετά ή από την 1η Αυγούστου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει η εστίαση να χωρίζεται στα δύο, δηλαδή σε αμιγείς χώρους μόνο για εμβολιασμένους ή μικτούς, όπου θα εξυπηρετούν και ανεμβολίαστους.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ την επιλογή τους, η οποία θα είναι ορατή και στο gov.gr, όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται εάν το μαγαζί που θέλουν να επισκεφθούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτής λειτουργίας.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πρέπει υποχρεωτικά να βάλουν ειδική σήμανση στην είσοδο, που ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό, με το πρόστιμο να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό για τους παραβάτες, καθώς θα ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Πρόστιμα σε καφέ και πελάτες
Η κυβέρνηση προκειμένου να βεβαιωθεί πως θα τηρηθούν τα νέα μέτρα στην εστίαση, σκοπεύει να κάνει αυστηρούς ελέγχους, με τσουχτερά πρόστιμα για επιχειρήσεις και πελάτες.
Συγκεκριμένα, πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα που έχουν δηλώσει, ενώ προβλέπεται προσωρινό «λουκέτο» από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων.
Επίσης, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, για περίπου 60 ημέρες.
Ακόμη, εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ αν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
«Δείξτε σεβασμό στις θυσίες μας»
Σφοδρή είναι η αντίδραση στο κλάδο της εστίασης για τα νέα μέτρα, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο του αστυνόμου και να ελέγχουν τους πολίτες, για να προσέλθουν στα καταστήματα.
Η πρωτοβουλία Estiasigreece με μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, απευθύνει έκκληση για διάλογο, ενώ τονίζει πως δεν θα αναλάβει ένας ολόκληρος κλάδος τις υποχρεώσεις της Πολιτείας.
Χαρακτηριστικά, διερωτάται πως «θέλετε οι επιχειρήσεις μας να παίξουν τον ρόλο του “χωροφύλακα” στις περιπτώσεις που ο πραγματικός “χωροφύλακας” αδυνατεί να ενεργήσει;».
«Κύριε Χαρδαλιά, μην χρησιμοποιείτε τις 82.400 επιχειρήσεις και τους 400.000 εργαζόμενους ως άλλοθι στο να καλύψετε τυχόν λανθασμένους χειρισμούς στην διαχείριση της πανδημίας. Νομοθετείτε από τα γραφεία σας, χωρίς να έχετε καμία επαφή με τον επαγγελματικό μας χώρο και χωρίς, όχι να μας ρωτάτε, αλλά ούτε και να μας ακούτε», αναφέρει μεταξύ άλλων.
https://www.facebook.com/EstiasiGreece/posts/236920604928945
«Αν ξανακλείσουν τα μαγαζιά δεν θα ανοίξει ξανά κανένα»
«Τα μαγαζιά πρέπει να μείνουν ανοιχτά και για να γίνει αυτό πρέπει να πάμε σε εμβολιασμένους και εμβολιασμούς», υπογράμμισε ο γνωστός σεφ, Λευτέρης Λαζάρου, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης για διαχωρισμό των καταστημάτων. «Θα είναι ολέθριο αν τα μαγαζιά ξανακλείσουν, δεν θα ανοίξει ξανά κανένας», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
«Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού. Οι 28-35 αλλάξανε κατεύθυνση, έφυγαν από τον χώρο γιατί όταν έχεις μείνει ένα χρόνο άνεργος με 534 ευρώ με ενιαία δομή, γιατί 534 ευρώ πήρε ο νεαρός που έχει δουλέψει ένα χρόνο, αλλά και ο άνθρωπος 58 χρονών με δύο παιδιά στο λύκειο. Αυτό ήταν μια ισοπέδωση», ανέφερε σχολιάζοντας την κατάσταση στην εστίαση. «Όλη η Ευρώπη ψάχνει να βρει προσωπικό», πρόσθεσε.
«Σε μαγαζιά που έχουν εργαζόμενους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, τι κάνουμε; θα πρέπει να έρχονται με self test το οποίο όμως βγαίνει στο περιθώριο, άρα θα πρέπει να έρχεται με rapid test, να πηγαίνει κάπου να το κάνει. Στις πλατείες θα έπρεπε ιατρικά συνεργεία να κάνουν κάθε μέρα με rapid test στους εργαζόμενους», συμπλήρωσε στη συνέχεια.